Sezer'in mahkemeye başvurusu hukukçuları böldü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Haziran 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Anayasa değişikliği paketini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini belirtmesi hukukçuları böldü. Bazı Anayasa hukuku profesörleri, bu girişimde bir sakınca görmezken bir kısmı farklı düşünüyor. Buna göre Anayasa değişikliği paketi halkoylamasından sonra yürürlüğe girecek.

Yürürlüğe girmeden Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne dava açma yetkisi yok. Selçuk Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü Yavuz Atar, bu görüşte. Atar, Cumhurbaşkanı'nın onayladığı ve Resmi Gazete'de yürürlüğe giren yasalarla ilgili dava açabileceğini hatırlattı. Prof. Dr. Atar, "Sayın Sezer, kabul edilmiş bir Anayasa değişikliğini dava edebilir. Referanduma sunduğu, henüz yürürlüğe girmeyen Anayasa değişikliği paketini dava edemez. Referanduma sunulan paket, halk kabul ederse yürürlüğe girecek. O zaman Anayasa değişikliği kabul edilecek." diye konuştu. Atar, Anayasa hukuku doktrininde, halkın Anayasa değişikliğini çoğunlukla kabul etmesi durumunda, Meclis'teki oylamada şekil olarak bir aykırılık olsa bile bunun giderilmiş olduğunun kabul edileceğini vurguladı. Atar, "Dolayısıyla Cumhurbaşkanı ne şimdi dava açabilir ne de halkoylamasından sonra kabul edilirse dava açabilir. Halkoylamasında bir hata oluşursa, milletvekili seçimindeki itirazların yapıldığı gibi Yüksek Seçim Kurulu'na başvurulur." dedi. Atar, Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne dava açarak Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiğini kabul etmiş olduğuna işaret etti. Atar, bu noktada ilginç bir iddia ortaya attı: "Yürürlüğe girmeyen bir norm için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılamaz. Cumhurbaşkanı eğer yürürlüğe girmiş olduğunu kabul ederek dava açıyorsa, bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 102. madde değişmiş, yürürlükten kalkmış, yeni 102. madde yürürlüğe girmiş demektir. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın 16 Mayıs'tan sonra görevine devam etmesini sağlayan 102. madde yürürlükten kalkmıştır, o halde görev süresi bitmiş olur. Bu durumda da görevi biten Cumhurbaşkanı'nın yerine 106. maddeye göre başka bir sebeple boşalma gerçekleştiği için Meclis Başkanı vekâlet eder."

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise Sezer'in Anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyebileceği görüşünü savundu. Türk, şunları kaydetti: "Kanunun kabul edilmesi ve yayınlanması ile yürürlük tarihi değişebilir. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için Meclis'in kabulü yetmiyor. Halkoylamasıyla kabulü durumunda yürürlüğe girecek. Dava açma bakımından yürürlüğe girme koşulu yok. Cumhurbaşkanı iptal isteyebilir, yürürlüğe girmediği için durdurulmasını isteyemez. 22 Temmuz'daki seçimlerden sonra Meclis'in ilk işi cumhurbaşkanını seçmek olacak. Referandum seçimlerini 45 güne indiren yasa değişikliği kabul edilmezse önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi yürürlükteki Anayasa'ya göre yapılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber