İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Partilerin bakan adayları kimler?

Haber Giriş : 07 Haziran 2007 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aday listelerinin hazırlanması sırasında çok sayıda partinin gözdesi olan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan'ın adı, "olası AKP iktidarının yeni bakanı" olarak geçiyor. Ankara kulislerinde "AKP yeniden iktidar olursa, alternatifsiz Sanayi ve Teknoloji Bakanı Zafer Çağlayan olacaktır" görüşü dile getiriliyor.

Önce babasının elini öptü

Adaylık tartışmaları yapılırken, uzun süre "CHP'ye, DYP'ye giriyor" söylentileriyle gündeme gelen Çağlayan'ın tercihi AKP'den yana oldu. "Önce babasının elini öpüp 'Olur'unu alan" Çağlayan, "Neden AKP'de yer aldığını şu sözlerle açıkladı: ASO Başkanı olarak 12 yıl ülkemin sorunlarına, ticaretine, ekonomisine, sanayiine hizmet ettim, büyüme hızını yükseltecek, işsizliği azaltacak, üretimi, istihdamı ve sanayimizin rekabet gücünü artıracak öneriler geliştirip projeler ürettim. Bu çalışmalarımda en büyük destek, bugünkü hükümetten ve özellikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Devamında da "Gel bizim partimizde yer al. Biraz da elini taşın altına koy. Hep eleştirme, çözüm üret" daveti yapıldı. Yani artık şikayet ve eleştirmek yok. Siyasi süreçte çare olacak ve çözüm üreteceğim, elimi taşın altına koyacağım, Allah beni mahçup etmesin.

AKP'de Kırmızı plaka bekleyenler

AKP tek başına hükümeti kurması halinde mevcut bakanları tırpanlayacak

Seçimlerde AKP Meclis Grubu'nun yarısını yenileyecek olan Erdoğan, ikinci önemli adımı hükümette atmaya hazırlanıyor. Parti kulislerinde dile getirilen iddialara göre, merkeze açılım adı altında partiye gelen isimlerden 3-4 kişinin bakan yapılacağı konuşuluyor.

Kim hangi koltuğu bekliyor

AKP'ye son hafta transfer olan 3 isme bakanlık sözü verildiği iddia ediliyor. Ali Coşkun'un aday gösterilmemesi ile boşalacağı kesinleşen Sanayi Bakanlığı'na ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'in yöneticisi olan Mehmet Şimşek'in, seçime katılmayan Abdüllatif Şener'in sorumluluk alanında olan Başbakan Yardımcılığı'na getirileceği konuşuluyor. Eski CHP'li Ertuğrul Günay'ın ismi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için geçiyor. AKP'de son dönem yıldızı parlayan Genel Başkan Yardımcısı Prof. Edibe Sözen'in, Devlet Bakanı yapılması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na eski bakanlardan Mehmet Sağlam düşünülüyor.

Koltuğu kimler terk edecek?

Mevcut bakanlardan en az 8-9 kişinin kabine dışında kalması bekleniyor. Ali Coşkun ve Abdüllatif Şener'in aday olmamasıyla birlikte kabinenin yarısı yenilenmiş olacak. Son dönemde bakan olan Bayındırlık Bakanı Faruk Özak'ın çalışmasından Erdoğan'ın memnun olmadığı dile getiriliyor. AKP'li bakanlardan gelecek dönemde yer almayacağı dile getirilen isimler şunlar: Osman Pepe, Hüseyin Çelik, Mehdi Eker, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Attila Koç ve Vecdi Gönül. Adalet Bakanlığı için Ahmet İyimaya, İçişleri Bakanlığı'na Murat Başesgioğlu'nun ismi geçiyor.

Arınç'ın halefi Gönül mü?

23. dönemde TBMM Başkanlığı'na Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül veya AKP'den aday gösterilen İçişleri eski Bakanlarından Ülkü Güney'in aday gösterilmesi konuşuluyor. Meclis Başkanı Bülent Arınç, önümüzdeki dönemde tekrar başkanlığı düşünmüyor. Arınç'ın daha çok 'ağabey'pozisyonunda bir görev üstlenmesi bekleniyor.

Kabinede görev yapan bazı isimlerin AKP ve Meclis yönetimine kaydırılacağı da konuşuluyor. Hüseyin Çelik ve Mehmet Ali Şahin'in Grup Başkanvekili olması bekleniyor.

Temmuz seçimi öncesinde Ankara kulislerinde bakanlıklar konuşulmaya başlandı.

İktidara yakın olan partiler kadrolarına kattıları eski ve yeni isimlerle kabineleri konusunda şimdiden ipucu veriyor.

İŞTE PARTİLERİN OLASI BAKAN ADAYLARI

AKP

Başbakan: Tayyip Erdoğan

Başbakan Yardımcıları: Ertuğrul Günay, Abdullah Gül

Milli Eğitim: Mehmet Sağlam

Sanayi ve Ticaret Bakanı: Zafer Çağlayan

Ekonomi Bakanı: Mehmet Şimşek

Milli Savunnma Bakanı: Vecdi Gönül-Ülkü Güney

CHP

Başbakan: Deniz Baykal

Devlet Bakanları: Edip Safter Gaydalı- Derviş Günday

Ekonomi Bakanı: İlhan Kesici- Faik Öztrak-Algan Hacaloğlu

Tarım Bakanı: Lütfullah Kayalar

MHP

Başbakan: Devlet Bahçeli

Başbakan Yardımcıları: Cihan Paçacı-Oktay Vural-Mehmet Şandır

Adalet Bakanı: Faruk Bal

Dışişleri Bakanı: Deniz Bölükbaşı

Milli Savunma Bakanı: Sebahattin Çakmakoğlu

Maliye Bakanı: Doğan Cansızlar

Milli Eğitim Bakanı: Osman Çakır

Ekonomi Bakanı: Mevlüt Karakaya

İçişleri Bakanı: Bekir Aksoy

Ulaştırma Bakanı: Münir Kutluata

Bayındırlık ve İskan Bakanı: Abdülkadir Akcan

Sanayi ve Ticaret Bakanı: Ahmet Kenan Tanrıkulu

Tarım Bakanı: Zeki Ertugay

Sağlık Bakanı: Osman Durmuş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Metin Çobanoğlu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı: Oktay Vural

Kültür Bakanı: Reşat Doğu

Çevre ve Orman Bakanı: Recai Yıldırım

Devlet Bakanları: Tuğrul Türkeş, Atilla Kaya, Mehmet Ekici, Ümit Şafak

TAKVİM-VATAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber