Diyanet'ten diş dolgusu fetvası

Haber Giriş : 05 Haziran 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DİYANET: ?DİŞ DOLGUSU GUSLE MANİ DEĞİL?

-Diyanet İşleri Başkanlığı, çürüyen dişlerin bir çok hastalığa sebep olması bakımından doldurulmasının ya da kaplatılmasının beden sağlığı için önemli olduğunu belirterek, bu işlemin abdest ya da gusle mani olmadığını açıkladı. Başkanlık, diş kaplama ya da dolgusu yapılırken, mecbur kalmadıkça altın kullanılmasının caiz olmadığını bildirdi.

ANKARA(ANKA)- Diyanet İşleri Başkanlığı diş kaplama ya da dolgusunun gusle mani olmadığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı ?Diyanet Takvimi?nde diş dolgusunun, dinen sakıncasının bulunup bulunmadığını açıkladı.

Vücudun insanlara emanet olarak verildiğini, ağız ve dişlerin hayati önem taşıyan organlar olduğunu ifade eden Başkanlık, onların korunması için gerekli tedbirlerin alınması ve yemek yedikten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini kaydetti. ?Çürük dişlerin pek çok hastalığa sebep olduğu tıp otoritelerince ifade edilmektedir. Bu nedenle çürüyen dişlerin doldurulması veya kaplatılması beden sağlığımız açısından önemlidir? diyen Başkanlık, sağlık olmadan insanların görevlerini hakkıyla yapamayacaklarını dile getirdi.
Dişlerin doldurularak ya da kaplatılarak veya köprü yaptırılarak tedavi edilmesinde dinen bir sakınca bulunmadığını dile getiren Başkanlık, bu işlemin abdest ve gusle mani olmadığını da bildirdi.

Başkanlık şöyle devam etti:
?Diş dolgusu ve kaplama yaptırırken, abdestli veya boy abdestli olmaya gerek yoktur. Takma dişler çıkartılabilir konumda ise abdest için gerekli olmamakla birlikte boy abdesti için çıkartılması gerekir. Çünkü abdeste ağız yıkamak sünnet, boy abdestinde ise farzdır. Diş kaplama veya dolgusu yapılırken, mecbur kalınmadıkça altın kullanılması uygun değildir. Ancak altın kullanılması zorunluluğu var ise caiz olur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber