Gençler kaçıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Mayıs 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim sistemindeki çarpıklıklar gençlerin yurt dışına gitmesine neden oluyor.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Acar Savacı, Erasmus ve Socrates gibi öğrenci değişim programları ile, yabancıların genç beyinleri çekmeye çalıştığını, eğitim sistemindeki çarpıklıkların da insanların yurt dışına gitmesine neden olduğunu söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Ulusal Eğitim Derneği tarafından düzenlenen Ulusal Eğitim Kurultayı'nda, ?Türkiye'nin Beyin Göçü Acısı' konulu konuşma yapan Prof. Dr. Acar Savacı, ?Türkiye, en fazla beyin göçü veren 34 ülke içinde 24'ncü sırada bulunuyor. Eğitim harcamasına en ez para ayıran 5'nci ülke olan Türkiye, iyi yetişmiş beyinlerin yaklaşık yüzde 60'ını kaybediyor? dedi. Türkiye'den yurt dışına giden Tübitak bursiyerlerinin yüzde 21'inin geri dönmediğini söyleyen Prof. Dr. Savacı, ?Yurt dışında okuyan 50 bin Türk öğrencisi, Amerika'ya yılda 874 milyon dolar katkı sağlıyor. Türkiye kişi başına 142 dolarla en az eğitim harcaması yapan 5'nci ülke? diye konuştu.

Prof. Dr. Savcı, sürekli milli eğitim politikasının yokluğu, plansız programsız ve kalitesiz eğitim, eğitimde fırsat eşitsizliği ve eğitim sistemindeki çarpıklıkların, ülkemizde bulunan dahi insanların yurt dışına gitmesine neden olduğunu belirterek şöyle devam etti:

?Eğitime yatırım yapmak ve ülke insanına güvenmek gerekir. ?Benim milletim kıymetli' dediğinizde bu işi başarırsınız. ?Biz millet olarak adam olmayız, bizim milletimiz hareketsiz' derseniz de yanılırsınız. Yabancılar bizim genç beyinlerimizi Erasmus, Socrates programlarıyla kendilerine çekmeye çalışıyor. Misyoner okulları açıp, yabancı dil eğitimi vererek kendileri gibi düşünen insanlar yetiştirilmesine olanak sağlıyorlar. En büyük ve değerli yatırım insana yapılan yatırımdır. İnsana yapılacak yatırımla büyük bir güç olursunuz.?

Orta öğretimde eğitimin kısıtlandığını açıklayan Prof. Dr. Savacı, konuşmasını şöyle tamamladı:

?Lise öğrenimini 4 yıla çıkartmak, bence çok büyük suçtur. Temel bilgilerden yoksun olarak yetiştirilen, matematik ve fizik temel bilgilerini bu öğrencilere 3 senede vermekte başarılı olamayan bir sistemle, müfredatın içeriğini değiştirmeden öğrenim süresini 4 seneye çıkarmakla, bu ülkenin insanlarının maddi manevi büyük kaybına neden olursunuz. Bu da son derece büyük bir kayıptır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber