Engelli gencin feryadı: Bize çalışmamız için şans verin

Nadir görülen serebellar sendrom ataksi hastası 33 yaşındaki Yaşar Salt, "Biz engellilere acıyarak bakmayın. Yaşama aktif dahil olmamız, çalışmamız için şans verin" diyor. Hayatını kitaplaştıran Salt, hikayesini Hürriyet'e anlattı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2018 06:50, Son Güncelleme : 15 Haziran 2018 07:08
Engelli gencin feryadı: Bize çalışmamız için şans verin

16 yaşına kadar yaşıtları gibi koşup, oynayan, hareket edebilen Yaşar Salt'ın beyincik ve omurilikte dengeyle ilgili hücrelerin kaybı ya da çalışamamasıyla ilerleyen serebellar sendrom ataksi hastalığı, hareketlerini kısıtlasa da yaşam enerjisini elinden alamadı. Engelliliğin zor olduğunu ancak yılmadığını belirten Salt, "Çalışıyorum, insanları seviyorum ve çektiğim ciddi zorluklara rağmen kahkahalarla gülüyorum. Çünkü kararlılıkla yaşıyorum" diyor.

'NE SARHOŞUZ NE TİNERCİ, HASTAYIZ'

Özürlü değil, 'engelli' olduğunu vurgulayan Salt, "Eksikliğimizden ötürü kimseye karşı özrümüz yok. Tek isteğimiz, insanların bizlere acıyarak bakmamaları, yadırgamamaları, ötekileştirmemeleri, dışlamamaları... İnsanlardan sadece anlayış ve bize de bir şans verilmesini bekliyoruz" diyor.

2012 yılına kadar yürümesine destek olan araçlar kullanmadığını belirten Salt, yaşadıklarını şöyle paylaşıyor: "Hastalığım nedeniyle gözle görünür biçimde dengesiz yürüyordum. Etraftan hakkımda, 'Sarhoş, uyuşturucu almış, tinerci ' dendiğini çok duyuyordum. Hakkımda bu şekilde konuşan insanların yanına giderek durumumu açıklıyor ve yüzlerini kızartarak özür dilemeye mahküm ediyordum."

'TUVALET TEMİZLEMEYE BİLE HAZIRDIM'

Halen uluslararası bir şirkette insan kaynakları departmanında çalışan Salt, engellilerin hayatın ve toplumun bir parçası olduğunu hissetmek istediğini anlatıyor. Salt, "Ben şanslıyım. Ama engellilerin çalışmasını engelleyen işverenler var. Biz onlar için risk grubundayız. Çünkü başımıza bir şey gelirse ciddi hükümleri, cezaları var. Bu yüzden küçük engelliler tercih ediliyor ya da 'Sigortanı yapalım, maaşını verelim, sen gelme' deniyor. Bense hiç değilse değişik bir ortamda, farklı insanlarla çalışarak, iletişim kurarak sinsi rahatsızlığımı unutmak istiyorum. Tuvalet temizlemem gerekiyorsa onu da yapmaya hazırdım" diyor.

Haberin devamını okumak için Tıklayınız.

Mesude ERŞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber