Kalbiniz için aceleci olmayın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok çabuk karar veren, hızlı konuşan, sabırsız biriyseniz kalp krizi riski taşıyorsunuz demektir. Riski azaltmak için daha yumuşak, huzurlu biri olmanızda fayda var

Daha uzun ve sağlıklı bir hayat sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklı. İşte Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'den kalp sağlığı reçeteniz...

HAMBURGERDEN KAÇIN

Kolesterolünüzü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Kırmızı et yemeyin.Tercihiniz balık, hindi, tavuk olsun. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız, az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan, sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Beslenmenizde beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edin. Çocuklarınızı fast food-hamburgerden uzak tutun.

BEL ÖLÇÜSÜ ÖNEMLİ!

Yağların karın çevresinde toplanmasının özellikle kalpdamar hastalığı riskini artırdığını ve bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimi geçmemesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Kilo vermek, kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçin. Kandaki kötü kolesterolünüzün yakılması için 5 kilometreyi 45 dakikada tempolu yürüyün.

BU TESTLERİ YAPTIRIN!

Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra şu testleri yaptırın: Total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tigliserid ve kan şekeri. Kan yağları dışında düzenli olarak yüksek tansiyonunuzu ölçtürün. 50 yaşından sonra günde 100 mg aspirin alın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber