Hemşirenin projesi Çorum'u kimyasal atıklardan kurtaracak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'nin (AB) 749 bin euro destek verdiği ve hemşire Nurten Türkmen tarafından hazırlanan 'Kardelen Tıbbi Atık Yönetim Sistemi Projesi' ile yapılan tıbbi atık bertaraf tesisi, Ekim ayında hizmete girecek.

Tıbbi atıkların insan sağlığına ciddi anlamda zarar verdiğini belirten Kardelen Tıbbi Atık Sistemi Koordinatörü Nurten Türkmen, çöplüğe dökülen tıbbi atıkların potansiyel tehlike oluşturduğunu belirterek, "Proje, tıbbi atıkların uygun şekilde toplanarak imhasının gerçekleştirilmesini sağlayarak, kamu sağlığının iyileştirilmesinde etkili olacak. Çöplerden geçimini sağlayan kişiler ile bu çöplerden beslenen sokak hayvanlarının tıbbi atıklardan görecekleri her türlü zararı engelleyeceğiz" dedi.

Türkiye'de ilk kez tıbbi atıkların Avrupa'daki gibi buharla steril edilip, düzenli çöp depolama işlemi yapılmasına imkan verecek tesisi kurma işlemleri hızla devam ediliyor. Makine alım ihalesi tamamlanan projenin bina ile ilgili ihalesi ise 11 Haziran'da gerçekleştirilecek.

AB Düzey-2 Bölgeleri Kalkınma Programı kapsamındaki projenin yüzde 90'ı AB Kalkınma Programı hibe katkısı, yüzde 10'u ise Çorum İl Özel İdaresi eş finansmanı ile Devlet Planlama Teşkilatı'nca karşılanıyor. İnşaat ve mal alım ihalesi tamamlanma aşamasında olan proje kapsamında ilk olarak tıbbi atıklar için bir ünite kurulacak.

Bu arada, şehirdeki tüm sağlık çalışanları ile tıbbi atıklarla temas halinde olan herkes eğitime alınıyor. Sağlık alanında çalışan yaklaşık bin 400 personel eğitilecek ve sağlık kurumlarında ekipler oluşturulacak. Ekipler tarafından niteliklerine göre ayrıştırılacak olan atıklar, tıbbi atıklar merkezlerinde toplanacak ve özel konteynırlara konacak. Özel olarak oluşturulan tıbbi atık toplama araçlarına teslim edilirken, çöp konteynırlarına barkod yapıştırılarak hangi hastaneden geldiği belirtilecek.

Yapılan tıbbi atık bertaraf tesisine getirilen ve barkodlar okunduktan sonra alınan çöpler, radyoaktif detektörle tarandıktan sonra sterilizasyon ünitesinde en büyüğü 2 santimetre olacak şekilde parçalanacak. Parçalanan atıklar, yüksek sıcaklıktaki buhar ve basınç altında steril edilecek. Daha sonra Çorum Belediyesi'ne teslim edecek ve Çorum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü de evsel atık haline gelen sterilize edilen çöpleri, düzenli depolama sistemi ile kontrol altında tutulacak.

Türkiye'de ilk defa hazırlanan ve önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan tesisin projesi, Çorum Valisi Mustafa Toprak tarafından takip edilirken, Çorum Belediyesi ve diğer sivil toplum kuruluşları tarafından da destekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber