Küresel ısınma, farelerin sayısını arttırıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- KÜRESEL ISINMA KEMİRGENLERİN SAYISINI ARTTIRDI

- OMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. NAZMİ POLAT:

- "KEMİRİCİ POPÜLASYONUNDAKİ ARTIŞ İNSANLAR İÇİN TEHLİKE ÇANLARININ ÇALDIĞININ, İNSANLIĞIN SONUNUN YAKLAŞTIĞININ GÖSTERGESİDİR"

- "KÜRESEL ISINMADAN DOLAYI KEMİRİCİLERİN SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR"

- "KÜRESEL ISINMANIN BELİRTİLERİ KARADENİZ BÖLGESİ'NDE GÖRÜLMEYE BAŞLANDI"

- "SAMSUN'DAN GEÇEN KARAYOLLARINDA GEZEN KEMİRİCİLERİN SAYISI ARTTI"

- "LADİK BARAJ GÖLÜ'NDEKİ TURNA BALIKLARININ ÜREME DÖNEMİ DEĞİŞTİ"

(FOTOĞRAFLI)

AYHAN GONCA

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, küresel ısınmadan dolayı kemiricilerin sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, bu artışın insan nesli için tehlike çanlarının çaldığını gösterdiğini ve insanlığın sonunun önlem alınmaması halinde yaklaştığını ileri sürdü.

Dünyanın gündemindeki tehlike olan küresel ısınmayla birlikte ekolojik şartların değişeceğini dile getiren Prof. Dr. Nazmi Polat, bu tehlikeyle birlikte sıcaklığa karşı canlının tolere edeceği sınırların üzerine çıkılmaya başlandığını ifade etti. Vücut değişikliği değişken canlılar için en önemli ekolojik faktörün sıcaklık olduğuna dikkat çeken Polat, "Çünkü beslenmeleri, fizyolojik hızları, metabolizmaları sıcaklıktan direkt etkilenir. Üremeleri tamamen sıcaklıkla ilgilidir. Sıcaklıkla ilgili

değişiklikler canlının yapısında çok ciddi geri dönüşümsüz hasarlar oluşturacaktır. Bu sebeple canlıların yaşama sınırları daralacak ya da yok olacak, bu da bir çok türün ortadan kalkmasına sebep olacaktır" dedi.

Doğada canlılar arasında bir ahenk ve uyum bulunduğunu, bir zincirin halkaları şeklinde yaşadıklarını, bu zincirin halkalarından bir ya da bir kaçının yok olması halinde o zincirdeki bütün canlıların etkileneceğini hatırlatan Polat, "Ekolojik zincirin bir ucunda tek hücreli canlılar, öbür ucunda insanlar var. Ama siz herhangi bir halkayı kopardığınız da önce o halkanın yanındaki canlılar yok olan türden etkilenir. Sıra bir gün mutlaka insana gelir. Sıra insana gelmeden tedbir almalı ve kopan halkaları

gidermeliyiz" uyarısında bulundu.

Küresel ısınmanın Karadeniz Bölgesi'nde de belirtilerine rastlandığını, örneğin Samsun'dan geçen karayollarında sık sık kemirgenler (fare) görüldüğünü, Ladik ilçesinde Turna balığının üreme döneminin değiştiğini ve sayısının azaldığını vurgulayan Polat, şu bilgileri verdi:

"Biz Turna balığının bu sene yetiştiriciliğiyle uğraştık. Literatüre göre Turna balığının yumurtalarını bırakma dönemi Şubat'ın sonu, Mart'ın başlangıcıdır. Ama iklim dengesinde o kadar büyük anormallikler oldu ki, biz bu sene Nisan ayında hatta Mayıs başında yumurtasını bırakmamış Turna balığıyla karşılaştık. Yani üreme dönemi gecikecek, aksayacak, dolayısıyla biyolojik ritimleri bozulacak. Küresel ısınmanın belirtileri kesinlikle görülmeye başlandı."

Sıcaklıklardan dolayı değişen üreme dönemlerine göre meteorolojik verilerin çok iyi değerlendirilmesi ve her yıl av yasağı takviminin değiştirilmesi gerektiğini önemini vurgulayan Polat, ekolojik faktörlerdeki değişimler av yasağı döneminin dışına üreme dönemini taşırdığını açıkladı. Polat, "Bu durumda biz hala eski yasak aralıklarıyla hareket edersek yokolmayı hızlandırırız. Meteoroloji uzmanları, bilim adamları bir araya gelerek işbirliği yapmalı ve ekolojik dengenin bozulmasını geciktirecek her türlü

önlem alınmalı. Balıkların en azından üremesine fırsat tanınmalı" diye konuştu.

Artık buzulların kopmaya başladığını, bu gelişmenin Türkiye'yi ve ekvatordaki sıcaklığı mutlaka etkilediğini, bunun belirtilerinin Karadeniz Bölgesi'nde bile görüldüğünü vurgulayan Polat, kaybolmaya yüz tutan türlerin yanı sıra bazı türlerin de küresel ısınmayla birlikte olağanüstü şartların ortaya çıktığını kaydetti. Polat, "Şimdi Karadeniz Bölgesi'nde gece yolculuk yapın. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Samsun şehrinde Kurupelit'e gelin, yolda çok sürat yapmayın. Kemirici popülasyondaki artış nedeniyle

karayolunda birkaç fareyle karşılaşırsınız. Sürüngenlerin bir kısmı artıyor. Kemiricilerin sayısında da ciddi bir artış var" şeklinde konuştu.

Kemiricilerin popülasyonundaki kontrolsüz artışın ekolojik dengede çok ciddi bir harabiyet olduğunun göstergesi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Polat, şöyle devam etti:

"İşin çok dikkate almamız gereken noktası, kemirici popülasyonundaki aşırı artış insanlar için tehlike çanlarının başladığının, sıranın insanlara geldiğinin göstergesidir. Bunun için her insan aklını başına almalı. Her yetkili daha dikkatli, duyarlı olmalı. Belki başka canlı grubu değil, belki çocuklarımız, çok uzak bir ihtimalle torunlarımız küresel ısınmadan etkilenecek. Artık kaçınılmaz sona doğru geliyoruz. En geç torunlarımız. Bilimsel olarak, eğer önlem alınmaz ise. Kemirici popülasyonundaki

sürekli artış ekolojik dengenin bozulduğunun ciddi göstergesidir ve memeli hayvanlar grubunda olduğu için bize yakınlığı sebebiyle ekolojik bozulmadan etkilenecek canlı grubunun sırasının insanlara geldiğinin göstergesidir. Bunun birçok işaretini de almaya başladık zaten."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber