Yaz okulu uygulamasına farklı tepkiler!

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Mayıs 2007 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

halit tunç

Üniversite öğrencilerinin ?yaz okulu' uygulamasına isyanı dinmek bilmiyor.

Muğla Üniversitesi'nden bir grup öğrencinin bu köşede yayımlanan mektuplarıyla gündeme gelen soruna, farklı üniversitelerden yüzlerce öğrenci katıldı.

Öğretim üyelerinin ?vicdanları ile cüzdanları'' arasında sıkışıp kaldıklarını belirten öğrencilere, aynı sorunu yasal yollardan aşmış arkadaşlarından ?yargıya gidin'' önerileri geliyor.

Öğrencileri derste bırakmanın üniversiteler ve hocalar için birer geçim kaynağı olduğu, öğretimin giderek ?ticaretleştiği' gerçeği su yüzüne çıktı.

Yargı yolu ile sorununu çözen eski bir öğrenci ile halen çaresizlik içinde çırpınan diğer öğrencilerden iki ayrı mektup...

Sayın Tunç;

Şu an Muğla Üniversitesi İktisat Bölümü'nde doktora öğrencisiyim. 28 Nisan tarihli yazınızı okudum. Doktora düzeyinde olduğum için lisans programındaki bu tür bir sorundan sayenizde haberdar oldum. Muğla için bir şey diyemem, ama benzer bir durum başıma ODTÜ'de geldi.

İkinci öğretimler yüksek lisans düzeyinde ders başına 600 YTL veriyor.

Zaman zaman dersten bırakılmak, sadece hocalar için değil, üniversite için de bir geçim kapısına dönüyor. Bu nedenle yaz okulu ve ikinci öğretim, bütünleme sınavı gibi konularda hocalara tanınan ek ödemeleri ?Muğla' olarak değil, genel bir üniversite sistemi sorunu olarak ele almak lazım diye düşünüyorum.

Ayrıca yaz okuluna kalan herkesi ?başarılı ve haksızlığa uğramış' diye nitelendiremeyiz. ÖSS sistemi ile istemedikleri bölümlere yerleşmek zorunda kalan nesil, ne istediğini bilmeden, başarısız bir eğitim sürecine giriyor.

Benim arkadaşlara önerim; haksız yere bırakıldıklarına inanıyorlarsa, fakültelerine, sonuç alamazlarsa, rektörlüğe bir dilekçe versinler.

İç yolları tükettikten sonra, dava açsınlar. Ben ODTÜ aleyhine açtım ve kazandım! Çok masraflı ya da çok zor bir iş değil, dava açmak.

İnsanlar bu tür şeyleri çok abartıyor gözünde. Vatandaşlarımız hakkını mahkemede veya ilgili kurumlarda arasınlar. Mezuniyet kaygısıyla susmasınlar. Herkes sustuğu için ülke olarak bir gelişme yaşayamıyoruz.

Ben kendi elimi taşın altına koydum ve kazandım. Bu arkadaşlar da haklarını arasın.

Işıl ETES (Muğla Üniversitesi İktisat Doktora)

Bütünleme sınavları yapılsın

Sayın Halit Bey; üniversitemizle ilgili sorunlara köşenizde yer verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim. Eğer benim bu yazımı da yayınlarsanız çok sevinirim...

Hocalarımızın yapmış olduğu açıklamayı okudum ve yönetmelikte de gayet açık olduğu gibi yaz okulu öğrencilerin talebi üzerine açılmaktadır ancak, ortalaması 1.80'i tutmadığı için 3. sınıfa geçemeyen ya da sadece 2. sınıftan dersi olduğu için tez alamayan ve mezun olamayan bir öğrenci, bütünleme sınavları olmadığı için nasıl olur da yaz okuluna başvurmak istemez ki?

Okulumuzda çok değerli hocalarımızın yanında ne yazık ki; yaz okulundan kazanç sağlamak için sınıfın durumu kötü olduğu halde ortalamayı yüksek tutan, sınıfın yarısından fazlasının o dersten kalmasından mutluluk duyan hocalarımız da vardır.

Çünkü; ne kadar çok öğrenci kalırsa, yaz okulunun açılma şansı o kadar yüksektir. Yaz okulu yerine bütünleme sınavlarının getirilmesini istiyoruz. Birçok üniversitede bütünleme varken, neden bizde yaz okulu için diretilmektedir?

Muğla Üniversitesi'nden öğrenciler...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber