3600 ek gösterge kararı, emekli olanları, maaş ve ikramiye yönünden, nasıl etkileyecek?

3600 ek gösterge düzenlemesi, daha önce emekli olmuş olan memurların da emekli maaşını artıracaktır. Ancak emekli ikramiyesi açısından bir fark ödemesi olmayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Mayıs 2018 09:05, Son Güncelleme : 28 Mayıs 2018 10:28
3600 ek gösterge kararı, emekli olanları, maaş ve ikramiye yönünden, nasıl etkileyecek?

Polis, Öğretmen, Hemşire, Din Görevlileri ve Diğer İdarecilerin Ek göstergelerinin 3600 e yükseltilmesi durumu:

Emekli olduktan sonra ek gösterge değişikliği emekliye ne kazandırır?

Emekliler genel olarak her yıl gerçekleşen memur maaş katsayılarının yükselmesini ve bu şekilde almakta oldukları gelirlerinin artmasını beklerler.

Yazımızda, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri kapsamında emekli memurların, emekli oldukları unvanların ek göstergelerindeki değişikliklerinin emekli aylık ve emekli ikramiye tutarlarına etkisinin ne şekilde yansıdığını açıklamaktayız.

2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kurallarına tabi olurlar.

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memur olanlar ise, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kurallarına tabi olurlar.

5434 sayılı Kanun kurallarına tabi olan memurların aylık artışları:

5510 sayılı Kanunun Geçici 4 üncü maddesinde mevcut olan, "5434 sayılı Kanuna göre ödenen aylıklar ile bu madde kapsamında bağlanacak aylıklar, memur maaş katsayılarındaki artışlara göre yükseltilir. Ayrıca 5434 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rütbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yükselmeler, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malullük ve vazife malullük aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır." hükmü ile sağlanmaktadır.

Hükmün Yorumu:

Memur emeklisinin kendisi, vefat halinde hak sahiplerine ödenen aylık tutarları:

-Her yıl için belirlenen memur maaş katsayısına göre artırılmaktadır.

-Şayet memurun ilk aylık bağlandığı sıradaki unvan, derece ve kademesi, göstergesi, ek göstergesi gibi aylık bağlanma tutarını etkileyecek değişiklikler emekli olduktan sonra gerçekleşirse, bu hükme göre bu memurun emekli aylık tutarları da bu değişikliklere göre yeniden hesap edilerek yükseltilmektedir.

Örnek olarak:

2017 yılında yüksek okul mezunu 3000 ek göstergeli 30 yıl hizmeti olan bir polis memurunun emekli aylığı 2455 TL. dir.

2018 yılında gerçekleştiğinde ise polis memurlarının ek göstergeleri 3600 olacaktır. 3600 ek göstergeden 2018 yılında emekli olan bir polis memurunun emekli aylığı da diyelim 3164 TL. olsun.

Emekli olan polis memuru 3000 ek gösterge üzerinden emekli aylığı almakla birlikte 2018 yılında ek gösterge 3600 olarak uygulandığından, emekli polis memurun emekli aylığı da aynı şekilde 3600 ek gösterge uygulanarak 2455 TL. den 3164 TL. ye yükseltilerek ödenecektir.

-Ancak, 2017 yılında emekli olan polis memuru emekli ikramiyesini 3000 ek gösterge üzerinden 88.516 TL. olarak almıştır. 2018 yılında emekli olan polis memuru ise emekli ikramiyesini 3600 ek gösterge üzerinden 114.069 TL. olarak alacaktır. Bu durumda 2017 yılında emekli olan polis memuruna artı bir ikramiye ödenmemektedir. Yani sadece emekli maaşı artacak, ikramiyede ise geriye doğru bir fark ödenmeyecektir.

Yani, emekli olmayı düşünen polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve diğer idareciler 3600 ek göstergeye yönelik düzenlemeyi beklemeleri halinde;

- Emekli ikramiyelerini fazla tutar üzerinden alırlar.

- Emekli aylıkları ise 3600 ek gösterge esas alınıp güncellenip yükseltilerek ödenir. Burada bir kayıp söz konusu olmaz.

Daha önce emekli olmuş olanlar açısından;

- Emekli ikramiye tutarlarına yönelik bir fark ödemesi yapılmaz.

- Emekli aylıkları ise 3600 ek gösterge esas alınıp güncellenip yükseltilerek ödenir.

Burada da herhangi bir kayıp söz konusu olmaz.

Ayrıca:

-Dul ve yetim aylığı alanların da aylıkları güncellenerek yükseltilir.

-Ek göstergenin 3600 ek göstergeye yükseltilmesi demek emeklinin, dul ve yetimin aylıklarında büyük ölçüde bir artış sağlanması demektir. Bir de her bayramda 1000 er TL. verilmesi bu gruplar için azımsanmayacak derecede bir artış, dolayısıyla hayat standartlarının, geleceklerinin, çocuklarının öğrenimlerinin bir anlamda değişmesi demek olduğunu değerlendirmekteyiz.

-Ancak, unutulmaması gereken konuyu tekrar tekrar belirtmekteyiz. 1995 yılından bu yana değiştirilmemiş olan ek gösterge sisteminin köklü bir değişikliğe uğratılmasının olumlu olacağını değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber