Seçimleri bilen GENAR: Seçmen ittifak yaptı

Erdoğan'ın ilk turda kazanacağına yönelik en doğru tahmini yapan GENAR Başkanı Aktaş, seçimi değerlendirdi: "CHP'den HDP ve İP'ye oy gitti. CHP'ye destek veren HDP'lilerden Cumhurbaşkanına 1 puanlık yönelme var. AK Parti'den 4 puan MHP'ye, 3 puan diğerlerine gitti. SP'liler de Erdoğan'a yöneldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Haziran 2018 07:20, Son Güncelleme : 26 Haziran 2018 07:54
Seçimleri bilen GENAR: Seçmen ittifak yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda yüzde 51.5 seçimi kazanacağını söyleyerek en doğru tahminlerden birini yapan kamuoyu araştırma şirketi GENAR Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, bu seçimde tüm partiler arasında seçmen geçişi olduğunu ama dolar ve akaryakıt fiyatı gibi bireysel konuların yanı sıra Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkileri gibi küresel konuların da tercihlerde etkili olduğunu söyledi.

Seçim sürecinin en başından beri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacakları yönünde analiz yaptıklarını kaydeden Aktaş, "Ancak ilk başlarda seçmenin AK Parti'ye bir mesaj verme eğilimi vardı. Halk bir yandan Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı seçerken, mesaj vermek için çok uzaktaki bir partiye değil AK Parti ile birlikte Cumhur ittifakının içinde yer alan MHP'ye (parlamento seçimlerinde) oy verdi" diye konuştu.

SEÇMEN STRATEJİK OY KULLANDI

Seçimlerin genel değerlendirmesini yaparken "Bu seçimde stratejik oy kullanma oldu. Her partiden her partiye geçiş oldu" diyen Aktaş, şunları söyledi: "Büyük oy geçişleri var. CHP'den HDP ve İP'ye var. CHP'den yaklaşık 3 puanın İP'ye, 1 puanın da HDP'ye kaymış olabileceğini söyleyebiliriz. HDP'den CHP'ye giden desteğin yanı sıra HDP seçmeninden de Cumhurbaşkanına yaklaşık 1 puanlık yönelme var. AK Parti'den 4 puanın MHP'ye gittiğini, üç puanın ise diğer partilere dağıldığını görüyoruz. Saadet Partisi tabanının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy verdiğini görüyoruz."

KÜRESEL DÜŞÜNDÜ

Partiler arasındaki bu geçişler ve Erdoğan'ın 'seçilmesinde' vatandaşın tercihlerine de dikkat çeken Aktaş, dolar ve akaryakıt fiyatı gibi bireysel konuların yanı sıra Türkiye'nin diğer ülkelerle ilişkileri gibi küresel konuların da tercihlerde etkili olduğunu söyledi. Aktaş, "Türkiye, aynı zamanda bölgesel bir mücadelede dünya sistemi içinde de mücadele veriyor. Karşı bir pozisyon olsaydı, Türkiye zaafa uğrardı. Vatandaş sadece kendi bireysel sorunlarına bakmadı. Küresel konulara da bakarak karar verdi" diye konuştu.

İKİNCİ TUR OLSA YÜZDE 60 ALIRDI

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu: Muhalefetin seçimde geliştirdiği tüm stratejiler çöktü. İttifak modeli küçük partilere yaradı, CHP bundan en fazla mağdur olan parti oldu. Çünkü hem SP'yi hem İP'yi hem de HDP'yi destekledi. Öyle olunca cumhurbaşkanı adayı ile parlamento oyları arasında 7.5 puanlık fark ortaya çıktı. Benzer durum AK Parti'de de söz konusu. MHP'den İP'ye giden oylar AK Parti'den MHP'ye gelen oylarla dengelendi. CHP yaptığı ittifakta Cumhurbaşkanlığında beklediği katkıyı alamadı.

AG Araştırma Başkanı Adil Gür: Muhalefet partileri 'Demirtaş'a özgürlük' taleplerini dile getirmeyip HDP ile arasına mesafe koysaydı, seçim sonuçları kendileri için farklı olabilirdi. Tayyip Bey'den hoşlanmayan bir kitle var ama HDP'den ve Demirtaş'tan hoşlanmayan kitle çok daha büyük. Yani çok yanlış bir hesap. Seçim ikinci tura kalsaydı, Tayyip Erdoğan yüzde 60 ile seçilirdi kesin olarak. Çünkü biliyoruz ki Saadet Partisi'ne ve İP'ye oy veren bir kesimin ikinci turda CHP adayına oy vermesi ideolojik olarak kolay değildi.

İLK TURDA BİTER DİYENLER KAZANDI

GENAR'ın anketine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 51,5, Muharrem İnce yüzde 28,4, Selahattin Demirtaş yüzde 10,5, Meral Akşener yüzde 7,6, Temel Karamollaoğlu yüzde 1,9, Doğu Perinçek yüzde 0,1 oy alıyordu.

ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, Erdoğan'ın ilk turda yüzde 55'le kazanacağını, AKP'nin yüzde 41.9, HDP'nin 10.7, CHP'nin 25.8, MHP'nin yüzde 16 oy alacağını öngördü.

Adil Gür'ün sahibi olduğu A&G, Erdoğan'ın yüzde 53.5, AK Parti'nin yüzde 45.4, İnce'nin de yüzde 29.1 oy alacağını öngörüyordu.

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ise Cumhur İttifakı'nın oy oranını yüzde 55 olarak açıklamıştı.

ORC, Erdoğan'ın ilk turda yüzde 52.7'yle seçileceğini, AKP'nin yüzde 44.2, CHP'nin yüzde 24.5, MHP'nin yüzde 10.5 oy alacağını tahmin ediyordu.

Optimar Erdoğan'ın yüzde 51.6, İnce'nin yüzde 28, MAK Erdoğan'ın yüzde 51.5, İnce'nin yüzde 24.4, Konda Erdoğan'ın yüzde 51.9'la ilk turda seçileceğini belirtiyordu.

  • SELİM EFE ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber