Memur sendikaları, milletvekili aday listelerini eleştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2007 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da siyasetin işine karışmayı doğru bulmadıklarını ifade ederek, "Ancak, listelerde sendika kökenli adaylara yer verilmesi daha iyi olurdu. Memurların sorunlarını yine kamuda görev yapmış temsilciler çözecek. Haklarımızın korunması için takipte olacağız" diye konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise aday listelerinde örgütlü kesimlerin temsilcilerinin olmadığını kaydederek, "Partiler adeta örgütlü kesimin temsilcilerinden korkuyor. Temsilde bu şekildeki adaletsizlikle oluşacak parlamento, emekçilerin sorunlarını çözemeyecektir" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da Memur-Sen üyesi 6 kişinin milletvekili aday adaylığı için partilere başvurduğunu, ancak listeye alınmadığını ifade ederek, "Siyasi partiler emeğe, emekçiye yer vermek yerine, sermayeyi ya da sanatçıları ön planda tuttular. Sendikalar ve emekçiler siyasi partilerin tavrını dikkate alacaktır" diye konuştu.

BASK Genel Başkanı Resul Akay da partilerin listelerinde sendika kökenli adaylara yeterince yer vermemesinin, emeğe bakışlarını gösterdiğini söyledi. "Partilerin emekçilerden oy aldığını, ama sermayeye hizmet ettiğini" kaydeden Akay, "Sermaye temsilcileriyle dolu olan aday listeleri, küresel sermayenin Türkiye'deki gücünü göstermektedir" ifadesini kullandı.


İşçi ve memur sendikalarının temsilcileri, milletvekili aday listelerinde sendika kökenli adaylara yer verilmemesini eleştirdiler.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, siyasi partilerin, milletvekili adaylarını belirlerken sosyal dilimleri hiçbir zaman dikkate almadığını söyledi.

Bunun, "büyük talihsizlik" olduğunu kaydeden Kılıç, "TBMM'de, emeklilerin, işçilerin, çiftçilerin, esnafın temsilcilerinin de olacağı, toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak bir yapılanmaya ihtiyaç var" diye konuştu.

Partilerin milletvekili listelerinde yer alan sendika kökenli adayların birçoğunun seçilemeyecek sıralarda yer aldığını anlatan Kılıç, "Seçilebilecek adaylar, bir elin parmakları kadar. Sendikacı kökenli milletvekili bakımından, mevcut yapıdan bile geriye gidilecek" diye konuştu.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise siyasi partilerin toplumsal yapıyı gözetmediğini, toplumsal temsil dengesi aramadığını savunarak, "Partiler, popüler aday peşinde" dedi.

Partilerin, milletvekili aday listesi oluştururken, program ve ilkeden çok sandalye üzerinde durduğunu anlatan Uslu, bunun sonucunda pazarlığı kuvvetli olanın, listelerde yer aldığını kaydetti. Bu nedenle, sosyal sorunların siyasetin nesnesi haline geldiğini söyleyen Uslu, "Dolayısıyla işçi, memur, çiftçi, sivil toplum temsilcileri, yani geniş meslek grupları, çok fazla temsil edilmiyor" diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise aday listelerinde iş çevrelerinin onaylayacağı isimlerin büyük yer bulduğunu ifade etti. "Bunun, iktidarın muhtemel adayı partilerin uygulayacağı politikaların ipuçlarını verdiğini" söyleyen Çelebi, sendika kökenli birkaç ismin listelerde yer almasının, çözüm üretmeyeceğini kaydetti.

Çelebi, "CHP'de sendika kökenli Enver Öktem ve İzzet Çetin liste dışında bırakıldı. İzzet Çetin, emekçilerin sesini en çok duyuran isimlerden biriydi, her zaman yanımızdaydı. Maalesef bu tip insanlara yer verilmiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber