Deprem davası AİHM'de

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Depremi'nde, Kocaeli'nin Derince ilçesinde çöken bir binada 7 kişinin ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle 5 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan binanın fenni sorumlusu Figen Yapıcı, adil yargılama yapılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu.

Tutuksuz yargılanan Yapıcı, hapis kararının ardından teslim olmadı ve avukatı Hayati Baştan aracılığı ile "adil yargılama yapılmadığı" gerekçesiyle AHİM'e başvurdu.

Avukat Baştan, yaptığı açıklamada benzer olaylar karşısında yerel mahkemelerce verilen kararlar arasında "derin" farklılıklar bulunduğunu iddia ederek, söz konusu kararın müvekkili ve birçok insanı tatmin etmediğini savundu.

Pekçok sanığın zaman aşımından yararlanarak ceza almaktan kurtulduğunu, ancak bunun müvekkili için söz konusu olmadığını ifade eden Baştan, bu durumun temel insan haklarına, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Baştan, şunları kaydetti:

"Deprem bölgesi olan bu bölgeyi hiç kısıtlama getirmeksizin imara açan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile projelere onay veren belediyeler hakkında işlem yapılmamıştır. Mücbir sebep ve kaçınılmaz deprem gerçeği göz önüne alınmamıştır."

Baştan, bir suç işlenmişse herkesin kanun önünde, eşitlik ilkesi çerçevesinde sonucuna katlanması gerektiğini belirterek, "Amacımız suçluyu korumak değil yüce adaletin gerçekleşmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber