Sonbaharda fiş denetimleri artacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın, vergi iadesi uygulaması kalkınca fiş ve fatura toplamayı cazip hale getirmek için başlattığı "Ülkemi seviyorum, belgemi alıyorum" kampanyasında ikinci grup hediyeler de sahiplerini buldu. İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, "Vatandaşların fiş zaafiyeti görünüyor. Sonbaharda denetimler hızlanacak." dedi.

Fiş almayı özendirmek için Türkiye'de ilk olarak İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nca, "Fiş getir, bisikleti götür" kampanyası düzenlendi. Daha sonra bu kampanya Maliye Bakanlığı'nca Türkiye geneline yayılarak, "Ülkemi seviyorum, belgemi alıyorum" haline dönüştürüldü. İzmir'de ilk etapta çekilişsiz kitap, kalem ve çizgi roman, çekilişle dizüstü ve masaüstü bilgisayar, bisiklet ve dijital fotoğraf makinesi verildi. Kampanya tutunca devam ettirilerek, ikinci etapta ilk 10 bin kişiye çekilişsiz top, oyun ve okul seti gibi küçük hediyeler, noter huzurunda çekişlişle ise 13 kişiye bilgisayar ve bisiklet gibi hediyeler verildi. 18 Mayıs'ta biten ikinci etap kampanya sonunda 23 bin kişi, toplam 2 milyon 300 bin fiş getirdi. Böylece 3 milyon 600 bin nüfuslu İzmir'de yaklaşık 800 bin ailenin evinde fiş konuşulmuş oldu.

İzmir'de her 100 fiş getiren öğrenciye hediyeler vererek her evde fişi ve belgeyi konuşturduklarını belirten Vergi Dairesi Başkanı Bulut, "KDV iadesinin kalkmasıyla halk arasında yaygın ve yanlış bir anlayış oluşmasını önlemek için böyle bir kampanya başlattık." dedi. Herkesin muhakkak fiş alması gerektiğini belirten Bulut, "Fişleri biriktirmeye gerek yok, atılabilir. Düzenlenen her fiş veya belge, devletten insanımıza dönüyor. Bu vergilerle okullardaki ücretsiz kitaplar, küresel ısınmayla mücadele, vergi denetimlerine kadar her şey yapılıyor. Sonbaharda denetimleri sıklaştıracağız. Hem fiş vermeyene hem da almayana ceza kesiliyor. Belgeli her ihbarı değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu. Mustafa Bulut, Maliye'nin KDV gelirleri yılın ilk iki ayında beklenenin aksine yüzde 26 artınca Türkiye genelinde vergi dairelerinin kampanyaya devam kararı aldığını belirterek, "İlk kampanyaları kendi imkanlarıyla yapan vergi daireleri, ikincisi için ticaret ve esnaf odaları, esnaf birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarına sponsorluk teklifi götürdü. Biz de İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nden destek aldık." dedi.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın ilk kampanyasına 4 bin 500 öğrenci zarf gönderdi. 19 Mart'ta başlayan 18 Mayıs'ta biten ikinci kampanyaya ise 23 bin kişi 2 milyon 300 bin fiş getirdi. İlk haftada çekilişsiz hediye sınırı olan ilk 10 bin 10 günde doldu. Kampanya sonuna kadar (18 Mayıs) başvuru sayısının 20 bini beklenirken 23 bin oldu. İkinci etap kampanyanın kuraları İzmir Gelir İdaresi Başkanlığı'nda 28 Mayıs Pazartesi günü İzmir 22. Noter Ayhan Serim tarafından yapıldı. Çekilişle katılan 23 bin kişi arasından bir adet dizüstü bilgisayar(laptop), üç adet masaüstü bilgisayar, beş bisiklet ve beş dijital fotoğraf makinesi olmak üzere toplam 13 hediyenin de sahiplerini buldu. İlk kampanyada 100 adet fiş getiren her öğrencinin hem bilgisayar ve bisiklet gibi büyük hediyelerin çekilişine katıldığını hem de futbol, basketbol topu, eğitim seti gibi hediyeler verdik. İlk 10 bin kişiye 5 YTL olmak üzere toplam hediyelerin 50-60 bin YTL tutuğunu belirten İzmir Gelir İdaresi Başkanı Mustafa Bulut, iki kampanya da yaklaşık 100 bin YTL tutarında hediyelerin sponsorlarla sağlandığı" dedi. 8 Mayıs 2007'de biten ikinci kapmayanın kuraları, 28 Mayıs pazartesi günü İzmir 22.Noter Ayhan Serim huzurunda İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, Grup önderleri Yavuz Öner ve Cemal Akkılınç, Mükellef Hakları İletişim Müdürü Okan Akyol, öğrenciler ve öğrenci velileri huzurunda çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber