Dipte gizli rezervi Oruç Reis keşfedecek

Oruç Reis gemisi Karadeniz'deki petrol, doğalgaz ve kömür rezervlerini keşfe çıktı. Enerji Bakanı Dönmez, Türk tersanelerinde yapılan geminin deniz tabanının 18 metre altını görebildiğini söyledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Eylül 2018 07:25, Son Güncelleme : 07 Eylül 2018 07:58
Dipte gizli rezervi Oruç Reis keşfedecek

Milli sismik gemi Oruç Reis, Türkiye'nin deniz dibi zenginliklerini keşfetmek için görev başında.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zonguldak limanında demirli Oruç Reis'e binerek incelemelerde bulundu. Kömürün yanı sıra hidrokarbon kaynaklarını keşfedebilecek kapasitedeki milli geminin yerli enerji konusundaki önemine dikkati çeken Dönmez, "Bu gemi benzerlerinden daha nitelikli ve donanımlı. Hem 2, hem 3 boyutlu sismik çalışma yapabiliyor. Türkiye'deki milli tersanelerde yapıldı, yaklaşık yüzde 90'ı yerli malzeme kullanılmak suretiyle gerçekleşti. Personelin de hemen hemen tamamı yerli personelimiz. Biz denizin altında madencilik yapıyoruz" dedi.

Testler başarılı geçti

Enerji ve madende yerlileştirme için çalıştıklarını belirten Dönmez, şunları dile getirdi:

"Oruç Reis gemisini sayın bakanımız Berat Albayrak ile birlikte geçtiğimiz yıl hizmete almıştık. Hem seyir sefer güvenliği açısından, hem de sismik cihazlar açısından testlerden başarıyla geçti. Resmi görevine başladı. 1500 metrelik, gemiye monte edilmiş özel bir kolla deniz tabanındaki bilgileri toplayabiliyor. Deniz tabanından 18 metre derinliğe inmek suretiyle örnek alabiliyor. Su içinden örnek alabiliyor, görüntüleme yapabiliyor."

Barbaros'un kardeşi

Türkiye'nin kendi sularında, kendi milli gemisiyle araştırma yaptığını anlatan Dönmez, şöyle devam etti:

"Çalışmalarımız daha önce burada Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ile yapılıyordu. Şimdi Barbaros Hayrettin Paşa Akdeniz'de aramalara devam ediyor. Oruç Reis de onun kardeşi, burada onun bırakmış olduğu işleri de tamamlayacak.

2 boyutlu sismik veriler incelendikten sonra hidrokarbon rezervi keşfi tahmininde bulunacağımız alanlarda 3 boyutlu çalışmalar yapılacak."

Kıta sahanlığı araştırması

Tuzla'da inşa edilen, yerlilik oranı yüzde 90'ı aşan MTA Oruç Reis Gemisi, Karadeniz'i tarayacak. Boyu 86, genişliği 22 metre olan gemi, 35 gün denizde kalabiliyor.

Ekonomik ömrü 30 yıl olan gemide, 28'i araştırmacı, 27'si gemi adamı olmak üzere 55 personel görev yapıyor. Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilen gemi ile kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmaların yapılması da amaçlanıyor.

Ölen işçiler için dua

Zonguldak'ta bir maden sahasında da inceleme yapan Dönmez, maden işçileriyle yemek yedi. Dönmez, Zonguldak'taki Maden Şehitleri Anıtı'nın da açılışını gerçekleştirdi. Açılışta maden şehitleri için Kuranı Kerim okunup, dua edildi. Anıtta Çinli madencilerin de adı yer aldı.

DENİZ ALTI MADENCİLİK

Oruç Reis'in rotası hakkında da bilgi veren Dönmez, "Şu an Zonguldak ve Bartın açıklarında çalışıyor. Taş kömürü madenlerimizin bazı uzantıları denizin altına doğru gidiyor. Denizin altında madencilik yapıyoruz. Yaklaşık 1 aylık daha burada iş programımız söz konusu. MTA Oruç Reis gemisi hidrokarbon dediğimiz petrol, doğalgaz rezervi araması da yapıyor. Deniz suyuyla alakalı çalışmaları yapabiliyor" dedi.

Akdeniz sondajı

Akdeniz'de yapılacak sondajla ilgili de açıklamada bulunan Dönmez, "Şu an Türkiye petrolleri o gemiyle ilgili son test ve hazırlıklarını yapıyor. Onlar bittikten sonra amacımız 1-2 ay içerisinde, kış girmeden orada ilk sondaja başlamak istiyoruz. Kendi ekonomik bölgemiz içerisinde yer alacak, Antalya açıklarında planlanıyor" diye konuştu.

Hızı artacak

Kömür rezervlerinin işletilmesine yönelik çalışma hakkında da bilgi veren Dönmez, şunları söyledi:

"2 yıl öncesine kadar Türkiye'deki bilinen kömür rezervimiz 18 buçuk milyar tona ulaştı. Ürettiğimiz yeterli değil. 90 milyon ton civarında bir üretimimiz var. Taş kömürü üretimimiz de yıllık 1 milyon ton civarında. Bu hızla gidersek 1500 yılda tüketemeyiz. Hızımızı artırmamız gerekiyor. Özel sektörü de işin içine almamız gerekiyordu. TTK'nın işletemediği sahaları da ruhsat devri ihalesiyle şu an 3 tane ihale yapıldı."

Mithat Yurdakul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber