Merkez sağda 48 saat paniği

Haber Giriş : 07 Haziran 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YSK'daki listelerin tamamlanması için 48 saat süre kalırken, DP ve Anavatan'ın tekrar birleşmesi çabaları yoğunlaştı. Özellikle DP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ve Ankara 1. Bölge adayı Sinan Aygün'ün çabaları sonucu Ağar ve Mumcu telefonla görüştü. İki lider Anavatan'lı adayların DP listelerinden aday olması üzerinde durdular.

ANAVATAN ve DP arasındaki bütünleşme çabaları, YSK'ya verilen listelerin tamamlanmasında son 48 saate girilirken yeni girişimlere sahne oldu. DP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ile Ankara 1. Bölge 1. sıra adayı ATO Başkanı Sinan Aygün, Genel başkanlar Mehmet Ağar ile Erkan Mumcu'nun buluşması için yoğun çaba harcadılar.

Celal Adan, dün öğleden önce Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu arayarak, "Bu girişimde sizin payınız büyük, yeniden bir görüşme yapın" dedi. Mumcu'nun da elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söylemesi üzerine Adan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın kendisini arayacağını bildirdi. Adan ile Mumcu'nun telefon görüşmesinden sonra iki parti arasındaki temaslar hızlandı. Sinan Aygün de öğleden sonra devreye girerek, Anavatan kanadına "Ağar'ın Mumcu'dan randevu isteyeceği" bilgisini iletti.

AĞAR'A ISRAR İki liderin görüşme yeri belirlenmeye çalışılırken, Ağar'ın Mumcu'nun evine gitmek istemediği, başka bir yerde buluşmayı istediği öne sürüldü. Aygün, saat 14.30 sıralarında Ağar ile görüşerek Mumcu ile buluşması için ısrar etti. Aygün, "Ağar'a, solda birlik sağlandı ama sağda birlik sağlanamadı izlenimi oluştu, DP'nin oyları düşüyor, bu AKP'nin işine yarar dedim ve Mumcu ile görüşme teklifini götürdüm. Bunun vebalini ödeyemezsiniz dedim" diye konuştu. Ağar'ın Anavatan'dan 'DP'yi destekleriz' duyumu aldığını kaydeden Aygün, bu gelişmeye Ağar'ın da sevindiğini söyledi.

FEDAKÁRLIĞA HAZIRIM Aygün daha sonra DP Genel Merkezi'nde bir basın açıklaması yaparak, iki lidere yeniden "Birleşin" çağrısı yaptı. Aygün birleşmeye dair ışık gördüğünü kaydederek, şunları söyledi:

"Ben kendi adıma bu birliktelik için fedakárlık yapıyorum. Adaylıktan her an çekilebilirim. Genel Başkanım Ağar'a açık çek veriyorum. Benim Ankara 1. Bölge 1. sırada olan adaylığıma istediği kişiyi koyabilir. İsterse beni 15. sıraya koysun, ben 1. sırada gibi yine çalışırım. Yeter ki bu birliktelik gerçekleşsin. Gün kişisel çıkarların değil, ülke çıkarlarına hizmet etmek günüdür."

İLK TEMAS TELEFONLA Ağar ile Mumcu arasında yüz yüze görüşme gerçekleşmedi, ancak her iki lider saat 18.00 sıralarında telefonla görüştüler. Son derece sıcak geçtiği belirtilen görüşmede iki lider, Anavatan Partisi listelerinin çekilerek, Anavatan'lı adayların DP listelerinden aday olması üzerinde durdular. Ağar ile Mumcu, kurumsal birleşme çalışmalarının seçimden sonra devam etmesi yönünde görüş birliğine vardılar. Bu görüşmenin ardından, saat 19.00'da canlı yayına çıkması planlanan Mumcu, programı iptal etti ve partiler arasındaki görüşme gece boyunca sürdü.

DP'DE İSTİFALAR SÜRDÜ Bu gelişmeler yaşanırken bir yandan da DP'deki istifalar ve listeden çekilmeler sürdü. DP lideri Ağar'ın, önceki akşam telefonla ikna etme çabalarına karşın, "Ben kararımı verdim; artık yokum" diyerek istifasını geri çekmeyen DP Genel Muhasibi Bahattin Şeker ile iki gün önce istifa eden Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük'ten sonra, dün de diğer Genel Başkan Yardımcısı Timur Gürgan görevinden istifa edip, adaylıktan çekildi. Akşam saatlerinde de listedeki yeri tartışma konusu olan DP Teşkilat Başkanı Mümtaz Yavuz adaylıktan çekildi. Yavuz, "Milletvekili adayı olmadığını, teşkilat başkanı olarak görevini sürdüreceğini" bildirdi.

Sağ birlikte son cırpınış

Yılan hikâyesine dönen merkez sağda birlik çalışmalarında dün 'son dakika ittifakı' gündeme gelirken Demokrat Parti (DP) 'aday adaylarından para alındığı' iddiaları ve yöneticiler arasında yumruklaşmaya varan kavgalarla çalkalanıyor. DP art arda gelen istifalarla sarsılırken Genel Başkan Mehmet Ağar, dün Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu'yla telefon görüşmesi yaptı. Edinilen bilgiye göre iki lider 'iki parti arasındaki birleşme çalışmalarının seçimden sonra devamı yönünde' görüş birliğine vardı ve CHP-DSP ittifakına benzer bir güç birliğiyle seçime katılmaya karar verdi.

DP çatısı altında birleşerek seçime girme projesi, milletvekili adaylarının belirlenmesinde çıkan kriz üzerine kopmuştu. Anavatan, 2 Haziran kongresinde DP'ye katılma kararı almayınca, iki parti de seçime tek başına girmek için çalışma başlatmıştı. Ancak iki parti de Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 'yeni gelişmeler olabileceği ihtimalini' dikkate alarak bazı illerde aday bildirmemişti.

Dün Ankara kulisleri, DP'de aday belirme sürecinde yaşandığı söylenen iddialarla çalkalandı. DYP Başkanlık Divanı'ndan Bahattin Şeker, Saffet Arıkan Bedük ve Binhan Oğuz'un ardından dün de Timur Gürgan 'seçim çalışmaları ve aday listelerinin hazırlanmasında parti içi demokrasi ve şeffaflık kurallarının işlemediği' gerekçesiyle istifa etti.

Eleştiri oklarının yöneldiği iki isim Genel Başkan Yardımcıları Celal Adan ve Mümtaz Yavuz'du. Bazı Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerinin Yavuz'un istifası için DP lideri Ağar'a baskı yapmaya başladığı ileri sürüldü. Yavuz ile genel muhasip Bahattin Şeker'in tartışmalarının yumruklu kavgaya dönüştüğü de gelen haberler arasındaydı.

Adaylardan para alındı iddiası

Basına dağıtılan listede Ankara 2. Bölge'den 1. sıra adayı gösterilen Yavuz, dün bu tartışmaların gölgesinde bir basın toplantısı düzenledi. YSK'ya verilen listede Ankara 2. Bölge'nin boş olduğunu savunan Yavuz, bu süreçte tüm teşkilat yöneticilerinden adaylık konusunda fedakârlık istediğini, kendisinin de bu yönde karar alarak aday olmadığını savundu. Yavuz, aday belirleme sürecindeki rolü ve adaylardan para alındığına ilişkin iddiaların sorulması üzerine de, "Dilin kemiği yok, önemli olan ispat" diye yanıt verdi.

İstifaların ve adaylıktan çekilmelerin yaşanması iki parti kurmaylarını yeniden herekete geçirdi. YSK'ya bildirilen aday listelerindeki eksikliklerin giderilmesi için tanınan sürenin bitmesine bir gün kala (süre yarın doluyor) birleşmenin seçim sonrasına bırakılması, 22 Temmuz'daki seçime ittifak yaparak girme konusu gündeme geldi.

Sinan Aygün devrede

İlk olarak dün sabah saatlerinde DP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan'la Anavatan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş bir telefon görüşmesi yaptı. DP'den aday olan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de Anavatan yöneticileriyle görüştü. Aygün, daha sonra DP lideri Ağar'a giderek, "Parti kan kaybediyor" dedi ve Anavatan'la ittifak yollarının aranmasını istedi.

Aygün sonra basının karşısına çıktı. Sağda birleşme umutlarının hâlâ sürdüğünü anlatan Aygün, bunun sağlanması için elinden gelen çabayı sarf ettiğini söyledi. Bütünleşme için gerekirse adaylıktan çekilmeye hazır olduğunu vurgulayan Aygün, "Yeter ki sıkıntı olmasın, yeter ki 'Koltuklar doldu kimseye kalmadı' denmesin. Beni 1. sıradan alıp 15. sıraya yazabilirsiniz. Bu yetkiyi her iki genel başkanıma veriyorum. İstifa etmiyorum. Birinci sıra adaylığımı açık çek olarak genel başkanıma veriyorum" dedi.

Gün boyunca Ağar ve Mumcu'nun bir araya gelmesi beklendi. Ancak iki lider akşam üzeri telefonla görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede, 'iki parti arasındaki kurumsal birleşme çalışmalarının seçimden sonra devam etmesi yönünde' görüş birliğine varıldı. Ayrıca parti kurmayları arasında gece boyu seçim işbirliğinin çerçevesinin ele alınması kararlaştırıldı. Bu arada Mumcu, akşam katılacağı televizyon programını da iptal etti.

CHP-DSP formülü

Uzlaşmaya varılması halinde 22 Temmuz seçiminde DP ile Anavatan arasında CHP-DSP modeli uygulanacak. Buna göre Anavatan, YSK'ya başvurarak seçimlerden çekilecek. Anavatan adaylarıysa DP'nin YSK'ya boş olarak bildirdiği illerden aday gösterilecek. Anavatan lideri Mumcu'nun ve parti yöneticilerinin YSK'ya verilen aday listesinde adı olduğu için, çekildikten sonra DP listelerinden aday gösterilmesinde hukuki bir sakınca olup olmadığı araştırılacak. Bu araştırma sonucuna göre listeler şekillendirilecek. Bu modelin uygulanması durumunda da Mumcu dahil aday olacaklar Anavatan'dan istifa etmek zorunda kalacak. Tam bir anlaşmaya varılması halinde Ağar ve Mumcu, bugün bir araya gelecek ve sonra kamuoyuna ortak bir açıklama yapacak. Anavatan'ın DP'ye katılmasıysa seçimlerden sonra gerçekleşecek.

HÜRRİYET/RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber