Bağımlılığa karşı akupunktur tedavisi
'Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi'nde Prof. Dr. Cabıoğlu, bağımlılık için uyguladıkları akupunktur tedavisinde yüzde 70 başarı sağladıklarını açıkladı
Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi' bugün sona eriyor. 88'i yabancı, 248 konuşmacının katıldığı kongrede alternatif tedavi yöntemleri anlatıldı. Başkent Üniversitesi'nden fizyoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Cabıoğlu, bağımlılık tedavisine yönelik uyguladıkları akupunktur tedavisinde yüzde 70 başarı sağladıklarını belirtti.
Sigarayı bıraktılar
Prof. Dr. Cabıoğlu, özellikle sigara bağımlılarına yönelik uygulanan yöntem sayesinde kliniklerine bugüne kadar başvuran hastaların yüzde 70'inin sigarayı bıraktığını belirterek, "Nikotin aldığımızda vücutta endorfin, serotonin salgılanmaya başlıyor. Vücudun farklı bölgeleri ve kulaktan batırdığımız iğneler sayesinde insan bünyesinin kendi eczanesinde bulunan bu maddelerin kandaki düzeyleri yükseliyor. Bu maddelerin kanda yükselmesiyle bağımlı kişinin nikotin ihtiyacı kalmıyor. Akupunktur ile tedavi alkol ve uyuşturucu bağımlıları için de uygulanabilir. Şimdiye kadar böyle bir talep almadık" dedi.
'Niyet çok önemli'
Akupunktur ile tedavinin süresi hakkında da bilgi veren Cabıoğlu şöyle konuştu: "Sigara bırakma seansları 15 güne kadar sürebiliyor. Sigarayı bırakmak isteyenin niyeti önemli. Bu niyetle gelmeyende başarı çok zor. Akupunkturda acı hissi olmuyor. Kulak, saçlı deri en çok tercih edilen bölgeler. Bağımlılık tedavisi üç gün boyunca 30'ar dakikalık üç seansla başlıyor. İlk üç gün çok yoğun tedavi söz konusu. Bağımlının verdiği tepkiye göre tedavinin seans ve süresini azaltıyoruz. Tedavi uygulamasından sonra hastalarla iletişim halinde oluyoruz. Sigaraya tekrar yönelen hasta olursa hatırlatma seansı düzenliyoruz. Akupunktur tedavi yöntemini öğrenmek isteyen hekimlerin 500 saatlik sertifika programına katılması gerekiyor."
'Teşhis kılavuzu hazırlayacağız'
Kongreye katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Geleneksel Tamamlayıcı ve Entegratif Tıp Birimi Başkanı Dr. Qi Zhang, Milliyet'e şu açıklamayı yaptı: "Dünyada en yaygın uygulanan geleneksel tıp yöntemi akupunktur. Bugün Almanya ve Doğu Asya'nın birçok bölgesinde, hastalıkların tedavisi için geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları kullanılıyor. Modern ve geleneksel tıbbın birlikte kullanıldığı alana entegratif tıp diyoruz. Çin'de akupunktur yaygın olarak kullanılmakta. Ayrıca bitkisel ilaçlar da yaygın. DSÖ olarak 22 araştırma işbirliğine imza attık. Küresel veriler ışığında tüm hastalıkların tedavisine yönelik teşhis kılavuzu hazırlayacağız."
'Almanya'da başlı başına yöntem'
Almanya Regensburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gerhard Franz da Almanya'nın üst solunum yolu hastalıklarında fitoterapi yöntemlerine yöneldiğini belirterek şunları söyledi: "Almanya, geleneksel, tamamlayıcı tıp alanında dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Geleneğe dayalı bitkilerin ilaç olarak üretilmesi ile başlayan süreç, ilaç sanayine kaydı. Bilimsel kanıta dayalı medikal ürünler, tıp doktorları tarafından reçete edilebiliyor. Fitoterapi özellikle çocukların sağlık sorunlarında etkili. Enfeksiyon, horlama, öksürük, bakterilerin tedavisinde en etkili yöntem diyebilirim. Bitkisel ilaçlar kimyasal madde içermediğinden doğal ve zararsız."
'40 saat kupa eğitimi veriyoruz'
Medipol Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi Müdürü Mahmut Tokaç, tamamlayıcı ve geleneksel tıp uygulamalarına yönelik 15 alanda eğitim verdiklerini belirterek, "Fitoterapi, akupunktur, hipnoz, kupa, sülük, ozon, mezoterapi gibi uygulamaların nasıl yapıldığını meslektaşlarımıza öğretiyoruz. Kupa eğitimi için 40 saat, fitoterapi için 500 saat eğitim veriyoruz. Homeopati için eğitim süresi 350 saat. Türkiye maalesef tamamlayıcı ve geleneksel tıp alanında çok geride" dedi.
Mert İnan