KDK'dan mahrumiyet bölgesinde görev yapan ve tayin isteyen memur için önemli karar

Uzun süredir mahrumiyet bölgesinde görev yapan memur yıprandığı ve verimliliğini kaybettiği gerekçesiyle tayin isteyebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Kasım 2018 00:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KDK'dan mahrumiyet bölgesinde görev yapan ve tayin isteyen memur için önemli karar

Uzun süredir aynı yerde görev yapan Tokat İli, .....İlçe Nüfus Müdürü, teşkilatta ilçe müdürlerinin rotasyona tabi olmadığını, görev yaptığı yerin mahrumiyet yeri olduğunu, yıprandığını, verimlilik açısından yer değişikliğine ihtiyacı olduğunu ancak ilçede çalışmak isteyen bulunmadığından yer değişikliği taleplerine muvafakat verilmediğini belirterek muvafakat talebine olumlu cevap verilmesini tabiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunmuştur.

Başvuran, görev yaptığı ilçenin mahrumiyet bölgesi olmasını, bunun ailesini zor durumda bırakmasını, yıllardır görev yaptığından yıprandığını ve verimliliğinin azaldığını belirterek başka bir il ya da aynı ilde başka bir ilçeye olan nakil taleplerine idarenin ısrarla muvafakat vermemesinin kendisini mağdur ettiğini belirtmektedir.

KDK, İdarenin başvuranın nakil taleplerini "nakli düşünülen memurun hizmetine ihtiyaç duyulmasını" gerekçe göstererek reddettiğini; Ancak Tokat ilinin kalkınma öncelikli yöreler arasında olması, İçişleri Bakanlığının yönetmeliğinde görev süresinin en az 5 yıl olarak belirlenmesi ve başvuranın Tokat iline uzakta ... ilçesinde görev yapması, ilçenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları, başvuranın görev süresi ve başvuranın artık verimli olamadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde başvuranın talebinin haklı nedenlere dayandığı kanaatine varmıştır.

KDK kararında, Anayasanın 49. maddesi, gereğince, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri almanın devletin yükümlülükleri arasında olduğunu, ve bu yükümlülük kapsamında idarenin, başvuranın çalışma hayatını koruması ve geliştirmesi gerektiğini ifade etmiştir. KDK, kamu hizmetinin bütünlüğü ve devamlılığı ilkesi gereğince başvuranın verimliliğinin en yüksek olduğu ve hizmetlerinden en yüksek oranda yararlanılacak biçimde çalıştırılmasının kamu yararına daha uygun olacağını vurgulayarak, başvuranın tayin talebinin uygun bulunması gerektiğine karar vermiştir.

KDK kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber