Meclis Başkanlığı için Yıldırım ismi

Cumhur ittifakı ilk sınavı Meclis Başkanlığı seçimi için verecek. Kulislerde Başbakan Yıldırım'ın ismi öne çıkarken, Bahçeli'nin de bu teklife sıcak baktığı öne sürüldü. Uzlaşma sağlanırsa Yıldırım, salt çoğunluğun arandığı üçüncü turda seçilecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Haziran 2018 07:45, Son Güncelleme : 27 Haziran 2018 07:46
Meclis Başkanlığı için Yıldırım ismi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 52.5 oyla yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle hükümetin oluşturulmasına yönelik soru işaretleri ortadan kalkmış oldu. Yeni sisteme göre hükümet, yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından oluşturulacak. Diğer yandan ise Meclis'te nasıl bir yapılanmaya gidileceği sorusunun yanıtını verecek adımlar atılmaya başlanıyor. AK Parti ile MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın ilk önemli sınavı da, Meclis Başkanlığı seçimleri olacak. AK Parti'nin 295 milletvekiliyle Meclis'te elde ettiği sandalye sayısı, Meclis Başkanlığında AK Parti'nin istediği bir ismin seçilebilmesinin MHP'nin desteğiyle gerçekleşebileceği bir tabloyu oluşturuyor. Cumhur İttifakı'nın bir isimde uzlaşması halinde yeni Meclis Başkanı, seçimlerin üçüncü turunda koltuğuna oturabilecek.

KARAR BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşmede, teknik olarak yeni sistemin ayrıntılarıyla ilgili değerlendirmeler yaparken, yeni yol haritası üzerinde de çalıştıkları kaydedildi. AK Parti kulislerinde Meclis Başkanlığı konusunda öne çıkan isim Başbakan Binali Yıldırım olarak dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Yıldırım'ın Meclis Başkanlığı konusunda olumlu değerlendirmesinin yanı sıra, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de Yıldırım ismine sıcak yaklaştığı kulisleri dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı yardımcılığı konusunda da Yıldırım'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararına göre hareket etmesi bekleniyor.

İLK SINAV MECLİS İÇİN

16 Nisan referandumuyla oluşan ve 24 Haziran seçimleriyle Meclis'e taşınan Cumhur İttifakı'nın Meclis'teki yeni dönemde ilk sınavı Meclis Başkanlığı seçimi olacak. Yıldırım'ın ya da AK Parti'li bir başka ismin Meclis Başkan adaylığı konusunda MHP'nin vereceği destek, seçimlerin ilk iki turunda yeterli olmuyor. Çünkü seçimlerin ilk iki turunda herhangi bir adayın seçilmesi için toplam milletvekilinin üçte ikisinin çoğunluğu gerekiyor. Milletvekili sayısı 600'e çıkarıldığı için de ilk iki turda gereken çoğunluk 400 milletvekili. AK Parti ile MHP'nin 344 olan toplam sayısı, seçimin 3. Turunda "salt çoğunluk" yeterli olacağı destekledikleri adayın seçilmesi için de yeterli olacak.

KRİTİK ADIMLAR ATILACAK

Cumhur İttifakı açısından Meclis'te kritik kararları içerecek yeni adımlar birbirini takip edecek. Meclis Başkanının seçilmesinin ardından AK Parti, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının sonlandırılmasına yönelik kararı hayata geçirmek istiyor. Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, OHAL'in kaldırılmaması gerektiği yönündeki sözleri nedeniyle iki parti arasında bu konuda bir görüşme trafiğinin yaşanması bekleniyor. Ayrıca MHP lideri Bahçeli'nin seçim öncesi sıkça vurguladığı, ancak AK Parti'nin olumlu yaklaşmadığı "af" konusunda da AK Parti kanadında değerlendirme yapılması gerekiyor.

  • ŞERİFE GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber