Olumsuz sicilden dolayı, ek ödemenin kesilemeyeceğine dair, Erzurum BİM kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

T.C.
Erzurum
Bölge İdare Mahkemesi

Esas No: 2007/201
Karar No: 2007/182

İTİRAZ EDEN (DAVACI): ....
KARŞI TARAF (DAVALI): Ağrı valiliği
İTİRAZIN ÖZETİ: davacının 2005 yılı sicilinin olumsuz düzenlenmesi nedeniyle bir süreyle ek ücret ödemesi yapılamayacağına ilişkin Defterdarlık Personel Müdürlüğünün 05.01.2006 gün ve 30 sayılı işleminin iptali ile 2006 yılı Mart ayından itibaren maaşından kesilen aylık 243,11 YTL'nin yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davayı, davacının 2005 yılı sicilinin olumsuz düzenlendiğinin tartışmasız olduğu, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun verdiği yetkiyi kullanarak, Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan "Ek Ödemeye İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı düzenlemede olumsuz sicil alanlara 1 yıl süreyle ek ücret ödenmeyeceğinin açık olarak belirtildiği, bu düzenlemenin dava konusu edilmediği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle reddeden Erzurum 2. İdare Mahkemesinin 29.12.2006 gün ve E:2006/1880, K:2006/2953 sayılı kararın, davacı tarafından, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu kararına göre disiplin cezası alanlara gelir idaresinin geliştirme fonundan yapılacak ek ücret ödemelerinde kesinti yapılmayacağı, bu nedenle kendisinde de kesinti yapılmaması gerektiği ileri sürülmüştür.

SAVUNMANIN ÖZETİ: Maliye Bakanlığı Personeline Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Usul ve Esasların 4/h maddesi uyarınca olumsuz sicil alanlara bir yıl süreyle ek ücret ödemesi yapılamayacağı, itirazın reddiyle, mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Erzurum Bölge İdare Mahkemesince işin gereği görüşüldü.

...

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na 3418 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen EK 13'üncü maddesinin değişik 4. fıkrasında: Maliye Bakanının, Maliye bakanlığı ile bağlı kuruluşların merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında çalışan memurlar ile sözleşmeli personele (bağlı kuruluşların kadro karşılığı sözleşmeli personeli hariç) en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200'ünü geçmemek üzereek ödeme yaptırmaya, görev yapılan birim ve iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin sınıfı, kadro unvanı, derecesi ve atanma biçimi gibi kriterlere göre yapılacak ek ödemelerin farklı miktarları ve ödemeye ilişkin usul ve esasları tespit etmeye yetkili olduğu ış, 03.07.2001 gün ve 25127 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4684 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15/d bendiyle yapılan değişiklikle gelir idaresinin geliştirme fonu kaldırılarak 213 sayılı Kanun uyarınca yapılan ödemelerin bütçeden karşılanacağı hususu fıkranın sonuna eklenmiş, Maliye Bakanlığı Personeline Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Usul ve Esasların 4/h bendinde ise, olumsuz sicil alanlara bir yıl süreyle 657 sayılı Kanunun 125. maddesine göre cezalandırılanlardan, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara üç ay, aylıktan kesme cezası alanlara altı ay, kademe ilerlemsinin durdurulması cezası alanlara kademe ilerlemesinin durdurulması süresince ek ödeme yapılmayacağı belirtilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden Ağrı Deftardarlığı Patnos mmal müdürlüğünde muhasebe memuru olan davacının, 2005 yılında olumsuz sicil alması nedeniyle, 2006 yılı Mart ayından itibaren ek ücret ödemesinin kediliği anlaşılmaktadır.

Yukarıda anılan 213 sayılı Kanunun 13. maddesiyle, personelin verimli çalışmasının sağlanması ve böylece kurumun üstlendiği kamu hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi amaçlanmıştır. Yasanın anılan hükmüne dayanılarak kurum personeline aylıkla birlikte verilen ek ödemeler genel nitelikte olup, bu ödeme sadece belli bir başarı ve performans gösterenlere değil aynı konumda olan personele, unvanları ve çalıştıkların yerin özelliği ile işin niteliği göz önüne alınarak farklı oranlarda ödenmektedir.

657 sayılı Kanunun ilgi maddelerinde, memurun ilgili yıla ilişkin genel durum ve davranışları nedeniyle sicil amirleri tarafından olumlu veya olumsuz sicil düzenlenebileceği öngörülmüş olup, İlgili maddede olumsuz sicil alanlara ek ödeme yapılmayacağı yönünde bir düzenlemeye de yer verilmemiştir.

Bu ndenle, sicilin olumsuz düzenlenebilmesine konu durumlar için uygulanacak müeyyide Kanunla belirlenmiş olup, idari düzenlemeyle, sicilin olumsuz düzenlenemsi yanında aynı durum ve davranışlardan dolayı bir de gelir mahrumiyetine yol açacak biçimde düzenleme getirilmesine olanak tanıyan bir yetki de davalı idareye tanınmadığından, sicili olumsuz düzenlenenlere ayrıca bir de aylıktan kesme cezası niteliği taşıyan belli bir süre içerisinde ek ödemeden yararlandırma yoluna gidilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle itirazın kabulüne, Erzurum 2. İdare Mahkemesinin 29.12.2006 gün ve E: 2006/1880, K:2006/2953 sayılı kararının bozulmasına, dava konusu işlemin iptaline, davanın kabulüne, davacının maaşından yapılan kesintinin aylık 243,11 YTL'yi geçmeyecek şekilde davanın açıldığı 03.04.2006 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan dava ve itiraz aşamasına ait toplam 99,10 YTL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, itiraz safhasında fazladan alınan 13,90 YTL harç ile artan post ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, harç iadesi yönünden talep halinde Mahkemesince harç iadesi müzekkeresi düzenlenemsine 02.05.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan: Gürbüz Uçar
Üye: Resul Çomoğlu
Üye: Merih Dinçer

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber