2 vekil koltuğuna 38 talipli var

Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 vekil koltuğuna 38 talipli var

Edirne'de siyaset rüzgarı sert

Edirne'de bugüne kadarki seçimlerde genellikle 4 milletvekilliği sağ ve sol 2- 2 paylaşılıyor. CHP'de 8 talipli varken, diğer cephede seçime giren 6 partide 38 aday talip.

Edirne'de milletvekili sayısı 4. Bugüne kadarki seçimlerde aşağı yukarı sağ ve sol 2'şer milletvekili çıkarıyor. Solda birlik sağlanınca 2 milletvekilliği koltuğu için CHP'de 8 talipli varken, diğer cephede 2 milletvekilliği için seçime giren 6 partide 38 aday talip.


Genç Parti Trakya'da 1 numara

Birçok ilde Ak Parti rüzgarı eserken 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde Trakya'da CHP'yi de geride bırakan bir Genç Parti rüzgarının estiği öne sürülüyor. Peki, Genç Parti, bölgede niçin bu kadar etkili? İşte cevabı...

TRAKYA'DA GENÇ PARTİ RÜZGARI

Birçok ilde Ak Parti rüzgarları eserken 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesinde CHP'yi de geride bırakan bir Genç Parti rüzgarının estiği öne sürülüyor.

CHP'de; DSP ile birliktelikten, DP'de de Anavatan ve DYP birlikteliğinden kaynaklanan mutluluk şimdi gizli gizli aday sıralaması kavgasına dönüştü.

Bugüne kadar genellikle 4 milletvekilinin 2'sini sağ, diğer ikisini de sol partilerin aldığı Edirne'de GP yükselişi tüm hesapları alt süt ediyor.

3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP: 66.877, GP: 43.109, DYP: 38.250, MHP: 21.889, AKP: 20.257, ANAP: 9.829, DSP: 9.261 oy almıştı.

3 Kasım 2002'de CHP'den sonra ikinci gelen Genç Parti, başta Edirne olmak üzere tüm Trakya illerinde iddialı. Cem Uzan'ın ?İkna edersek eşim Edirne'den aday olacak? sözlerinin ardından Edirne GP teşkilatları daha da heyecanla çalışıyor. ?Bu bize verilen önem ve önceliği gösterir.

En az iki milletvekili çıkarırız? diyen teşkilat yöneticileri, Uzan'ın ?Edirne sağlık üssü olacak' sözlerini de hatırlatıyor. Ve bu amaçla Keşanlı bir doktorun (İbrahim Sert) Alara Uzan'dan sonra ikinci sırada aday gösterileceği ifade ediliyor. Üçüncü sıra adayı ise Uzunköprü'den bir gazeteci.

KEŞAN ADAY YATAĞI OLDU

CHP'de ilk sıra CHP'li adaya tanınırken, ikinci sıranın DSP'ye verilmesi isteniyor. CHP yöneticileri geçen seçimde 3 milletvekili çıkardıklarını kaydederek ilk 2'nin CHP, üçüncü sıranın da DSP'ye verilmesini istiyor. DSP Keşan İlçe Başkanı İrfan Yazgılı 3. sıranın riskli olduğunu öne sürerek 2. sırada ısrar ediyor. Edirne'nin en fazla nüfusuna sahip Keşan'da CHP'den Yazgılı'nın dışında 2 CHP'li aday adayı daha var.

Demokrat Parti aday adaylığı için de Keşan'dan iki başvuru var. ANAVATAN Partisi İl Başkanı Mehmet Serin ile DYP Keşan İlçe Başkanı Cengiz Babacan arasında tatlı bir rekabet yaşanıyor.

Keşan'da AKP'de Budak ile birlikte 2, MHP'den de bir aday adayı siyasete atılmanın hesaplarını yapıyor.

EN FAZLA BAŞVURU DP'YE

Özal, Demirel ve Çiller dönemlerinde en az 2 milletvekili çıkaran merkez sağda Demokrat Parti heyecanından söz edilebilir. En fazla aday adayının DP'ye yapılmış olması da bunun göstergesi olsa gerek. ANAVATAN Partisi'nden il başkanı Mehmet Serin, Recep Cıvan, Hanife Gül Ercan, Mesut Yavuz, Güner Şeker Sırtova, Münir Aydın, Başak Balkan aday adayı olurken DYP'den de şu isimler müracaatta bulundu. Edirne İl Başkanı Zekeriya Kayalar, Rafet Sezen (Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı), Cihanser Erel (Sağlık Bakanlığı Müsteşarı), Mehmet Eren, İbrahim Karakoç, Bülent Şahinşah, Recep Bilgin, Cengiz Babacan

ANAVATAN İl Başkanı Serin, DP birleşmesinin çok olumlu karşılandığını belirterek, ?En az 2 milletvekili kazanacağımızı düşünüyoruz? diyor.

MHP'NİN AĞIR TOPLARI

Bu seçimde Edirne'den 1 milletvekili çıkarmak isteyen MHP'de çeltikçiler ile ayçiçekçiler yarışı var. Seçim ile bir süre önce Edirne MHP İl Başkanlığı'na seçilen Av. Tolga Akalın, genel merkez tarafından görevden alınarak yerine Muzaffer Doğan atandı. MHP için şu ana kadar 4 başvuru oldu. Trakya Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Şimşek, Trakya Birlik eski Genel Müdürü Cemalettin Uslu, Ahmet Karagülle ve Ali Özer. İpsala, Uzunköprü ve Meriç havzasındaki çeltik üreticilerinin gönlünde taht kuran Dr. Şimşek ile ayçiçeği üreticilerinin yakından tanıdığı Uslu MHP'de birinci sıradan aday olmak için yarışıyor.

CHP ÇOK RAHAT, AMA?.

Edirne Belediye Başkanlığı'nı da elinde bulunduran CHP'de 2 milletvekili torbada keklik görülüyor. Hedefleri 2002'de olduğu gibi 3 milletvekili. Ancak bu kez DP faktörü ile 43 bin oy alarak CHP'den sonra ikinci gelen ancak meclise giremeyen Genç Parti'nin barajı aşması durumunda Edirne'de dengeler alt üst olacak. CHP'de milletvekilleri Rasim Çakır ve Nejat Gencan'ın yanı sıra İl Başkanı Gürkan Güneser ile birlikte toplam 8 aday var.

AKP'DE BUDAK RAHATSIZLIĞI

AK Parti Edirne 2002 seçimlerinde Ali Ayağ ile TBMM'de temsil ediliyordu. Daha sonra CHP'den Necdet Budak'ın AKP'ye geçmesiyle AKP'li vekil sayısı 2'ye çıktı. Şu an AK Parti'ye milletvekillerin dışında 8 aday adayı başvurdu. Pazar günü Edirne'de aday adayları için temayül yoklaması yapıldı. Ali Ayağ'ın milletvekilliği yerine farklı bir alanda değerlendirileceği (Balkanlar konusunda) kulaktan kulağa dolaşılırken diğer milletvekili Necdet Budak'ın tekrar aday olacağı belirtiliyor. CHP'den gelmesine rağmen MKYK üyeliğine seçilen Budak'ın birinci sıradan gösterileceği, ancak eski il başkanı Recai Koçaşlı'nın da birinci sıra için kulis yaptığı ifade ediliyor.

ALİ AYAĞ'A ?BIRAKMA' ÇAĞRISI

AKP'nin ilk göz ağrısı Ali Ayağ adaylık için henüz müracaat etmedi. Ayağ, ?Partimi rahatlatmak için aday olmak istemiyorum? dedi. Bizim Edirne kulislerinden aldığımız bilgiye göre GP Ayağ'a birinci sırayı teklif etti. DP'den de teklif var. CHP ise İstanbul'da Trakyalıların yoğun olduğu 3. Bölge'de Ayağ'a adaylık önerisinde bulundu.

?Diğer partilerden teklif aldınız mı?? diye sorduğumuz Ali Ayağ, ?Diğer partiler tarafından tercih edilmek bir politikacı için mutluluk vericidir. Ancak benim 45 yıldır içinde bulunduğum bir camia var. Kesin karar vermedim, ama artık dinlenmek istiyorum. Önümüzdeki dönem çok önemli. Ak Parti'nin tekrar tek başına iktidara gelerek hizmetlerini daha da öte taşıması gerekiyor? şeklinde konuştu.

MEMLEKETİNDE BUDAK'A İTİRAZ

İzmir'de üniversite öğretim görevlisi iken memleketi Keşan'a gelerek CHP'den birinci sıradan aday gösterilip kazanan ve daha sonra AKP'ye geçen Necdet Budak'ın, AKP tabanıyla henüz tam kaynaştığı söylenemez. AKP Keşan eski teşkilat yöneticileri, ilçe başkanlığı seçimlerine müdahale ettiği gerekçesi ile Budak'a kırgın. Parti içerisinde ağırlığı olan Avukat Mümin Kamil Kılıç, Medya Keşan gazetesinde yazdığı yazıda Budak'ın birinci sıradan gösterilmemesi gerektiğini belirterek şu iddialarda bulundu:

Sayın Necdet Budak,

?Siz, CHP'li vatandaşların oyları ile seçilip, meclise girmiş bir insansınız. AK Parti'nin kuruluş ve teşekkülünde hiçbir rolü olmayan bir kimse olmanız hasebiyle, bu seçimde, 1. sıraya girmeniz doğru değil. AK Parti'ye girerken CHP'den getirdiğiniz oylar ve bilahare yaptığınız çalışmalarla getirdiğiniz oylar, 2. sıradan size seçimi kazandıracaktır. Bu partinin kuruluşunda görev alan kişiler, geçen seçimde, Edirne'den bir milletvekili çıkarıldığını ispat etmişti. Ama siz o kimseleri dışladınız. Eğer Edirne'de AK Parti'den 1. sırada aday olursanız, partiye çok büyük kötülükte bulunmuş olursunuz.

Partimizden 1. sıra adayı olursanız, iyi biliniz ki; AK Parti'nin Edirne'de çok büyük oy kaybı olur. Çünkü siz, bu partide hep karıştırıcı oldunuz. Parti yönetiminin iyi bildiği ve ilçe halkına yararlı olduğuna inandığı ancak sizin maddi ve manevi çıkarlarınız açısından faydasız gördüğünüz devlet amir ve memurlarının atanmasını ve yerlerine başkalarının gelmesini sağladığınız. Halkın sevgi ve sempatisini hiçe saydınız.

Biz, AK Parti İlçe Teşkilatı'nı kurarken, Edirne'de Recai Koçaşlı ve Av. Ayhan Demir aynı durumda kurucular arasında olup, çok çalıştılar. Bunların hakkını yememek gerek. Bu yeni simalara engel olmamalısınız. Ötesini paşa gönlünüz bilir. Saygılarımla. Av. Mümin Kamil Kılıç.

2 VEKİL KOLTUĞUNA 38 TALİPLİ VAR

Edirne'de milletvekili sayısı 4. Bugüne kadarki seçimlerde aşağı yukarı sağ ve sol 2'şer milletvekili çıkarıyor. Solda birlik sağlanınca 2 milletvekilliği koltuğu için CHP'de 8 talipli varken, diğer cephede 2 milletvekilliği için seçime giren 6 partide 38 aday talip.

cafesiyaset

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber