Türk polisi dünyaya ders veriyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi'ne (TADOC) bağlı uzman eğiticiler, dünya polisini eğitmeye başladı. 2003 yılında faaliyete geçen birim, 2004 yılında ilk kursu Sırbistan Karadağ'a verdi.

2007 yılı eğitim programında ise Romanya, Malta, Ürdün, Suriye, Tacikistan ve Kazakistan var.

Son yıllarda eğitim alanında büyük mesafe alan Türk Emniyet Teşkilatı, uluslararası arenada da adından söz ettirmeye başladı. Bir dönem yurtdışından eğitim alan Türk polisi, şimdi yabancı meslektaşlarını eğitiyor. Sırbistan, Makedonya ve Bahreyn başta olmak üzere birçok ülke, FBI'dan aldığı kursu beğenmeyip, Türk polisinden eğitim alabilmek için sıraya girdi. Türk polisi, Amerika'dan Belçika'ya, Hollanda'dan Almanya'ya dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarına çeşitli alanlarda kurs verip eğitiyor. Uzman eğiticilerden ikisi ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Takip uzmanlığı eğitimi alanında Türkiye'de tek olan Şamil Kaya ve Yakup Saygılı adlı iki polis, tüm bölge ülkelerindeki meslektaşlarına organize suçlarla ilgili eğitim veriyor. Makedonya Emniyeti'ne 8 defa eğitim veren uzman eğiticiler, takip timlerini bu ülkede kurdu. Makedon polisinin kendi elemanlarını yetiştirmesi için de özel olarak Türk uzman eğiticiler, takip eğitimcileri yetiştirdi. Türk polisinin verdiği eğitimden memnun kalan ülkeler, yeni kurslar için taleplerde bulunuyor. Bahreyn Krallığı ile Sırbistan Karadağ polisine iki defa eğitim veren uzman eğiticiler, mayıs ayında yeniden Karadağ'a gidecek. 2007 yılı programında ise Romanya, Malta, Ürdün, Suriye, Tacikistan ve Kazakistan var. Yoğun talebi karşılamakta zorlanan uzman eğiticilerin 2008 yılının ortalarına kadarki programları dolu. Özel eğitimlerde, uyuşturucu, silah, nükleer madde ve tarihî eser kaçakçıları, kalpazan ve sahtecilik yapanlar, dolandırıcılık ve organize suç şebekeleri mensuplarının fizikî takibinin nasıl yapılması gerektiği A'dan Z'ye anlatılıyor.

'Osmanlı'nın ayrıcalığını yaşadık'

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube müdür yardımcıları Şamil Kaya ve Yakup Saygılı, dünyadaki meslektaşlarına eğitim verenlerin başında geliyor. Ülkelerin Türkiye'ye olan önyargılarının bu kurslar vesilesiyle yıkıldığına dikkat çeken Şamil Kaya, kursların soğuk başladığı ülkelerde bile işbirliğinin kalıcı dostluklarla son bulduğunu vurguluyor. Kurs verdikleri yerlerde ikinci bir talebin gelmediği ülkenin bulunmadığını dile getiren Kaya, Türk Emniyet Teşkilatı'nın kalitesinin, sınırları aştığını belirtiyor. Kaya, gittikleri ülkelerde Osmanlı'nın yüzyıllardır bıraktığı olumlu izlerin de kendilerinin el üstünde tutulmalarında büyük etkisi olduğunu ifade ediyor.

Kurs verilen ülkelerdeki emniyet birimleriyle işbirliğinin geliştiğine dikkat çeken Yakup Saygılı ise verdikleri eğitim sebebiyle o ülkelerden Türkiye'ye suçlu geçişinin de durduğunu dile getiriyor. Saygılı, kursların pratik ağırlıklı olduğunu söylüyor. Diyarbakır Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Emniyet Teşkilatı'nın hizmet götürdüğü her alanda dünya standartlarını yakaladığını belirtiyor.

Sırbistan'da ikinci kez kurs veren Türk polisi, ilginç bir olaya da tanık olmuş. Eğiticiler Sırbistan'a ilk gidişlerinde pek iyi karşılanmaz. Sonra bu ülkeye FBI eğitmenleri gelir. Ancak Sırplar, FBI'ın eğitimlerini beğenmez ve Türk polisinin kurs vermesini ister. Gerekçe olarak ise, Türk polisinin, sahada birebir uygulamalı eğitim vermesi olarak gösterilir. İngiltere'den kurs alan Bahreyn de Türk Emniyet Teşkilatı'nı model alacağını açıkladı. Kursların yüzde 75'i sokaklarda uygulamalı olarak geçiyor.

ABD'ye kriminal, Almanya'ya olay yeri kursu

Emniyet teşkilatının verdiği kriminal kursu alan ülkeler arasında ABD de bulunuyor. Diğer ülkeler ise şöyle sıralanıyor: Belçika, Arnavutluk, Cezayir, Avustralya, Finlandiya, Hollanda, Kuzey Kıbrıs, Umman, Bosna, Moldova, Ürdün. Kurs verilen kişi sayısı ise 176. En fazla ilgiyi olay yeri inceleme kursu görüyor. Bu konuda kurs alan ülkelerin isimleri şöyle: Cezayir, Moldova, Tunus, Kıbrıs, Bosna, Filipinler, Kırgızistan, Moğolistan, Filistin, Sudan, Afganistan, Azerbaycan, Almanya. Toplam kurs verilen kişi sayısı ise 530. Şu ana kadar 82 kişinin katıldığı bomba kursuna katılan ülkeler ise şunlar: Kıbrıs, Cezayir, Özbekistan, Filistin, Azerbaycan, Kırgızistan, Arnavutluk, Moldova, Romanya, Makedonya, Ürdün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber