ILO Aplikasyon Komitesi Türkiye'yi görüştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Aplikasyon Komitesinin Türkiye'yi ilişkin kararında, "Bazı işçi örgütlerinin 87 Sayılı sözleşmenin uygulanması konusunda sunduğu, hükümetin sendikal faaliyetlere müdahalesi, polis tarafından uygulanan şiddet ve sendikacıların tutuklanması iddialarını içeren görüşlerin kaydedildiği" bildirildi.

"Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin 87 Sayılı Sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesiyle" bu yılki ILO Çalışma Konferansı'nda Türkiye'yi görüşen Aplikasyon Komitesinin kararı açıklandı.

Sözleşmenin tam olarak uygulanmasına yönelik adımlarla ilgili hükümetin sunduğu bilginin kaydedildiğine yer verilen kararda, hükümetin atıfta bulunduğu yeni yasaların fiili statüsü ve içeriği konusunda komitenin net bir görüşü bulunmadığı ifade edildi. Kararda, şunlar kaydedildi:

"Komite, hükümetin, polisin şiddet kullanması ve sendikacıları tutuklaması, sendikalarla ilgili broşür ve posterlerin yasaklanması vs. dahil, sendikal faaliyetlere hükümetin müdahalede bulunmasıyla ilgili olarak Uzmanlar Komitesi'ne iletilen ciddi iddialara ilişkin henüz bilgi sunmamasından üzüntü duymuştur. Komite, temel haklara ve özgürlüklere saygının sendikal özgürlüklerin kullanılmasında temel bir ön koşul olduğunu vurgulamış ve işçi ve işverenlerin sözleşme çerçevesindeki haklarını tam ve serbestçe kullanabilmeleri amacıyla; şiddet, baskı veya her türlü tehditten arınmış bir ortam sağlamak üzere hükümetin tüm gerekli tedbirleri almasını talep etmiştir. Komite, hükümeti, bu iddialarla ilgili ayrıntılı cevap vermeye ve sözü edilen temel prensiplere saygı göstermek üzere alınan tüm tedbirler hakkında bu yıl Uzmanlar Komitesine rapor vermeye davet etmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber