Cezaevinde harf kalmadı: Tam 24 tip cezaevi var

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de cezaevi enflasyonu yaşanıyor. Değişik suçlara göre ülke genelinde tam 24 tip cezaevi var. Bunlar, alfabenin A'sından T'sine kadar harflerle tarif ediliyor. En tepki çekeni ise F tipi cezaevleri

İşte Türkiye'nin cezaevi gerçeği. Faal olarak 24 değişik tipte cezaevi bulunuyor. Birçok il ve ilçeye yayılmış 456 ceza infaz kurumu binasının 77 bin 821 suçlu kapasitesi var. Değişik kapasitelere ve bina yapısına sahip 24 tip cezaevinin isimleri alfabeden geliyor.

T'YE KADAR...

Bunlar arasında A, A1 ve A2 tipi ceza infaz kurumları var. A3, B, C, E, H, K1, K2, M ve T tipi ceza infaz kurumları kapalı. D, F ve L tipi cezaevleri kapalı yüksek güvenlikli. Bunun dışında herhangi bir tip üzerine inşa edilmeyen, bağımsız müdürlükleri olan açık, kiralık, kadın kapalı ve açık, kapalılara bağlı açık, çocuk ceza infaz kurumları bulunuyor. Ayrıca çocuk eğitim evleri de var. En fazla cezaevi Ankara'da bulunuyor. 20 ceza infaz kurumunun bulunduğu Başkent'te, 2 F tipi, 2 L tipi, 1 kadın kapalı cezaevi, 1 çocuk eğitim evi de yer alıyor. Ankara'yı 11 cezaeviyle İzmir ve Kayseri izliyor. En eski cezaevi 1902'de inşa edilen Sivas Açık Cezaevi. En yenisi ise 30 Kasım 2006'da yapılan Tekirdağ Açık Cezaevi.

AVRUPA'DA NASIL

Avrupa'nın birçok ülkesi cezaevleri standartlaşma konusunda önemli adımlar attı. İngiltere ve Fransa'da 250'ye yakın cezaevi bulunuyor. Bunların çoğu orta büyüklükte veya büyük cezaevi. Türkiye, cezaevleri hakkında az da olsa öğrendiği bilgileri, büyük tartışmalara neden olan F tipi sayesinde elde etti.

EN FAZLA K1 TİPİ CEZAEVİ VAR

En fazla K1 tipi kapalı cezaevi bulunuyor. Toplam kapasitesi 4315 olan 100 ilçedeki K1 cezaevinin her birinde, 60 suçlu kalıyor. 4 koğuşu, 2 hücresi, kütüphane ve konferans salonu ile kadın ve çocuklar için ayrı bölümlerin yer aldığı cezaevinde, her koğuşun banyo, mutfak ve 4 havalandırma bahçesi var. En fazla mahkum kapasitesi ise E tipinde. 45 E tipi cezaevinde 24 bin 765 hükümlü kalıyor.

TARTIŞMALI F TİPİ

BMMinimum Cezaevi Standart Kuralları ile Avrupa Konseyi Cezaevi Kuralları, kapsamında ortaya çıkan F tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, birçok tartışmayı beraberinde getirmiş ve ölüm oruçlarına neden olmuştu. Adana, Ankara, Bolu, Edirne, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ ve Van'da 4 bin 598 mahkum kapasiteli toplam 12 F tipi cezaevi var. Tutuklu ve hükümlülerin gruplara ayrılmasına imkan sağlayan F tipi cezaevleri, ışıklandırma, ısınma, sağlık, hijyen, beslenme, ibadet ve yıkanma gibi gereksinmelerini karşılayabilecek tesislere sahip. F tipi cezaevleri, kalabalık koğuşlarda terör ve çıkar amaçlı suç örgütü mensubu hükümlü ve tutukluların asayiş ve güvenlik zafiyetine neden olmamalarına imkan sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber