Ailelere ÖSS uyarısı: Sınava çocuklarınızla birlikte gitmeyin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Haziran 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en büyük sınavı olan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yarın gerçekleştirilecek. Sınavda 1 milyon 640 bin öğrenci, üniversitelerdeki yaklaşık 205 bin fakülte ile 220 bin yüksekokul kontenjanı için yarışacak. Sınav öncesinde öğrencilerin heyecanını velileri de paylaşırken, uzmanlar hem öğrencilere hem de velilere son gün uyarılarında bulunuyor.

"ÖSS Benim Neyim?" kitabının yazarı, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Hamza Aydoğdu, ilk uyarısını velilere 'öğrencilerle sınav yerine gitmemeleri' konusunda yapıyor. Sınav günü bütün aile fertlerinin adaylarla birlikte sınav yerine gitmelerini 'çok yanlış' bulan Aydoğdu, bunu şöyle gerekçelendiriyor: "Bütün aile fertlerinin sınav yerine gitmesi, çocuğumuzda sınavın kendinden önemli olduğu hissi uyandırır, aşırı stres ve kaygıya sebep olur. Genç, merdivenlerden çıkarken arkasına döner ve bakar ki bütün aile fertleri orada. Bu resmin verdiği mesaj şudur: Bak, eğer kazanamazsan buradaki bütün insanları üzeceksin. Bu, hiçbir gencin kaldıramayacağı ağır bir sorumluluktur. Hiçbir ailenin buna hakkı yoktur." Aydoğdu, velilerin çocuklara yönelik 'mutlaka ÖSS'de başarılı olmaları' yönündeki baskısının adayların ruh dünyasını bozabileceğine de işaret ederek, "Hiçbir üniversite bölümü çocuğumuzun ruh dünyasından, sağlığından önemli değildir. Her başarı mutluluk getirmez. Ama mutlu olan her birey eninde sonunda başarıyı yakalar." diye konuşuyor.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, 17 Haziran Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Sınav sabahı kahvaltıda yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayacak gıdalar tüketilmesini isteyen bakanlık, "Peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve yiyin." önerisinde bulundu. Sınav öncesi susamaya sebep olacak yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılması uyarısında bulunularak, sınavda su ve taze sıkılmış meyve suyu tüketmenin hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı hem de konsantrasyonu artıracağı bildirildi. Sınav öncesinde ve sınav sabahı çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Öğrencilere taktikler

Sınav öncesi kesinlikle sakinleştirici hap almayın.

Sınav günü biraz daha erken kalkın ve ılık bir duş alın.

Dengeli bir kahvaltı yapın.

En geç 08.50'de sınav yerinde olacak zamanlamayla yola çıkın.

Evden çıkmadan önce sınav belgesi ve kimlik belgenizi kontrol edin.

Yanınıza iki adet yumuşak kurşun kalem, silgi ve kalem açacağı alın.

Sınav öncesinde diğer adaylarla ve kişilerle sınavla ilgili konuşmayın.

Cevap kartındaki basılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin.

Yazılması ve kodlanması gereken yerleri yazıp kodlayın.

Soru kitapçıkları dağıtıldığında kitapçık türüne dikkat edin.

Kitapçığın kapağındaki ad, soyad ve ÖSYM No bölümlerini doldurun.

Soru kitapçığında eksik ve hatalı sayfa olup olmadığını kontrol edin.

En iyi olduğunuz bölümden başlayın.

Bir soru üzerinde gereksiz zaman harcamayın. Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakın.

Cevaplarınızı tamamladıktan sonra, kodlamanız gereken yerleri bir kez daha kontrol edin.

Zamanınız varsa boş bıraktığınız ve cevabınızdan tam emin olmadığınız sorulara bir kez daha göz atın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber