Mevduata uygulanan sınırsız garanti 5 Temmuz'da bitiyor

Haber Giriş : 28 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu tarihten itibaren her bir bankadaki mevduatın sadece 50 milyara kadar olan kısmı garanti kapsamında olacak. Son yıllarda peş peşe yaşanan bankacılık krizleri sebebiyle bankalardaki mevduata uygulanan sınırsız garanti, 5 Temmuz'da tarihe karışıyor. Bu tarihten itibaren bankalardaki mevduata uygulanacak garanti 50 milyar lirayla sınırlı tutulacak. Garanti kapsamına sadece TL mevduat, döviz tevdiat ve altın depo hesapları giriyor.

Sınırlı garanti ne demek?

5 Temmuz'dan itibaren mevduat garantisi 50 milyar lirayla sınırlandırılacak. Bu miktar anapara ve faiz tutarının toplamından oluşuyor.

Garanti ne zaman devreye girecek?

Bir bankanın bankacılık yapma izni BDDK tarafından kaldırıldığı anda garanti sistemi de otomatik olarak devreye girecek.

Bankanın o tarihe kadar mevduata uyguladığı faiz garanti kapsamında olacak mı?

Hayır. Faiz hesaplamasında Merkez Bankası'na bildirilen azami faiz oranları üzerinden, mevduat toplamları en yüksek 5 bankanın uyguladığı faizin ortalaması baz alınacak.

Döviz ve altın depo hesaplarında hangi değer uygulanacak?

Bu hesapların TL karşılıklarının belirlenmesinde, bankanın faaliyet izninin kaldırıldığı tarihteki döviz kuru, altın depo hesabında da aynı tarihteki İstanbul Altın Borsası'nın seans kapanış değeri baz alınacak.

Bir veya birkaç bankadaki hesaplar için uygulama nasıl olacak?

Garanti sadece bir bankadaki hesapların toplamını kapsıyor. Yani aynı bankanın birden fazla şubesinde hesap olması garanti miktarını artırmıyor.

Diğer taraftan mevduat ayrı ayrı bankalarda bulunuyorsa, her bir banka için ayrı ayrı 50'şer milyar liralık garanti devreye gerecek. Hesaba TL mevduatın yanısıra döviz ve altın hesaplar birlikte dahil edilecek.

Örneğin 200 milyarlık tasarrufunu 4 bankaya eşit dağıtan vatandaş 200 milyarının tamamını garanti kapsamına almış olacak.

Müşterek hesaplarda garanti nasıl uygulanacak?

Müşterek hesap toplamının 50 milyara kadar olan kısmı garanti kapsamında olacak. Bir kişinin velisi olarak başkası adına açtığı hesap ise ayrı tutulacak.

Türkiye'de bulunan bankaların off-shore hesapları garanti kapsamında olacak mı?

Mevduat garanti sistemi, Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat kabulüne yetkili bankaların yurtiçi şubelerinde yerli veya yabancı kişiler tarafından açılmış hesapları kapsıyor. Off-shore bankalar yurt dışında kurulduğu için garanti kapsamında yer almayacak.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber