Anayasa Mahkemesi erken seçime gidiyor

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 11 Haziran 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek yargıçlar sandık başına erken gidecek. Böylece A. Necdet Sezer'in seçtiği üye sayısı sekize ulaşmış olacak

ANAYASA Mahkemesi, 2. yılını doldurmadan yine sandık başına gidiyor. Yüksek Mahkeme'nin Başkanı Tülay Tuğcu yaş haddinden dolayı yarın emekliye ayrılıyor. Oylama öncesinde 4 adayın ismi öne çıkarken, seçimle Anayasa Mahkemesi'ne Cumhurbaşkanı'nın atadığı üye sayısı 8 olacak...

Yasalara göre, Anayasa Mahkemesi başkanlarının görev süresi 4 yıl. Ancak, 2005 yılında 15 günü bulan zorlu seçimin sonunda Başkanlık koltuğuna oturan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, yarın 65 yaşını dolduruyor. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi de yarından itibaren belirleyeceği bir seçim takvimiyle erken seçime gidecek.

Mahkeme kulislerinde ise 4 üyenin ismi öne çıkmaya başladı. Seçimde, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın ve Mehmet Erten'in aday olması bekleniyor.

4 aday kozlarını paylaşacak

Yaklaşık 2 yıl önce yapılan seçimde başkanlık koltuğuna aynı isimler aday olmuş; ancak uzun süren turlarda sonuç alınamaması nedeniyle emekliliği yaklaşmış olan Tuğcu'nun isminde anlaşma sağlanmıştı. Önceki seçimde başkanlık yarışına giren; ancak yeterli oyu alamayan adaylar, yeniden kozlarını paylaşacak.

11 üyeli mahkeme heyetinde 6 oyla seçimi kazanan Tuğcu, Yüksek Mahkeme'nin ilk kadın başkanı olmuştu. Seçimin sonuçlanmasında Haşim Kılıç'ın adaylıktan çekilmesinin etkili olduğu belirtilirken, 5 adayın yarıştığı çekişmeli seçimi Tuğcu'nun kazanmasında, emeklilik süresinin az kalmasının da etkili olduğu yorumları yapılmıştı.

Tülay Tuğcu'nun emekli olmasıyla birlikte, yüksek yargıdaki kadın başkan ağırlığının değişeceği yorumları yapılıyor. Tülay Tuğcu'nun emekli olması nedeniyle boşalacak üyelik için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Danıştay kontenjanından yeni bir üye atayacak. Bu atamayla birlikte 11 üyeli heyette Sezer tarafından seçilen üye sayısı 8'e çıkacak.

6 oy başkanlık için yeterli

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için yapılan seçimde yasa gereği resmi adaylık prosedürü uygulanmıyor. Aday olanlar, bu durumu diğer üyelere bildiriyor ve seçim gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda gizli oylama yapılıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı, asıl üyeler arasından 4 yıl görev yapmak üzere seçiliyor. Görev süresi dolan aday, tekrar başkan seçilebiliyor. Seçimde bir adayın başkan seçilebilmesi için kendi oyuyla birlikte en az 6 oy alması gerekiyor. Yedek üyeler Cafer Şat, Ali Güzel, Fettah Oto ve Mustafa Yıldırım ise Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu gereği başkanlık seçiminde oy kullanamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber