Birinci'nin davasının reddine Yargıtay'dan onay

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 10:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden milletvekili genel seçiminde aday adayı olmak için istifa eden Necat Birinci'nin, CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu hakkında açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını onadı.

Necat Birinci, Algan Hacaloğlu'nun TBMM'de yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, "Sayın Bakan, sizin 'ben ümmetçiyim' diyerek Atatürk Cumhuriyeti'nin laik eğitim sistemine zararlı bir ayrık otu gibi kök salan müsteşarınızı, bugüne kadar görevde tutarak bazı konularda ne kadar ısrarlı ve keyfi bir tutum takınabileceğinizi biliyoruz" sözleri nedeniyle "şeref ve onurunun kırıldığını, kişilik haklarına saldırıldığını" iddia ederek tazminat davası açtı.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti.

Yerel mahkemenin kararında, Birinci'nin, bir televizyon programında "ümmetçiyim" sözcüğünü telaffuz ettiğini ve Hacaloğlu'nun, bu sözlere dayanarak TBMM'de konuştuğu belirtildi. Yerel Mahkeme, Hacaloğlu'nun bu sözlerinin, Anayasa'nın 83. maddesi ile güvence altına alınan, "TBMM üyelerinin, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, bunları Meclis dışında tekrarlamaktan ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamayacaklarına ilişkin düzenlemeyi hatırlatarak, Hacaloğlu'nun sözlerini yasama faaliyeti içinde yapılan siyasi nitelikte eleştiri olduğunu ve hukuka aykırılık unsuru taşımadığını" ifadesine yer verildi.

Necat Birinci'nin kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesine geldi.

Daire, yerel mahkemenin kararını onadı. Dairenin kararında, yerel mahkeme kararının yasaya uygun olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber