Polisin ek yetkisine komisyon tırpanı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Mayıs 2007 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Polise durdurma, arama, kimlik kontrolü, ateş etme ve parmak izi alma yetkisi tanıyan yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi. AKP'li Recep Özel'in önergesiyle polisin uyuşturucu ve terör zanlılarını izlerken her türlü teknik olanaktan yararlanmasını içeren hüküm metinden çıkarıldı.

'Dur demeye gerek yok'

Polise 'dur' ihtarından sonra ateş etme yetkisi tanıyan maddenin görüşmeleri sırasında ilginç diyaloglar yaşandı. Dur ihtarının zanlının duyabileceği şekilde yapılması koşulunun madde metnine konulması önerilince AKP'li Mehmet Yılmazcan, "Bunlara dur demeye bile gerek yok" dedi. Yılmazcan, CHP'li Nuri Saygun'un, "O zaman hemen asalım" sözlerini üzerine de, "Gerekirse hemen asalım. Devletin huzuru her şeyden önemlidir" diye konuştu.

Komisyonda, durdurularak kimlik sorgulamasına alınan kişilerin kimlik bilgilerinin kayda geçirilmesi kuralından vazgeçildi.

Rektör izni kalktı

Üniversitelere rektör ve dekanların çağrısı ve izniyle girilmesi kuralı değiştirildi ve polis ile jandarmanın üniversitelere izinsiz girmesinin yolu açıldı. Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Polis 'tecrübesine dayanarak' kişileri ve araçları durdurarak .

Gözaltına alınanların parmak izi kaydedilecek. Polisle jandarma izleri kendi sistemlerinde saklayacaklar. Parmak izleri kişinin ölümünden 10 yıl sonra silinecek.

Polis, hâkimin kararı olmadan vali ve kaymakamların emriyle üst ve araç arayabilecek.

Teklif kabul edildikten sonra CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu, "Görüşme sonunda maçın sonucunu ilan ediyorum. Polis Devleti: 1, Hukuk Devleti: 0" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber