OKS'de önce bildiğiniz soruyu çözün

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesinde sınava girecek olan öğrenciler heyecan konusunda uyarıldı.

10 Haziran'da OKS ve 17 Haziran'da ÖSS'ye milyonlarca öğrencinin gireceğini belirten rehber öğretmeni Mehmet Menekşe, sınavlarda öğrencilerin son hazırlıklarını yapma ve sınava bütün konuları çalışmış olarak girme telaşı içerisinde olduğunu, son iki hafta içinde doğru ve bilinçli çalışmanın sınavda öğrencinin performansını ve sınav sonucunu yüzde 30-40 olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Amasya'da özel dershanelerde rehber öğretmenlik yaparak öğrencilerin sınav streslerini azaltmada yardımcı rolü üstlenen Mehmet Menekşe, sınava iki hafta kala öğrencinin ders çalışırken seçici olması ve tekrar yaparak pekiştirici çalışmalara ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti. Her öğrencinin kendi alanı ile ilgili konuları gözden geçirmesi, tekrarlaması ve zihninden süzmesi gerektiğini açıklayan Mehmet Menekşe, "Bu çalışma öğrencinin sınav performansını artırması yanında psikolojik olarak da güven

duygusunu pekiştirecek, sınav kaygısı ile baş etmesinde etkili olacaktır" dedi.

Sınavdan en az iki gün önce ders çalışılmanın bırakılması gerektiğini vurgulayan Menekşe, "Kaygı doğal ve olağan bir durum olarak karşılanmalı. Belli oranda kaygının öğrencinin düşünme gücünü, kavrama ve yorum yapmasını hızlandırdığı unutulmamalı. Öğrenci kaygılandığını hissettiği anda nefes egzersizi yapmalı ve o an sınava giren herkesin kendisi kadar kaygılı olduğunu düşünmeli" diye konuştu.

Öğrencilerin en çok sorduğu soru olan ve sınavda hangi dersten başlamak gerektiği konusunda bilgi veren Menekşe, "Öğrenci kendi alanında kendini en güçlü hissettiği dersten soruları çözmeye başlamalı. Öğrenci sorularla inatlaşmamalı. Öncelikle bir okuyuşta anladığı soruları çözmeli ve diğer sorulara sonra dönmeli. Cevabını bilmediği soruları asla rast gele işaretlememeli. Öğrenci sınavda perakendeci olmalı. Yani soru soru düşünmeli. Geçmişte yapamadığı ve gelecekte yapacağı sorularla değil de çözmekte

olduğu soruya odaklanmalı. Öğrenci sınav salonunda başkalarının ne yaptığı ile ilgilenmemeli. OKS ve ÖSS'nin sadece bir sınav olduğu unutulmamalı. Hayattaki başarı ve mutluluk tek sınavla sınırlandırılmamalı. Sınava gerçek anlamının dışında duygusal anlamlar yüklenmemeli" şeklinde konuştu.

"Başarı beklentisi yüksek bir aile yapımız var. Gencin aldığı puan ile kişilik değeri asla birbirine karıştırılmamalı" diyen Menekşe, velilere de şu uyarılarda bulundu:

"Sınavın, yarışın olduğu her yerde kazanmak kadar kaybetmek de normal karşılanmalı. Anne ve babalar sınavın sonucu ne olursa olsun, sevgi ve desteğinin süreceği mesajını vermeli. Kıyaslama, suçlama, baskı, ceza kesinlikle çözüm değildir. Sınava giden çocuk sınavın sonucu ne olursa olsun, 'annem babam beni eskisi gibi sever' diye düşünürse, sınavda yapacağının daha iyisini yapacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber