Maliye Bakanı Unakıtan: Fiş almayanın konuşma hakkı bile yok
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ailelerin çocuklarına fiş alma ve vergi bilincini aşılaması gerektiğini belirterek, "Fiş almayanın konuşma hakkı bile yok" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO)
meclis toplantısına katıldı. Bir ülkede refahı yaratmak için mutlaka üretmek gerektiğini anlatan Bakan Unakıtan, bunun için de yatırım ikliminin yaratılması ve mali disiplinin sağlanması gerektiğini söyledi. Seçim dönemine girilmesiyle bir çok belediye başkanının kendisinden para istemek için Ankara'ya geldiğini kaydeden Unakıtan, şöyle konuştu: "Benden para isteyen başkanlara para vermiyorum. En tehlikeli para verme dönemi seçim zamanı... Seçim nedeniyle bütçe harcamaları artmadı. Bütçe ödenekleri dışında bir ödeme yapmıyoruz. Ama bazı ödemeleri de öne çekti. Bazı bölgelerimizde yatırım ödenekleri kasım, aralık yani kış dönemine göre ayarlanmış. Kış döneminde yatırım yapılamayan bölgelerin ödeneklerini öne çektik. KÖYDES projesiyle yolu ve içme suyu olmayan köy kalmayacak." Vergi oranlarının düşürülmesine rağmen vergi gelirlerinde azalma olmadığını, aksine daha da arttığına dikkat çeken Bakan Unakıtan, ailelerin çoluk çocuğuna fiş alma ve vergi bilincini aşılaması gerektiğini belirtti. Bakan Unakıtan, şöyle devam etti: "Vergi iadesini kaldırdınız, KDV azaldı deniliyor. Evet kaldırdık ama vergi gelirleri azalmadı. Türkiye'nin, Türk halkının artık vergi bilincine kavuşması lazım. (Vergi iadesi alırsam fiş alacağım, fişini almayanlar vergi iadesi almayacaklar) Öyle bir şey yok... Daha iyi bir Türkiye'de yaşamak istiyorsanız o fişi almak zorundasınız. Almayın hep birlikte neyse görürüz neticesini. Hem iyi yol isteyeceksin, elektrik isteyeceksin, iyi yönetim, Türkiye'nin çağdaş ülkelere yaklaşmasını, hatta geçmesini isteyeceksin hem fişini almayacaksın. Öyle ucuzculuk yok. Fiş alırsan konuşma hakkın var. Almazsan konuşma hakkın bile yok." Batı ülkelerinde gidilen cafe ya da restoranlarda çay içerken bile hemen fişin kesildiğini belirten Unakıtan, "Batı ülkelerinde çay içerken fişi geliyor. Lokantada ya da bir yerde alış veriş ederken fiş otomatik olarak tık diye gelir" dedi. Türkiye'de hayat standardının ve eğitim kalitesinin yükseldiğini vurgulayan Unakıtan, Türkiye'de vergi ve fiş alma bilincinin gelişmesi gerektiğini bildirdi. Unakıtan, şöyle devam etti: "'Bizde ise vereyim mi, vermeyeyim mi, alayım mı almamayım mı diye düşünüyoruz. Eğitimin kalitesi de artıyor. Ders kitaplarına da koydurduk. Çoluğunuza çocuğunuza fiş alma kültürü yerleştirmemiz lazım. Bu bir kültürdür. Bu bütün milletin üzerine bir ödevdir, mükellefiyettir. İyi bir ülkede yaşamak istiyorsak bu mükellefiyeti yerine getireceğiz. Hepsi bu... Fişini almazsan ne olur. Almazsan ona bırakıyorsun. Almazsan ne olur? KDV'nin parasını yine ödüyorsun."
ADİSYON İSTERKEN UTANMAK
Türk milletinde lokantada adisyon fişini isteme alışkanlığı olmadığını, bunu isterken utanıldığını ifade eden Bakan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Lokantada adisyonda ne yemişim diye bakmaya utanıyorsunuz. Adisyon fişini isterken ayıp olmasın diye sıkılıyorsunuz. Bir de yanınızda misafir getirmişseniz parayı bile gizli veriyorsunuz. Niye görmesin ya..
Parayı ödemişim, yemişim. (Getir kardeşim bakalım bir tane mi iki tane mi balık yedim. Kaç duble içmişim ona bakayım. İkiden üçten sonra sayıyı unutuyorsun ama yine de bakacaksın... (Faturayı getir bakalım)
diyeceksin. Devletin hakkını oraya bırakıyorsun. Zaten bu verginin de adını bile değiştirmek lazım. Devletin hakkını ödedin mi, ödemedin mi?... Devletin hakkını ödeyenler, devletin hakkını ödemeyenler...Hepsi bu. Bu kadar basit."
5 MİLYAR DOLAR İHRACAT BEKLİYORUM
Bakan Unakıtan, Antalya'nın hem turizmde hem de tarımda bir marka olduğunu belirterek, yaş meyve, sebze ve kesme çiçek ihracatında Antalyalılardan 5 milyar dolar ihracat beklediğini kaydetti. Antalya Limanının kaderinin değişmeye başlayacağını ifade eden Unakıtan, Mersin Limanını alan Singapurluların, Türkiye'de banka da alacağını söyledi.
Bakan Unakıtan, Singapurluların liman işletmeciliğinde çok ileri olduğunu, Türkiye'nin de bundan yararlanacağını vurguladı.
Unakıtan, "Antalya Limanı, bundan önce ne köy olmuş, ne kasaba... Demir yolu da Burdur'dan Antalya'ya getirilmeli. Bu bölgeye Uzak Doğu'dan gelen yükler Pire Limanından çekilip ülkelere dağıtılıyor. Artık Mersin Limanından sonra da Antalya Limanı da büyüyecek" diye konuştu.