TCDD ihalesinde Çaycı Hüseyin tartışması

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mayıs 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)'nın ihtiyaç fazlası taşınmazlarının satışına aracılık etmek isteyen emlak şirketleri arasında büyük bir rekabet yaşanıyor.

Turyap'ın münadileri arasında Çocuklar Duymasın dizisinde 'Çaycı Hüseyin' karakterini oynayan Alparslan Özmol da yer alıyor.

İhaleye katılan Turyap'ın talep ettiği komisyon miktarı, rakibi Eskidji'den çok daha düşük çıktı. Ancak ihale şartnamesinde aranan açık artırma sunucusu, müzayede yapılan il ve hizmet verilen kurumsal müşteri sayısı bakımından yetersiz görüldü. Kazanan Eskidji oldu. Turyap'ın ihale şartnamesinde istenen münadilerinden biri de Alparslan Özmol'du. Özmol, Çocuklar Duymasın dizisinde Çaycı Hüseyin rolünü oymamıştı. Firma, ihalenin hukuksuz bir şekilde yapıldığını öne sürerek iptali için dava açtı.

Eskidji Genel Müdürü Hakan Berktaş, Turyap'ı ihale komisyonuna sahte belge sunmakla suçluyor. 5 ayrı ilde açık artırma yapma şartı olduğunu söyleyen Berktaş, rakiplerinin ise bunu 3 ilde gerçekleştirdiğini belirtiyor. Bir yerde müzayede yapmak için o yerin belediyesinden izin almanın zorunlu olduğunu ifade eden Genel Müdür, "Turyap Mersin'de ihale yaptığını beyan etti. Ancak yapılan incelemede böyle bir müzayede gerçekleşmediği anlaşıldı." diyor. Müzayedenin eğlence programı olmadığını söyleyen Berktaş, rakiplerinin Çaycı Hüseyin'i münadi olarak göstermesini de eleştiriyor. Firmanın yetkili ismi, "Münadinin belgesi yok. Bu kişiyi münadi göstermek doğru değil. Buna da itiraz ettik." ifadelerini kullandı. Turyap firması ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Demiryolları, ihtiyaç fazlası gayrimenkullerden 306'sının satışı için Eskidji firması ile anlaştığını 15 Şubat 2006'da gazete ilanları ile duyurmuştu. Diğer firmalar neden ihale açılmadığını sorduklarında TCDD, Eskidji ile Haziran 2006'ya kadar sözleşmesi olduğunu bildirdi. Yapılan itirazlar sonucu ihale açıldı. İhalede Eskidji yüzde 3, Turyap yüzde 1,65 teklif verdi. Şirketlerde açık artırma usulü ile 10 kurum ve kuruluşa hizmet verme, en az 4 münadi (açık artırma sunucusu) istihdam etme ve 5 ayrı ilde açık artırma organizasyonu gerçekleştirmiş olma şartı arandı. İhaleye katılan her iki şirket de yeterliliğe ilişkin belgelerini sundu. Ancak rakip firmanın itirazı sonucu Turyap 'yetersiz' görüldü. Eskidji ile yapılan pazarlık sonucu iş, yüzde 2,5 komisyonla bu şirkete verildi. Turyap'ın, 5 ilde ve 10 şirkete açık artırma hizmeti ile satışlarına aracılık etmediği belirlendi. İhalenin Eskidji'ye verilmesi üzerine Turyap, Ankara İdare Mahkemesi'nde TCDD'ye karşı dava açtı. İhalenin iptali istenen davada ihale şartnamesine itiraz edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber