Kazalar Çalıştay'da tartışılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 14:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünce düzenlenen Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Çalıştayında kazalar her yönüyle tartışılacak.

Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması (Envorimental and Technical Research on Accidents-ETRA) adıyla düzenlenecek çalıştay 13-15 Haziran günleri arasında Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin salonunda yapılacak.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nermin Ertan, kazaların son günlerde gündemin ilk sıralarında yer aldığını söyledi.

Türkiye'de birçok kurumun kazalar hakkında çalışmalar yaptığını belirten Ertan, ''Bu kurumlar araştırmalara girdiklerinde bizi buldular. Biz de bu kurumları çağırdık ve toplantılar yaptık. Ancak birbirlerinin çalışmalarından haberleri yoktu. Bizim amacımız bu kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak'' dedi.

Türkiye'de kazalar ve risk yönetimi hakkında yeterli bilgi olmadığını dile getiren Ertan kazaların yönetimi, risk yönetimi ile kaza anında hangi kurum ve kuruluşlarının devreye gireceğinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

-MİLLİ KOMİTE KURULMASI HEDEFLENİYOR-

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Can Balas ise çalıştayın temel hedefinin ''kazaların önlenmesi için Türkiye çapında birlik ve dayanışma kararlılığını oluşturmak'' olduğunu belirtti.

Balas, kazaların önlenmesine yönelik çalışmaları yürütmek amacıyla''Kazalar Türkiye Milli Komitesi''ni kurmayı hedeflediklerini de kaydetti.

Çalıştayla, kazaların çevresel etkilerini en aza indirmek için önceden tahmin yeteneğine sahip bilimsel modellerin uygulamadaki yerinin arttırılmasını amaçladıklarını ifade eden Balas, çalıştay sonunda kazaların önlenmesine yönelik elde edilecek sonuçları bir bildirgeyle hayata geçireceklerini dile getirdi.

Balas, çalıştayda tartışılacak konu ve bildirilerin bir kitap olarak yayınlanacağını da söyledi.

Çalıştayda, Türkiye'de ilk defa karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu, ev, endüstriyel, kimyasal ve nükleer kazalar ile deprem, sel, yangın, çığ, toprak kayması gibi afetlerin bir arada işlenerek somut çözümler üretilmesi amaçlanıyor.

Bundan sonraki dönemde çiftli yıllarda ulusal, tekli yıllarda ise uluslararası düzeyde yapılması düşünülen çalıştayın sonucunda ulusal kazalar hakkında toplumsal bilinçlenmenin arttırılması hedefleniyor. Çalıştayda birçok kamu kurum ve kuruluşunun yanı sıra üniversitelerden temsilciler bir araya gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber