KDK'dan, telefonla yüksek lisans başvurusu alınmasına dair karar

Kamu Denetçiliği Kurumu, Telefon ile alınan Yüksek Lisans başvuruları sırasında oluşan yoğunluk dolayısıyla puanının yüksek olmasına rağmen kayıt yaptıramayan adayı haklı buldu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Ekim 2018 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KDK'dan, telefonla yüksek lisans başvurusu alınmasına dair karar

...... Üniversitesinin 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi lisansüstü programlarına başvuruda bulunan aday, açıklanan sonuçlara göre yedek listede yer almıştır. Enstitü tarafından 02/02/2018 tarihinde yayımlanan 2017-2018 öğretim yılı bahar dönemi lisansüstü boş kalan kontenjanlara ilişkin başvuruların yine aynı tarihte saat 08.45 - 12.00 arasında telefon ile ön başvuru yapılabileceği açıklamasının web sitesinde yayınlanması üzerine aday söz konusu saatlerde birçok kez aramasına rağmen belirtilen hiçbir telefona ulaşım sağlayamamıştır. Bu sebeple kendisinden daha düşük puana sahip kişilerin kayıt yaptımasına rağmen yüksek lisans kaydını yaptıramayan aday, telefonların kitleneceği ihtimalinin hiçbir yetkili tarafından göz önüne alınmadığını, birçok adayın ulaşım sağlayamadığını ve mağdur olduğunu, bu gibi başvuruların telefondan değil, en azından internet üzerinden alınması gerektiğini ifade ederek bu durumun düzeltilmesi talebiyle Kamu denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunmuştur.

KDK, ....... Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünün başvuruların alınışı ile ilgili mevzuat yönünden yetkili olduğunu belirtmekle birlikte, Kurulun bu yetkisini kullanırken hak kaybına yol açmayacak, daha önce hak elde etmiş olanları mağdur etmeyecek şekilde karar alması ve yetkisini kullanması gerektiğini, İdarenin takdir yetkisini kullanırken hukuk kurallarının içerisinde hareket etmesi ve seçtiği yöntemler bakımından adalet duygusunu zedelememesi gerektiğini ifade etmiştir.

Üniversitenin yüksek lisans için ilk başvuruları internet ortamında almasına ve daha şeffaf bir değerlendirme yapmasına karşın boş kontenjanlar açısından yapılan ikinci başvuruları telefon ortamında almasına gerekçe olarak sunduğu; son kayıt tarihi ve boş kalan kontenjanlar açısından başvurunun aynı gün gerçekleştirilecek olmasını haklı bir gerekçe olarak görmeyen KDK, Üniversitelerin teknolojiyi ve interneti daha fazla kullanmalarının beklendiğini Telefonla başvuru alınması yönteminin ise bilimsel bir rekabetin uzağında olduğunu ve ayrıca adaylar açısından eşitlik ve hakkaniyet ilkelerini de zedelediğini belirtmiştir.

KDK kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber