İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AKP 'B Planı'nı uygulayacak

Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliğini hayata geçirme konusunda tüm yolları denemeye hazırlanan AKP, değişiklik paketinin halkoylamasına gitmesi halinde ?B Planı"nı uygulamaya hazırlanıyor.

AKP'nin ?B Planı"na göre, ?Meclis 15 Haziran 1 Temmuz arasında çalıştırılacak. 120 günlük refandum süresi kısaltılacak. AKP, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Meclis'e iade ettiği Anayasa Paketini aynen geri göndermek için büyük çaba harcıyor.

22 Temmuz'da iki sandık getirmeyi planlayan AKP Halkoylamasını düzenleyen yasada süre düzenlemesine gitmeyi hedefliyor. Sezer'in halen Meclis'te görüşülen paketi ikinci kez veto hakkı yok ancak, AKP'lilere göre, ?Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören vetolu paketin, 22 Temmuz'a yetişmesi için 120 günlük olan zorunlu referandum sürenin kısaltılması gerekiyor?.

Buna göre AKP, referandum süresini kısaltacak ?B Planı"nı uygulamak için kolları sıvadı. Bunun için teklif hazırlığı içerisinde olan AKP, hazırlanan ?referandum? la ilgili düzenlemenin Sezer'den dönme ihtimaline karşı Meclis'i 15 Haziran'da tekrar toplantıya çağırmayı planlıyor.

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Kapusuz, ?15 Haziran'da sizi yine davet edeceğiz, ona da karşı çıkmazsınız? sözleriyle ?B Planı"nı doğruladı. Kapusuz, 3 Haziran'da tatile girecek Meclis'i 15 Haziran'da tekrar toplamak için çalıştıklarını ifade etti.

REFERANDUM TEKLİFİ

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, halkın önüne iki sandık konulması için hazırlanan 120 günlük referandum süresini 40 güne indiren yasa teklifini hazırladıklarını söyledi. Teklife göre, 120 günlük referandum süresi 40 güne inecek. Gümrüklerde oy kullanma süresi 10 gün olacak. Süreleri ayarlama yetkisi ise YSK'ya verilecek. Böylece YSK, 40 günlük süreyi 30 güne de indirebilecek.

Kapusuz, Sezer'in referandum teklifini veto etmeyeceği görüşünde olduğunu belirterek, ?Çünkü buradaki maliyet çok yüksek. Sezer'in referandum teklifini hem bekletmeyeceğini hem de veto etmeyeceğini düşünüyorum. Temmuz'da seçim zor olur diyenler Ağustos'ta referandumu nasıl yapacak? diye konuştu.

AKP'liler, 22 Temmuz'da zaten seçim yapılacağı için YSK'nin pusula bastırmak dışında bir görevi olmayacağını, süre kısaltmasının mümkün olacağını ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber