Yargıtay, eski MEB müsteşarının temyizini görüşecek

Haber Giriş : 05 Haziran 2007 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Necat Birinci hakkında Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'nin verdiği mahkumiyet kararının temyiz incelemesini yapacak.

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'nde "Görevde keyfi davranmak" suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan Birinci, kamu hizmetlerinden yasaklanma ve adli para cezasına çarptırılmıştı.

Birinci'nin mahkum olmasına neden olan süreç şöyle gelişti: Yaşar Sezgin, Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü görevini, kadrolu müdür atanıncaya kadar vekaleten yürütmesine dair alınan Valilik oluru ile göreve başladı. MEB ise Yaşar Sezgin'in yerine, Niğde İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı'nı Bakanlığın 'olur'u ile atadı. Sezgin, işlemin iptali istemiyle Konya 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Sezgin'in açtığı dava devam ederken Bakanlık, Sezgin'i Tunceli Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevine atadı. Sezgin, bu işlemin de iptali istemiyle Konya 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Sezgin hakkındaki atama kararının da yürütmesinin durdurulmasına ve işlemin iptaline hükmetti.

Yürütmenin durdurulması kararı çıkmadan önce Tunceli'ye gidip yerleşen Sezgin, daha sonra mahkemeye başvurarak Tunceli'ye evini naklettiğini, eğitim yılının başladığını ve kış koşullarında yeniden ev taşımasının zorluğunu gerekçe göstererek Konya 2'nci İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın uygulanmamasını talep etti. Sezgin, Mahkemenin verdiği kararın ardından Niğde'ye yapılan atamasının iptali istemi sonrasında Tunceli'ye taşındığını belirtti. MEB Müsteşarı Birinci, Mahkeme'nin verdiği karara rağmen Birinci'nin Tunceli de kalma isteiğine uydu.

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, Danıştay'ın verdiği bir emsal karara atıfta bulunarak Birinci'nin mahkumiyetine karar verdi. Yargıtay, mahkumiyet gerekçesinde Danıştay 1'inci Dairesi'nin benzer bir davada, "İdare, kişilerin istek ve iradelerine bağlı olmaksızın yargı kararlarının gereklerini yerine getirmek zorunluluğundadır, idari yargı yerince verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanmasından davadan faragat etmeksizin davacı tarafından vazgeçilmiş olması da dava sonunda verilen iptal kararının uygulanması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz" kararını verdiğini hatırlattı.

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, Birinci hakkında verdiği mahkumiyet kararında şu gerekçelere yer vermişti: "Katılanın vekaleten yürüttüğü bu görevde kadro koşullarını taşımada kişisel yetersizliğine ilişkin herhangi bir durumun olmadığı idari yargı kararı ile de belirlenerek işlemin iptaline karar verilmiş olması karşısında, hiçbir sebep yokken görevden alınarak yerine aynı koşulları taşıyn bir bşkasının atanması sanığın tarafsızlığını kuşkuya düşürücü, keyfi bir işlem olduğu açıkça anlaşılmaktdır"

SON SÖZ GENEL KURUL'UN
Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'nin verdiği mahkumiyet kararı, Müsteşar Birinci tarafından temyiz edildi. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda görüşülecek. Genel Kurul'un vereceği karar sonrası Birinci hakkında verilecek karar kesinleşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber