Çocuklarınızı doğadan yoksun bırakmayın

Haber Giriş : 08 Haziran 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sık sık doğa ile baş başa kalan çocukların, ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimleri ile öz güvenleri, kapalı ortamlardaki çocuklara göre daha yoğun.

Ancak uzmanlar anne babaları uyarıyor; "doğaya çıkmak piknik yapmak, kebap pişirmekle sınırlı kalmasın, çocuklarınızla doğada gördükleri üzerine sohbet edin"

Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas, doğadaki temiz hava, ağaç, böcek ve diğer güzelliklerin çocukların gelişimini desteklediğini belirtti. Çocukların, fiziksel ve kişilik özelliklerinin gelişmesi için yararlanılan en önemli araçlardan birinin doğa olduğunu vurgulayan Arnas, ''Doğa ile baş başa kalmak, temiz havada top oynamak, yürümek ya da başka aktivitelerde bulunmak bireyin fiziksel gelişimini sağlarken, gelişen, güçlenen bir vücut da daha sağlıklı olur'' dedi.

YA TV YA BİLGİSAYAR

Arnas, çocukların doğada özgürce koşup oynamasının, engelleri daha kolay aşması ve özgüveninin gelişmesine katkı sağladığını belirterek, şunları söyledi: ''Sık sık doğa ile baş başa kalan çocukların ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimleri ile kendilerine öz güvenleri, kapalı ortamdaki çocuklara oranla daha yoğundur. Çünkü, özellikle büyük kentlerde dört duvar arasına sıkışıp kalan çocuklar, ya televizyon izliyor ya da bilgisayar oyunlarına başvuruyor. Bu imkanı bulamayanlar ise daha çok ruhsal ve bedensel sıkıntı yaşıyor.? Arnas, doğa ile baş başa olmanın çocuğun yeteneklerinin gelişimine de katkı sağladığına dikkati çekerek, ''Farklı bir ortama giren çocuk, çevresini gözlemler. Doğadaki farklı türlerdeki ağaç, böcek, çiçekler çocuğu düşünmeye ve araştırmaya yönlendirir. Tüm bunların yanı sıra hayatları boyunca unutamayacakları çocukluk hatıralarının oluşmasına da fırsat verir'' dedi.

ARAŞTIRMACI RUH

Arnas, bu aylarda canlanan doğanın çocukların, paylaşımcı, yaratıcı, maceracı, keşifçi ve araştırmacı ruhlarının gelişimine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Havaların ısınmasıyla birlikte çok sayıda ailenin hafta sonlarını piknikte geçirdiklerini gözlemliyoruz. Ancak, doğaya çıkmak, piknik yapmak ve kebap pişirmekle sınırlı kalmamalı. Anne ve babalar çocuklarıyla doğada gördükleri üzerine sohbet etmeli. Bu sayede çocuk bir birey olduğunu, kendisine önem verildiğini hissedeceği gibi araştırmacı ruhunu da keşfedecektir. Doğada yapılan aktivite ve sporlar, öğrenmenin, gelişmenin ve yeni arkadaşlar edinmenin en eğlenceli yoludur. Çocuklarımıza kendi benliklerini ve yeteneklerini keşfetmede bu fırsatı tanımalıyız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber