Telsim'e borcunu ödemeyenlerin kapısını TMSF görevlileri çalacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz cep telefonu operatörü Vodafone'un satın aldığı Telsim'in eski borçluları için verilen süre 8 Haziran'da doluyor. Vodafone tarafından kabul edilmeyen 24 Mayıs 2006 öncesindeki borçlar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecek.

Yusuf Adıgüzel, "Kampanyayı kaçırmayın, yüksek faizler, mahkeme masrafları ödemek yerine peşin ödeyin." çağrısını

Kamu alacağına dönüşecek borçlar için en kısa sürede yasal işlemler yapılacak. Örneğin, 2001 yılında 100 milyon TL'lik (100 YTL) faturayı ödemeyenden 840 YTL tahsil edilecek. Borçlu kampanyadan faydalanması halinde birikmiş faizin yüzde 75'inden muaf tutulacak ve sadece 256 yeni lira ödeyecek. Borçların tahsilatı için kampanya başlatan Telsim Telekomünikasyon Hizmetleri, abone olup da hattını kullanmayan ama aylık sabit ücret borcu olanlara da icra gelebileceğine dikkat çekti.

Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri tarafından başlatılan 'Telsim'e Borcu Olan Kalmasın Kampanyası', 8 Haziran'da sona eriyor. Alınmış ama kullanılmamış veya kapatma işlemi yapılmamış hatlara her ay gelen sabit ücretleri ödemeyi ihmal edenleri faizlendirilmiş borç yükü bekliyor. Telsim yetkilileri, 24 Mayıs 2006 tarihinden önce Telsim hattı kullanan veya adına kayıtlı bir hat bulunan herkesi, www.telsimborcumbitsin.com adresinden veya 0800 211 0 542 numaralı telefondan sorgulama yapmaları konusunda uyarıyor. Borcunu kampanya dahilinde ödemeyenler için indirilen faizler, mahkeme masrafları, avukat ücretleri ve benzeri masrafların söz konusu olacağı ve borç tutarına yıllık yüzde 72 oranında temerrüt faizi ekleneceği uyarısı yapılıyor. Ödememekte ısrar edenler hakkında ise haciz işlemleri başlatılacak. Kampanya kapsamında, borcun peşin ödenmesi halinde gecikme faizinin yüzde 75'i, 4 taksitte ödenmesi halinde gecikme faizinin yüzde 50'si siliniyor. Ödemeler, Akbank, Ziraat Bankası ve İş Bankası şubelerinin yanı sıra, internet adresinden ya da kampanya hattından yapılabiliyor. Telsim Telekomünikasyon Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yusuf Adıgüzel, Telsim AŞ'nin alacaklarının 9 Haziran'da TMSF'ye devredileceğini belirterek, "Bu durumda alacaklar 6183 sayılı kanun gereği kamu alacağına dönüşecek. Şirketlerin icra davaları bir iki yıl sürerken, yeni dönemde iki üç ay içinde sonuçlandırılıyor." dedi. Taksitli ödemeyi seçenler, kampanya boyunca ihya veya çözme yaptıramayacakları için borcu bulunan hattı açtıramıyor. Mayıs 2006'dan önceki döneme ait borçlarını ödeyenlerin numaraları halen boşta ya da ilgili kişinin üzerinde gözüküyorsa, Vodafone bayileri ile irtibata geçip yeni abonelik sözleşmesi yaparak hatlarını alabiliyor. Vodafone borçlulara hat vermiyor.

Ünlü isimler borçlu görünüyor

Daha önce Sabah Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, Telsim'in borçlu listesinde, sanatçılardan siyasetçilere, işadamlarından sporculara kadar pek çok isim bulunuyor. Ancak listede yer alanların isim benzerliği olup olmadığı bilinmiyor. Telsim'in borçlu sayısı 811 bin, toplam alacağı ise 660 milyon YTL. Bunun 120 milyon yeni lirasını anapara, 540 milyon yeni lirasını ise faiz ve masraf tutarları oluşturuyor. Borçlu listesinde ilk sırada yer alan yapımcı Erol Köse'nin şirketleri ile birlikte borcunun 17 bin 986 yeni lira olduğu, peşin ödemek istediğinde, yaklaşık 7 bin 500 YTL vermek zorunda kalacağı ifade ediliyor. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bulunduğu listede, manken Deniz Akkaya, Nefise Karatay, şarkıcı İbrahim Tatlıses, oyuncu Deniz Uğur ve Hülya Koçyiğit ile futbolcu Sergen Yalçın da yer alıyor. www.telsimborcumbitsin.com adresinde yapılan aramada partilerin de borçlu olduğu görülüyor. En fazla abone, Telsim'in eski patronu Cem Uzan'ın kurduğu Genç Parti'ye ait. Bu parti üzerine 949 telefon bulunduğu ve toplam borcunun 5 milyon YTL'yi geçtiği gözleniyor. Cem Uzan, kampanyadan faydalanmak isterse 2 milyon 377 bin yeni lira ödeyecek. DP'ye dönüşen DYP'ye ait Ankara ve İstanbul İl Merkezi adına birer kayıt gözüküyor. İstanbul İl Başkanlığı borcu bin 683 yeni lira. Bu borç peşin ödendiğinde 939 yeni liraya düşecek. ANAP'ın Afyon'da 915, Denizli'de 414 ve Bursa'da ise 8,52 yeni lira borcu gözleniyor. MHP adına Ankara'daki kaydın borcu 71,77 yeni lira. AK Parti Eyüp İlçe Teşkilatı ismine alınmış hat ise 191 yeni lira borçlu.

Dakikada 10 ödeme yapılıyor

1 milyon 250 bin kişi üzerinde kanunî takip devam ediyordu. Şimdiye kadar ödeme yapanların sayısı 60 bini aştı. Kampanya son günlerde büyük bir ilgi görüyor. www.telsimborcumbitsin.com adresindeki internet sitesinde 20 milyon kişi sorgulama yaparken, 150 bin kişi çağrı merkezini aradı. Ödemelerin yüzde 40'ı internet üzerinden gerçekleşti. Son günlerde dakikada 10 kişi, saatte 600 kişi internetten ödeme yapıyor. En yeni borç süresi 1,5 yıl iken ortalama borç süresi 5 yıl.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber