Polisin, kimlik sorgulaması süresince vatandaşı bekletebilceğine dair düzenlemeden vazgeçildi
TBMM Genel Kurulu'nda, kolluk kuvvetlerine, suçun önlenmesine ilişkin yeni yetkiler tanıyan kanun teklifi görüşmeleri sürüyor. Düzenlemenin 6. maddesi görüşülürken, maddeler üzerinde bazı değişiklikler yapıldı.
Kanun teklifinin 1. maddesinde verilen önergeyle, 'Polisin kimlik sorgulaması süresince vatandaşı ve aracını bekletebileceğine' ilişkin düzenleme, tekliften çıkarıldı. Kişilerin ve araçların keyfi şekilde durdurularak tutulmasını önlemek için düzenleme yapılan teklife, 'Kimliğinin tespiti amacıyla tutulan vatandaşa, kimliği tespit edildikten sonra ve talepte bulunması halinde, bu amaçla tutulduğuna ve tutulma süresine dair bir belge verilmesini' öngören hüküm eklendi. Ayrıca teklifin 2. maddesinde yer
alan ve alınan parmak izinin, hangi sisteme kaydedileceğini düzenleyen hükmünde de önergeyle değişiklik yapıldı. 'Parmak izinin, bunu alan genel kolluk birimlerine ait mevcut sisteme kaydedileceği' şeklindeki düzenleme değiştirilerek, 'Alınan parmak izinin, ait olduğu kişinin kimlik bilgileriyle birlikte, ne zaman ve kim tarafından alındığı belirtilmek suretiyle, bu amaca özgü sisteme kaydedilerek saklanacağı' hükmü getirildi.
Genel Kurul'da 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Teklifi' görüşmelerinde zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor. CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, hukuk devleti yolunda yapılan düzenlemelerden geriye dönüş olduğunu ileri sürerek, ''Umarım Genel Kurul'da hukuk devleti kaybetmez. Hukuk devletinin kaybetmesi demek, Türkiye'nin kaybetmesi demek'' dedi.
Kanun teklifinde imzası bulunan AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun, düzenlemenin kamuoyundan ve emniyet teşkilatından gelen talepler üzerine hazırlandığının altını çizerek, ''Bu yetkiler daha önce yönetmeliklerde vardı. Biz sadece, polisin yönetmelikler vasıtasıyla kullandığı bu yetkisini kanuna ekliyoruz'' diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü ise, "Polis devletine giden yol böyle oluyor. Aramaları, savcılıkları devre dışı bırakarak mülki amirlere bırakmak çok vahim. 12 Eylül yasalarına dönmenin anlamı yok" diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık, hükümetin, jandarmanın yolsuzlukları takip etmesinden rahatsızlık duyduğunu ileri sürerken, düzenlemeyle öğrenci yurtlarında polis veya jandarmanın arama yapmasının kaldırıldığını iddia etti.
AK Parti'li Selami Uzun bu iddiaya tepki göstererek, ''Nerede jandarmanın yetkisini kaldırıyoruz? Polisin yetkili olduğu her maddede, jandarma da yetkili. Nereden çıkarıyorsunuz bunu. Böyle şey olur mu? Dikkatli konuşmakta fayda var'' diye konuştu.