Memura promosyon piyangosu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların mevduat sahiplerine faiz dışında promosyon ödemelerini yasaklayan düzenleme, 12 Mayıs'ta çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla memurlar lehine değiştirildi.

Bugüne kadar bankalar, yasal olmadığı için promosyonları ?temsil ödeneği?nden yapıyor ve bir anlamda suç işliyorlardı. Üstelik bu para memura yansıtılmıyordu. Bakanlar Kurulu Kararı ile bankaların kamu kurumlarıyla yaptığı maaş ödeme protokolü çerçevesinde verdiği nakdi promosyonlar yasal hale geldi. Karar, BDDK ile Türkiye Bankalar Birliği'nin teknik çalışması sonrasında alındı.

GENELGE BİTMEK ÜZERE

Bakanlar Kurulu kararının ardından promosyonların genel işleyişine yönelik kapsamlı bir genelge hazırlığı başlatıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın teknik ekiplerinin halen üzerinde çalıştığı genelgenin taslak şekli büyük ölçüde tamamlandı. Genelge çalışması, banka promosyonlarının memurun ya da kurumun tek başına hakkı olmadığı, her iki kesimin ortak kullanması gerektiği anlayışı üzerine oturtuldu. Bu çerçevede, bankalarla yapılacak anlaşmaya göre yılda bir kez toplu olarak ya da aylık bazda yapılacak nakit promosyon ödemelerinin büyük bölümünün memura aktarılması üzerinde duruluyor. İlk çalışmalarda ortak görüş; tutarın üçte ikisinin memura yapılması şeklinde oluştu. Kurum ise geri kalan üçte birlik bölümü kullanabilecek.

EN AZ 400 YTL

2007 itibariyle devlet memurlarına toplam 36.7 milyar YTL maaş ödenecek. Maliye, birkaç yıl öncesine kadar, memur maaşlarını sadece Ziraat, Halkbank ya da Vakıfbank'a yatırıyor, memurlar da maaşlarını bu üç bankadan alıyordu. Kamu hazinedarlığı denen bu uygulama IMF'nin de isteğiyle sona erdirilince bütün özel bankalar memur maaşlarını kapma yarışına girdi. Yeni uygulama, yarışı daha da kızıştıracak. Artık kurumların banka seçimi ihaleyle olacak. Yapılan hesaplamalara göre, yeni düzenlemenin memura katkısı yıllık bazda en düşük 400 YTL olacak. Memura ödenecek promosyon maaşıyla orantılı olarak hesaplanacak. Bu çerçevede bankaların memur başına en düşük ödemenin yıllık 600 YTL'yi bulacağı, üçte ikisi hesabıyla da memurun payına 400 YTL düşeceği hesap ediliyor. Maaş arttıkça promosyon tutarı da artacağı için yüksek maaş alan memurlar bu paranın birkaç katına kadar promosyon alma şansını elde edecek. Bir anlamda memur yılda 12 yerine yaklaşık 13 maaş almış olacak.

EN YÜKSEK PROMOSYON VEREN ALACAK

Banka promosyonlarına çekidüzen verecek genelgenin genel çerçevesi şöyle planlanıyor: Kamu kurumları, en yüksek promosyon ödeyecek bankayı belirlemek için ihale düzenleyecek. Maaş karşılığı en yüksek promosyonu veren banka ihaleyi kazanacak.

Promosyon olarak ödenece nakit paranın üçte ikisi doğrudan memurların kendi hesaplarına yatacak. Geri kalan üçte biri ise ilgili kamu kurumunun yönetimine verilecek.

Kurum yöneticileri, bugüne kadar olduğu gibi parayı makam odalarının teşrifatı, araç alımı ya da temsil ve benzeri adlar altında özel harcamalarında kullanamayacak. Banka promosyonlarının kullanımı; personel veriminin artırılması, acil ödemelerin yapılması, sosyal amaçlı harcamalar gibi alanlarla sınırlı tutulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber