Özelleştirme Nedeniyle İşsiz Kalan İşçiler İçin Yeni Bir Fırsat

Daimi İşçi Kadrolarına atanmayı düzenleyen yönetmeliğe, 25/4/2002 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak eklenen ek geçici 2. madde ile özelleştirme nedeniyle işsiz kalan işçilere DİS'e (Merkezi İşçi Sınavı) girme şartı aranmaksızın daimi işçi kadrolarına atanma imkanı getirildi.

Haber Giriş : 02 Mayıs 2003 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daimi İşçi Kadrolarına atanmayı düzenleyen yönetmeliğe, 25/4/2002 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak eklenen ek geçici 2. madde ile özelleştirme nedeniyle işsiz kalan işçilere DİS'e (Merkezi İşçi Sınavı) girme şartı aranmaksızın daimi işçi kadrolarına atanma imkanı getirildi.


Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğine eklenen geçici 2'nci madde de; ?4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Uyarınca, özelleştirme kapsamına alınan (iştirakler hariç) kuruluşların sürekli işçi kadrolarında özelleştirmenin yapıldığı tarihte çalışmakta olanlardan, bu kuruluşların süreli veya süresiz kapatılması veya tasfiye edilmesi nedeniyle hizmet akitleri sona erenler ile özelleştirme sonunda yeni işverenin iflası veya sair nedenlerle üretimin durdurulması veya hizmet akitlerinin haklı neden olmaksızın feshedilmesi nedeniyle işsiz kalan işçiler ve hizmet akitleri haklı nedenden dolayı kendileri tarafından feshedilen işçilerden, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri gereğince hizmet ve prim ödeme sürelerine göre emeklilik veya yaşlılık aylığına hak kazanamayanların, herhangi bir işte hizmet akdine dayalı olarak çalışmamaları ve 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Kanun uyarınca sigortalı olmamaları şartıyla, ilgililerin talepleri üzerine, en çok 1800 kişiyi aşmamak üzere, genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler ile kamu kurum ve kuruluşlarının işçi kadrolarına 31/7/2002 tarihine kadar yapılacak atamalarında, Yönetmeliğin ek 1 ve ek 3 üncü maddeleri hükümleri uygulanmaz.? hükmüne yer verilmiştir.

Bu Yönetmeliğin Ek 1'inci maddesi ile daimi işçi kadrolarına giriş ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav şartına (DİS) bağlanmıştır. Yönetmeliğin Ek 3'üncü maddesi ise daimi işçi kadrolarına kur'a suretiyle yapılacak atamaları düzenlemektedir. İşte yeni yapılan düzenleme ile özelleştirme kurumlarda işsiz kalan kişilere Sınava ve kur'aya tabi olmaksızın daimi işçi kadrolarına atanma imkanı getirilmektedir.

Bu haktan kimler yararlanabilir:

*İşçinin nakli mümkün değildir. Bu nedenle herhangi bir daimi işçi kadrosuna atanabilmek için DİS'e girmek zorunludur. Ancak bu düzenleme ile özelleştirilen kurumlarda çalışıp da özelleştirme nedeniyle işsiz kalan işçilere istisna getirilmiştir.
*Bu haktan özelleştirmenin yapıldığı tarihte işçi olarak çalışan veya özelleştirme işleminden sonra ilgili kurumda çalışmaya devam edip işsiz kalan kişiler yararlanabilir.
*Getirilen yeni düzenlemeden sadece özelleşen kurumlarda çalışan işçileri kapsamaktadır. Kapsam dışı işçiler 4046 sayılı Kanuna göre nakle tabi olduğundan bu düzenlemeden yararlanamayacaktır.
*Düzenleme 31/7/2002 tarihine kadar geçerlidir ve toplam 1.800 kişi yararlanacaktır.

Diğer taraftan, düzenlemede yer alan 1.800 kişi sınırlaması ve 31/7/2002 tarihine kadar özelleştirilen kurumlarda çalışıp da özelleştirme nedeniyle işsiz kalan işçileri kapsaması, getirilen değişikliğin en önemli handikapını oluşturmaktadır. Çünkü böyle bir düzenlemenin eşitlikçi bir yapı içermesi için genel nitelikte olması gerekmekteydi. Ancak düzenleme 31/7/2002 tarihi ile bir sınır getirmiştir. Ayrıca düzenlemenin herkesi değil de sadece 1.800 kişiyi kapsaması nedeniyle kayırmacılık olgusu bir kez daha gündeme gelecek ve ancak torpili olanlar ilgili daimi işçi kadrolarına atanabilecektir. Buna rağmen, durumları belirtilen değişikliğe uyanlar için önemli bir fırsat ortaya çıktığı açıktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber