DSP Lideri: İlk kez CHP'ye oy vereceğim

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 19:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok mu naif ve kırılgan bir yapınız var?

Aslında evet. Zor bir soru oldu. Belli ediyorum sanırım.

CHP ile seçim işbirliği görüşmeleri sırasında zor geçen gecelerin ardından yüzünüzde o hava vardı..

Benim şöyle bir özelliğim var. Hareketlerimle ve mimiklerimle sıkıntımı, üzüntümü hemen ortaya koyuyorum. Böyle bir eksikliğim var. Belki de bir politikacıda olmaması gereken bir özellik..

Eksiklik mi?

Siyaset için öyle. Hatta ?Zeki Sezer'den siyasetçi olmaz? diyenler var.

Siz katılıyor musunuz bu görüşe?

Emin değilim. Emin olsam siyaseti bırakırdım. Ben siyasetin farklı bir mecraya oturması gerektiğini düşünüyorum. Siyaset meslekleştirilmiş Türkiye'de. Üzülerek söylüyorum inanın bunu. Siyaset meslek olmaktan çıkıp bir görev alanı haline gelebildiğinde ve insanların içtenlikle düşündüklerini söyleyen ve onun peşinde koşan siyasetçiler modeli Türkiye'de geçerli kılınırsa daha farklı bir yapı ortaya çıkar.

Siyaseti bırakmak için bir zaman belirlediniz mi?

Siyasete girilir ama çıkılmaz derler. Ama ben öyle olsun istemiyorum. Tadında bırakmak istiyorum.

Siyaset sonrası yaşam için planlarınız ne?

Bir köy evim olsun, resim çizeyim, kitap okuyayım bahçeyle ilgileneyim... Bunları istiyorum..

Alt kimlik üst kimlik tartışmalarıyla, son dönemde yaşanan bazı olayların ardından, siyasilerin, kimliği tek bir aidiyete dönüştürme çabalarını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye -farklı kökenleri de içine katarak söylüyorum- dünyanın en derin kültürüne sahip. Bu topraklar belli bir döneme kadar çok fazla gelip geçen toplulukların yaşadığı bir toprak. Anadolu'da Helen'den Hitit'e kadar büyük uygarlıklar yaşamış. Böyle zengin bir kültürümüz var. Burada kökene dayalı milliyetçilik çok doğru değil. Hele ki sol açısından. Bunu CHP'ye karşı söylemiyorum. Öte taraftan biz öteden beri ama ulusalcı duruşu olan bir partiyiz.

Sizin duruşunuz son günlerdeki ?ulusalcılık? dalgasıyla paralel bir ulusalcılık değil galiba...

Kesinlikle değil. Şu anda farklı yerlere çekilmeye başlandı. O nedenle de çok dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Ulusal değerlerimize ve çıkarlarımıza sahip çıkmak anlamında ulusalcılık diyorum. Dünyanın bütün ülkeleri kendi çıkarlarına sahip çıkar. Bunun adı faşizm de değildir. Ecevit geçmişte ?ulusalcılık? dediğinde ona denmeyen bırakılmamıştı. ?İnançlara saygılı laiklik? dendiğinde de aynı şekilde. Oysa şimdi, o gün ?İnançlara saygılı laiklik anlayışımız? nedeniyle bize ?irticacı ve faşist? gibi eleştiri getirenlerin çok ileri uçlara gittiğini görüyoruz. Gelinen noktada Türkiye'ye dayatılan laik demokrasiden bütünlüğümüze, ekonomik yapıdan sermayenin el değiştirmesine kadar Türkiye'nin geleceğini olumsuz etkileyecek tehditler var. Bu tehditlerin bertaraf edilmesi için uzlaşı gerekiyordu, siyasette diyalog ve işbirliği gerekiyordu...

DSP'nin lideri olarak, ?aday? olmamanızın bugüne değin söylenenlerin dışında başka bir nedeni var mı?

Siyasette farklı şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Gerektiğinde bazı şeylerden vazgeçebildiğini gösteren siyasetçiler önemli. Bizim partiden seçilecek herkes siyasette büyük katkılar verecektir.

CHP listelerinin merkez solu temsil ettiğini düşünüyor musunuz?

Listeler konusunda artık bir şey söylemeyeyim. Bu birlikteliğin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapacağız.

Daha önce CHP'ye oy verdiniz mi?

İlk kez oy vereceğim.

DSP ve CHP'nin birleşmesi mümkün mü?

Bugünün koşullarında mümkün değil. Ama ileride neler olacağını bilemeyiz. Düşünün 2002 seçimlerinde DSP yüzde 1 oy aldı. CHP de ana muhalefet oldu. AKP ülkeyi perişan etti. DSP'ye ihtiyaç duymaksızın sinerji yaratabilecek olsa bize ihtiyaç duymazdı. Şunu görmek lazım. Tarzlar farklı. Eskiden beri sadece DSP'ye oy veren kesimleri itmiş olabiliriz. Solu iki koldan büyütmek önemli. Detayda çok farklılıklarımız var. Bunları solun kültürel zenginliği olarak değerlendirelim. Bugün DSP olmasaydı kimse böyle bir birliktelikle toplumun önüne böyle bir umut verecek bir proje ortaya koyamıyacaktı.

Geçen pazar günü bir televizyon programında, bir şarkının sözlerinden yaptığınız ?Bize sevdanın yolları, sana kurşunlar? kırılganlığın ifadesi miydi?

Örgütüm her şeyi görüyor, biliyor. O nedenle, parti olarak hak ettiğimiz değil belki ama ülke açısından gerekli bir işi yaptık.

DSP'lilerin listesini CHP ile birlikte mi hazırladınız?

Seçime girmiyoruz. CHP giriyor. Bizim liste yapmamız düşünülemezdi. Ama şu var ki bu adaylık sürecinde, Türkiye'nin en nitelikli kadrosu DSP'de. O nedenle çok zorlandığımızı ifade edebililiriz.

Seçim bildirgesini ortak mı hazırlayacaksınız?

CHP bir çalışma yapıyor. Biz de katkı vereceğiz. Olağanüstü bir çalışma yaptık. Sol; sosyal adalet, çalışan ve dar gelirliden yanadır. Sol, artık üretip katma değer yaratmalı. Kalkınma hamleleri dünyada incelendiğinde sosyal politikalarla desteklendiğinde mümkün olabilir. Üretim ve yatırım ekonomisine geçmemiz gerekiyor. Sermaye ve emek birbirinin olmazsa olmazı. Yatırımların önünü açmak, projeler üretmek ve kaynaklar yaratmamız gerekiyor. Bunun adına da zenginlikte sosyal adelet diyoruz. Zenginliği hakça paylaşmak önemli. Bu konudaki görüşlerimizi de muhataplarımıza ileteceğiz. Laikliği, ülke bütünlüğünü korumak diyoruz. Karnı aç olan insanların olduğu bir ülkede laikliği de ülke bütünlüğünü de korumak mümkün değil. Önümüze çıkan, dayatılan sorunlar nedeniyle ekonomiyi, işsizliği, üretimi önleyecek gelişmeleri ihmal etmememiz gerekiyor. Laikliği savunmanın yolu, köktendinciliğin karşısına köktenlaiklikle çıkmak değil. Üretim, sosyal ve kültürel yatırımları da yapmak gerekiyor. Bunları mitinglerde anlatacağız.

Amin Maalouf'a özel ilgim var

* Türk edebiyatını büyük bir keyifle okuyorum. Aynı şekilde de dünya edebiyatını da. Ama son dönemlerde Amin Maalouf'a özel bir ilgim var. Tüm kitaplarını okudum. Büyük bir düşünür bence. Dünyanın nasıl tek kültürlüğe doğru sürüklenmeye çalıştığını çok güzel bir dille aktarıyor..

Ecevitler kadar mütevazı

* Eşim Ülkenur'un pek ön plana çıkmayı seven bir yapısı yok. Ama zaman zaman olabilir tabii ki. 27 yıllık evliyiz. Tanıştığımızda aynı yerde çalışıyorduk. Bir askeri fabrikada. Ben 10 yıl çalıştım. Sonra ayrıldım. Eşim oradan emekli oldu. Kızım Selcan, Bilkent Üniversitesi'nde mimarlık, oğlum Serkan, Başkent Üniversitesi'nde Hukuk okuyor. Dolayısıyla eşim çocuklarla da ilgileniyor.

* Bir arabamız var. Eşim her daim otobüsü kullanır. Çok acil bir iş olursa ben sabah arabayla bırakıyorum. Örneğin bugün ben sabah eşimi otobüs durağına bıraktım. Annesini hastaneye götürecekti...

Kooperatife taşındık

Birlik Mahallesi'nde oturuyorduk. Ev sahibi çıkarttı. Biz de apar topar, Çayyolu'ndaki eve taşındık. Bir kooperatif evi. İçi de aslında tamamlanmamıştı. Ama taşındık. Yavaş yavaş yaptırıyoruz içini. Kooperatifin taksitini hala ödüyoruz. Bir de Batıkent'te bir kooperatife daha girdik.

Woolf'un ?Saatler'i beni etkiledi

* Gençliğimde yoğun spor yapardım. Şimdi sağlık için yapmak istiyorum. Önümüzdeki dönem yapmayı istiyorum. Sağlığa vakit bulmazsanız diğer işleri yürütebilmek zor. Sayın Baykal çok iyi bir örnek.

* Sinemayı olmazsa olmaz diye görüyorum. Bir süredir gidemiyorum. Ama önceden mutlaka her hafta bir sinemaya giderdim. Kızım filmleri, yönetmenleriyle bilir. Ama ben o kadar bilemiyorum. Ama son dönemlerde çok güzel Türk filmleri var. Gerçekten çok kaliteli filmler var. Son dönemlerde ?Saatler? filmini izledim. Virgina Woolf beni çok etkilemiştir. Çok keyif aldım filmden. Bir de ?Frida?yı izledim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber