İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık Bakanlığı Müsteşarından 4/B atamalarına ilişkin açıklamalar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Konu: Sağlık personeli atamaları
Konuk: Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu

Esra Sert: Merhabalar. Yeni bir NTV'ye Sorun programıyla karşınızdayız. Sağlık bakanlığı, Haziran ayında 32 bin 449 sözleşmeli sağlık personeli istihdam edecek. Sözleşmeli sağlık personelliği için başvurular, 4-10 Haziran tarihleri arasında, Ösym tarafından internet ortamında kabul edilecek. Diş hekimi ve eczacı alımına ilişkin müracaatlar ise, 4-13 Haziran tarihleri arasında, bakanlığın personel bilgi sistemi üzerinden yapılabilecek. Biz de, sağlık bakanlığı personel atamalarıyla ilgili sizden gelen soruları, Ankara stüdyomuzda bulunan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Doktor "Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu"na aktaracağız ama programımıza başlamadan önce her zaman olduğu gibi telefon numaralarımızı hatırlatmak istiyoruz. Telefon numaralarımız 0 212 335 40 35, faksımız 0 212 335 00 35, internet üzerinden yd programımıza www.ntvmsnbc.com adresli haber portalı üzerinden ulaşabilirsiniz. Sayın Gümrükçüoğlu öncelikle merhabalar ve hoşgeldiniz diyelim. Çok sayıda soru var elimizde ve bu sorulardan biriyle hemen başlamak istiyorum. İlk soru bir memurdan Veli Tankut'tan gelmiş.

Veli Tankurt (Memur): Alınacak sağlık personelinin dağılımı nasıl olacak? Hangi pozisyonlara ve hangi il'lere eleman alınacak?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: İl'de tayini ifade etmek çok büyük bir zaman alabilecek bir konu. 1 Haziran itibariyle yani yarın itibariyle Ösym'nin internet sitesinden daha detaylı açıklamalar görülebilir. Fakat mesleki dağılım olarak kısa bir bilgi verebiliriz. Diyalog olarak lisans mezunu 38, çocuk gelişimcisi 180, diş tabibi 1.350, diyetisyen 355, ebe 2.674, lisans 1.000 lise dengi olmak üzere eczacı 199, fizyoterapist 732, hemşire lisans mezunu 3.738, ön lisans mezunu 653 ve lise dengi 4.843, psikolog 512, sağlık fizikçisi 52, sağlık memuru acil tıp teknisyeni 8.154, sağlık memuru anestezi teknisyeni 471, sağlık memuru çevre sağlığı teknisyeni 91, diş protez teknisyeni 61, sağlık memuru laboratuvar tekniseyin 372, ortopedi teknisyen 131, röntgen teknisyeni 571, tıbbi sekreter 1.000, toplum sağlığı teknisyeni lisans 1018, lise dengi 289, acil tıp teknikeri 849 önlisans mezunu, anestezi teknikeri 323 ön lisans mezunu, diş protez teknikeri 29 ön lisans mezunu, diyaliz teknikeri 71 önlisans mezunu, fizik tedavi teknikeri 22, laboratuvar teknikeri 403, odyometri teknikeri 140, pataloji teknikeri 38, protez ortez teknikeri 1, radyoloji teknikeri 416, radyo terapi teknikeri 33 ve sağlık teknikeri 26, tıbbi sekreter 1.148 olmak üzere toplamda lisans mezunu 11.114, önlisans mezunu 4.352, lise dengi mezunu 16.983 olmak üzere genel toplam 32.449 personel alımı gerçekleştirilecektir.

Esra Sert: Anladığım kadarıyla geniş bir yelpazede personel alımı gerçekleştirilecek. Sağlık personelinden de son derece fazla sayıda soru geldi bize. Onlar da ilgi gösteriyorlar bu atamalara. Bir hemşire Nezaket Karaman'ın sorusunu hemen sizlere yönelteyim.

Nezaket Karaman (Hemşire): Atamalarda taban puan kaç olacak?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Taban puan diye bir kayıt yok. 2004 ve 2006 birinci ikinci kamu personeli sınavına girenler internet sitelerinde Ösym'de görülebileceği gibi müracaatlarını yapabileceklerdir.

Esra Sert: Hemen Ümmet Sarı'nın yine bir memurun sorusuyla devam edelim o zaman.

Ümmet Sarın (Memur): 2004 Kpss puanımla Samandağ Devlet Hastanesi'ne atandım. Aynı puanla bu alımlar için de başvurabiliyor muyum? Şu anda çalışanlar yine de atama için başvurabilir mi?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Evet. Şu anda 657 sayılı devlet memurları kanununa göre veya 657 4b diye tanımlanan sözleşmeli devlet memuru kanununa göre veya 4924 sayılı sözleşmeli devlet memuru kanununa göre alınanların ve çalışmakta olanların tümü de bu atamalar için yeniden müracaatta bulunabilirler. 2004 yılındaki Kpss sınavına katılmış olmak veya 2006 bir ve ikinci sınavlardan herhangi birisine katılmış olmuş olmaları müracaatları için yeterlidir.

Esra Sert: Yine bir memurun sorusu var sırada, Hayri Arakol sormuş bu kez.

Hayri Arakol (Memur): Atama için hangi il'lere öncelik verilecek? Doğuya gitmek istesek avantajımız olur muyuz?

Esra Sert: Bu hangi il'ler olacak sorusu tekrar tekrar önümüze gelecek gibi gözüküyor, ne dersiniz?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Tüm Türkiye il'lerine atamalar olacak. Sağlığın hizmet kaliteisini yükseltmek, yaygınlığını temin edebilmek ve eksikliklerini giderebilmek amaçlıdır ve o İl'lerimizde uzun çalışmalar sonrası yapılmış olan istatistikler ve ihtiyaçlara göre dağılım sağlanmıştır. Bu dağılımın teferruatını burada anlatmaya kalksak zamanımız hiç yetmeyecektir. İnternet sitesinden bunun müracaat formu üzerinden yarından itibaren bütün müracaatçılarımız görebilecektir ve atamalarda tabiki tercih sistemi rol oynayacaktır. Bu çok önemlidir. Yani daha az sosyal gelişmişliği olabilen bölgeleri tercih etmiş olmak belki daha az puanla girebilmeyi temin edebilecektir.

Esra Sert: Peki sizin atamalarda doğu il'lerine bir öncelik tanımanız söz konusu mu? Bu konuda da bir soru var az önce aktardığım sorunun bir kısmı da böyleydi. Bu konuda bir görüşünüzü alabilir miyiz?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Biraz önce ifade etmeye çalışmıştım aynı şeyi. Doğu, batı, orta anadolu il'i diye bir ayırım burada söz konusu değil. Tamamen il'lerine ihtiyaçlarına ve optimum sağlık hizmetini temin etmeye yönelik olan bir liste ortaya çıkartılmıştır. Bu da tabiki biraz önceki ifade etmeye çalıştığım gibi uzun çalışmalar sonrasında ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmiştir. Doğu il'lerindeki ihtiyaç ne kadarsa o kadar verilmiştir veya herhangi bir batı il'inde orta veya Akdeniz veya Karadeniz il'inde de ihtiyaca göre yönelen bir sayılar tespit edilmiştir.

Esra Sert: Bir başka memurun Ercüment Atek'in sorusuyla devam edelim o halde.

Ercüment Atek (Memur): Hangi yıllara ait Kpss puanları geçerli olacak?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Evet. Biraz önceki sorularda da bunu ifade etmeye çalıştım. 2004 yılındaki Kpss sınavı ve 2006 yılında yapılan 2 Kpss sınavında geçerli olabilecektir. Bunlardan herhangi birinin puanıyla müracaat edebilecektir müracaatçılarımız.

Esra Sert: Bir diş hekiminin sorusu var sırada, Korhan Generoğlu sormuş;

Korhan Generoğlu (Diş Hekimi): Atamaları yapılanlar ne zaman göreve başlayacaklar?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Diş hekimimiz sorduğu için ifade ediyorum, 4-10 Haziran'da programın başında siz ifade etmiştiniz, normal olarak sağlık personelimizin müracaatı gerçekleşiyor. Bu tarih hiçbir şekilde uzatılmıyor, bunun iyi bilinmesinde yarar var. 4-13 Haziran arasında ise diş hekimi ve eczacılarımızın müracaatı personel bilgi sistemi üzerinden bakanlığımıza yapılacaktır. Bu müracaatın sonrasında da 27 Haziran'da noter huzurunda yine katılımcılardan dileyenlerin de bir ve beraber olduğu bir ortamda noter tarafından çekilen kur'a ile eczacılar ve diş hekimlerinin yerleri belirlenmiş olacaktır ve hemen onun sonrasında Temmuz ayının ilk haftası içinde başlayabilme imkanına kavuşmuş olacaklardır. İnternet üzerinde kur'ada eczacı ve diş hekimi olarak atananların belirlenmesniden sonra gittikleri il'lerde atanacakları sağlık müdürlüklerine müracaatları halinde hemen başlatılacaklardır.

Esra Sert: Ve bir öğrencinin sorusu var sırada, Vildan Karayurt sormuş bu kez;

Vildan Karayurt (Öğrenci): Sözleşmeli personelin kadroya geçme şansı var mı? Sözleşmeli personel ile kadrolular arasında ne gibi farklar var?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bize göre sözleşmeli personel ile kadrolularımız arasında hiçbir fark yoktur. 657 sayılı devlet memurluğuna göre çalışanlar örneğin 10 gün mazeretsiz olarak işe gelmeseler yine aynı kanun hükümlerine göre memuriyetlerine son veriliyor. Sözleşmeli olanların da diğer memurlarımızdan sözleşme süreleri boyunca hiçbir anlamlı farkları yoktur. Onlar da döner sermaye imkanlarından, performans imkanlarından ve aynı şekilde eşdeğer maaş imkanlarından yararlanmaktadırlar. Tek önemli bir farkı vardır; atanmayı talep ettikleri ve yerleştirildikleri il'leri çok iyi kararlaştırmaları gerekir. Onların atanmalarında diğer devlet memurlarımız gibi dönem tayinleri söz konusu değildir. Bu sözleşmede kaldıkları yerlerde hizmete ihtiyaç olduğu için o kaldıkları yerleri iyi belirleyebilmeleri ve orada hizmet edebileceklerini bilmeleri, ona göre planlamalarını yapmaları gerekmektedir.

Esra Sert: Siz çokca bir fark olmadığını söylediniz ama izleyicimizin sorusunun ilk kısmını tekrarlamak istiyorum. Kadroya geçme şansları var mı demiş. Böyle bir geçiş söz konusu mu?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Hayır şu an için böyle bir düşünce söz konusu değil. İleride de olacağını tahmin etmiyorum.

Esra Sert: Az önce atamaların nasıl yapılacağını açıkladınız ama şimdi az önce size aktaracağım soruyla ilgili olarak zannediyorum daha geniş ve detaylı bir açıklama yapmak gerekecek. Bir hemşire Zuhal Ateş sormuş;

Zuhal Ateş (Hemşire): Torpil olmadığını söylüyorsunuz ama biz de bu işin içindeyiz. Yeni atamalarda torpil olmayacağına dair söz verebilir misiniz? Torpilin önüne nasıl geçeceksiniz?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Değerli hemşiremizin emin olması gerekiyor. Biz söz vermek gerekiyorsa defalarca sözümüzü veriyoruz ve ifade ediyoruz ama eğitimli olan bu genç arkadaşlarımızın şunu çok iyi görebilmeleri mümkün; bunun müracaatı tamamen elektronik ortamda aynı üniversite imtihanlarının yapılışı gibi öğrenci seçme yerleştirme merkezi üzerinden yapılacaktır ve orada bilgisayarlar üzerinden tercihlerine göre aynı üniversite kazanırlarmış gibi puanlarına göre yerleştirileceklerdir. Tercihlerine ve puanlarına göre. Herkesin gözü önünde, tüm kamuoyunun göz önünde cereyan edebilecek olan bu yerleştirme biçiminin öncesinde ve sonrasında ikincil bir imtihan söz konusu değildir. Herhangi bir mülakat da söz konusu değildir. Şimdi mantıken ve düşünsel olarak bunun herhangi bir torpili içeremeyeceği çok açıktır.

Esra Sert: Aslında torpilden önce de bir takım kadrolaşma iddiaları olmuştu. Buna da verilecek cevap aynı mıdır, bu konuda ne diyeceksiniz?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Tabiki aynıdır. Biz hemşiremizi, laboratuvar teknisyenimizi, röntgen teknisyenimizi, sağlık memurumuzu, fizyoterapistimizi, yurttaşlarımızın herhangi birisini öbüründen hiçbir zaman ayırmadık ve ayırmamızın da olanağı yoktur. Yani kişiler kendi puanlarıyla kamu personeli sınavında aldıklarıyla müracaatlarını yapacaklardır ve tamamen az önce ifade etmeye çalıştığım biçimde bilgisayar ortamında, tercihlerine göre yerleştirilecektir. Bunun bizim bakanlığımızla veya bir başka kurum ve kuruluşla ikinci bir seçicilik olanağı yoktur ve hiçbir şekilde bir kadrolaşmayı içeremeyeceği de çok açıktır. Yurttaşlarımızın hepsi bizim için aynı.

Esra Sert: Bir teknisyenin sorusuyla devam edelim o zaman, Abdullah Duman sormuş;

Abdullah Duman (Teknisyen): 2 ay içinde askere gideceğim. Kpss'ye gireceğim. Atama yapılabilir mi?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bu yeni bir Kpss'ye gireceğini ifade ediyor herhalde. Yeni bir Kpss'ye girdiği zaman onun sonucunu alması bu şu anda alınacak kadrolara yetişebilmesini sağlamaz.

Esra Sert: Dolayısıyla böyle bir şansı yok gibi gözüküyor herhalde izleyicimizin.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Yani şu anda alınacak kadrolara 2004 ve 2006-1 ve 2'ye girmiş olanlar müracaat edebiiyor.

Esra Sert: Önümde bir soru daha var, bir memurdan gelen bir soru bu da, Kemal Poyrazlı. Aslında sizin kısmen cevapladığınız bir soru ama herhalde tekrar etmekte fayda var.

Kemal Poyrazlı (Memur): Sözleşmeli personelin nakil hakkı var mı? Becayiş hakkımız var mı?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bu çok güzel bir soru, açıklayıcı bir soru olması yönünden. Bu imtihanda da girmiş olanlar yani kamu personeli sınavı puanlarına göre müracaat edip yerleştirilmiş olanlar yerleştirildikleri yerlerdeki sözleşmelerini imzalamadan önce imzaladıktan sonra olamaz, imzalamadan önce karşılıklı becayiş hakkına sahipler, karşılıklı yer değiştirme. Aynı meslekte ve aynı kategoride yerleşen bir diğer meslektaşları ile herhangi bir il'ler arası veya il içinde becayişi kullanabilirler. Bu önemli bir hak. O bakımdan bu müracaatları da yine her iki taraf da kazandıkları il müdürlüklerine yapmak durumundadırlar.

Esra Sert: Yine bir memurdan gelen bir başka soruyu aktaralım, Aysun Ersin sormuş bu kez;

Aysun Ersin (Memur): Toplum sağlık mezunları hemşirelik bölümünü tercih edebilirler mi?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Şimdi şöyle; sağlık memuru eğitimi görenlerin hemşirelik müfredatının tıpatıp aynı derslerini işlemiş, görmüş ve başarılı olmuş olanlar tercih edebilir. Bu internet sitesindeki detayda daha iyi bir biçimde açıklanmış olacaktır.

Esra Sert: Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Doktor Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu çok teşekkürler. Dilerseniz sık sık internet sitesini adres gösterdiniz. O internet sitesinin adresini sizden bir alalım, izleyiciler daha fazla bilgi edinebilirler buradan zannediyorum.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Evet efendim. Birisi www.osym.gov.tr öğrenci seçme yerleştirme merkezinin ki burada bütün detayı izeyebilirler ve hatta işte dökümünü, çıktısını da kendileri bilgisayarları üzerinden alabilirler. Bunun dışında daha çok yine açıklamalar bizim sağlık bakanlığımızın personel bilgi sistemi diye tabir ettiğimiz sağlık bakanlığımız da http://personel.saglik.gov.tr'den yine açıklamalarını, bilgilerini edinebilirler ve oradan da yine çıktı alabilirler.

Esra Sert: Sayın Gümrükçüoğlu çok teşekkürler, katıldığınız ve sorularımızı cevapladığınız için.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Ben teşekkür ediyorum, iyi yayınlar diliyorum.

Esra Sert: NTV'ye Sorun'dan bugünlük bu kadar. Yarın tekrar birlikte olacağız, şimdilik hoşçakalın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber