Meclis sessizliğe büründe, heyecan partilere taşındı

Haber Giriş : 04 Haziran 2007 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ?367? tartışması, erken seçim kararı ve anayasa değişikliği ile Meclis son yasama yılının en yoğun ayını geride bıraktı. En fazla ziyaretçinin geldiği 22.Dönem Meclisi düne kadar milletvekili aday adayları, iş takibi yapan vatandaşların akınına uğrarken, listelerin açıklanacağı bugün bu yoğunluk yerini derin bir sessizliğe bıraktı.

-Siyasi parti genel merkezlerinde ise heyecan dorukta. Partiler bugün mesai saati bitimine kadar milletvekili listesini YSK'ya teslim edecek. Milletvekili aday adaylarından çok mevcut vekillerin heyecanlı bekleyişleri ise saat beşe kadar sürecek. Kimi milletvekilleri listeye girememekten ya da seçilmeyecek kadar alt sıralara düşmekten endişe ederken, bir çok vekil ise siyaset arenasındaki yarışı bırakmış gibi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ?367? tartışması, erken seçim kararı, Anayasa değişikliği ile Meclis son yasama yılının en yoğğun ayını geride bıraktı. Önceki gün yasama faaliyetlerine son noktayı koyan Meclis'te derin bir sessizlik hakim.

22.Dönem, 5. yasama yılını tamamlayan milletvekillerinden seçime girmeyecekler bundan sonraki yaşamlarını düzenlemeye başlarken, diğerleri de genel seçimlerde TBMM'ye yine vekil olarak gelebilmek için yarından itibaren seçim çalışmalarına başlayacak.

MECLİS EN SAKİN GÜNÜNÜ YAŞIYOR

Cumhurbaşkanı seçiminin başarısız olmasının ardından, erken seçim kararına rağmen, AKP iktidarı Meclis'i çalıştırma kararı almasıyla yoğun bir tempoyla çalışan Genel Kurul ve ihtisas komisyonları muhalefetin tüm engellemelerine karşın, aralarında "seçim yatırımı" olarak da nitelenen çok sayıda tasarı ve teklifi yasalaştırmayı başardı.

Her anlamda farklı bir dönem olan 22.Dönem Meclis'i tarihinde en fazla ziyaretçi ağırlayan parlamento oldu. Ancak, düne kadar ziyaretçi akınına uğrayan Meclis kampüsünde bugün ise personel dışında kimseye rastlamak mümkün değil. Milletvekili aday adaylarından, iş takibi yapan vatandaşlara kadar günlük ortalama 8-10 bin ziyaretçi gelen Meclis'e bugün derin bir sessizlik hakim.

ARINÇ FİNALE HAZIRLANIYOR

Bu arada Meclis'te milletvekillerine verdiği bir resepsiyonla veda eden TBMM Başkanı Bülent Arınç, finali düzenleyeceği basın toplantısıyla yapacak. 5 yıla yakın bir süre aralıksız Meclis Başkanlığı yapan Arınç, en uzun dönem görevde kalanlar arasında da yerini aldı. Arınç, basın toplantısında Meclis çalışmalarını anlatacak.

Başkan Arınç'ın, Meclis çalışmaları dışında, kendisine yönelik eleştirilere, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden, türban yorumlarına kadar bir çok konuda da konuşması bekleniyor.

HEYECAN PARTİLERE TAŞINDI

YSK'nın belirlediği seçim takvimine göre listelerin belirlenmesinin son gününde, siyasi parti genel merkezlerinde ise heyecan dorukta. Partiler bugün mesai saati bitimine kadar milletvekili listesini YSK'ya teslim edecek. Milletvekili aday adaylarından çok mevcut vekillerin heyecanlı bekleyişleri ise saat beşe kadar sürecek. Kimi milletvekilleri listeye girememekten ya da seçilmeyecek kadar alt sıralara düşmekten endişe ederken, bir çok vekil ise siyaset arenasındaki yarışı bırakmış gibi. Siyaseti en azından yeni dönemde milletvekili olarak yapmayı düşünmeyen milletvekilleri zor bir dönemin yorgunluğunu atmak ve yeni yaşamlarına ilişkin planlar yapmak için uğraşırken, vekilliğe devam etmek isteyenlerde ise büyük telaş yaşanıyor. 2002 seçimlerinde seçim sisteminin de azizliği ile hiç beklemedikleri halde TBMM'ye gelen çok sayıda vekil, yeniden seçilebilmek için çabalarını sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber