Tıbbi Malzeme Temini ve Ödeme Esasları hakkında Sağlık Bakanlığı Genelgesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Haziran 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: B.10.0.THG.0.16.00.02?010.06

Konu: Tıbbi Malzeme Temini ve Ödeme Esasları
15.06.2007*12813

?????????.VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
(2007/46)

2007 Mali Yılı 8 Sıra Numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği, 15.06.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kapsamı dâhilinde bulunan hak sahiplerine uygulanmak üzere 25.05.2007 tarih ve 26532 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilen ortez, protez, basit tıbbi sarf, tıbbi sarf malzemesi, iyileştirme araç ve gereçleri ile tıbbi cihazlara ilişkin geri ödeme kurumlarınca ?Tıbbi Malzeme Temini ve Ödeme Esasları? nda yeni uygulamaya geçilmesi nedeniyle uyumun hızla sağlanması ve ilgili mevzuat hükümlerine azami dikkatin gösterilerek düzenlenen faturaların zamanında ve eksiksiz tahsil edilebilmesi için aşağıdaki hususlara açıklık getirilmesi gerekli görülmüştür.

1) TIBBİ MALZEME TEMİN ESASLARINDA SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ KAPSAMINDA YER ALAN SSK, EMEKLİ SANDIĞI VE BAĞ-KUR MENSUPLARI VE HAK SAHİPLERİ İÇİN;
A) Tıbbi Malzeme Temin Esasları:
1- Sağlık kurumlarımızda yatarak tedavilerde kullanılan Ek?5 Listesi içeriğinde yer alan tıbbi sarf malzemeleri ile Ek?5/A ve Ek?5/B listesindeki tıbbi malzemeler (EK 5/C listesinde yer alan protez ve ortezler ve Kurumca iade alınan cihazlar hariç) hastane
tarafından temin edilmek zorundadır.

2- Sağlık kurumlarında yatarak tedavilerde kullanılan yukarıda sayılan tıbbi malzemelerin sağlık kurumunca temin edilme zorunluluğu, sağlık kurumlarımız için Tebliğin  yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra (16.10.2007 tarihinden itibaren) uygulamaya konulacaktır. Ancak, bu süre içerisinde de Tebliğ eki ?Fiyatlandırılmış Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi? nde (EK?5/A) yer alan tıbbi malzemeler, kesinlikle hastalara aldırılmayacak aldırılması halinde bu malzemelere ait fatura tutarı Sosyal Güvenlik
Kurumunca hastaya ödenerek ilgili sağlık kurumundan mahsup edilecektir.

3- Tebliğ eki ?Sağlık Kurumları Fiyat Listesi? nde (EK?8) yer alan birim fiyatlar, basit sıhhi sarf malzemeleri dâhil olarak tespit edildiğinden, Tebliğ eki ?Bedeli Ödenmeyecek Basit Sıhhi Sarf Malzemesi Listesi? nde (EK?5/B) yer alan tıbbi malzemeler, hiç bir şekilde hastalara aldırılmayacak ve hastane faturalarında ayrıca gösterilmeyecektir.

4- Tıbbi malzemeler, Sosyal Güvenlik Kurumunun ve Bakanlığımızın Bilgi Bankasına kayıt edilmiş tıbbi cihaz üretici ve ithalatçı firmalarının onaylı ürünlerinden temin edilecektir.

5- Hastaneler, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu, 20 nci, 21 inci ve 22 nci maddesinde belirtilen ihale usulleri ve doğrudan temin alımları da dâhil olmak üzere temin ettikleri tıbbi malzemelerin; ihale kayıt numarası (İKN), onaylanmış ürünün numarası (tıbbi malzemenin barkodu), KDV hariç alış fiyatı, adet, tarih, hastane kodu ve firma bilgisi vb. bilgileri Kamu İhale Kurumu İhale Sonuç Formu Ekranına eksiksiz girmek zorundadırlar.

6- Ayrıca, hastanelerce temin edilen tıbbi malzemelerin Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı bilgi bankası tarafından onaylanmış bulunan ürün numarası (barkod)

MEDULA sistemine kaydedilecektir. MEDULA sistemince; Kamu İhale Kurumu İhale Sonuç Formu Ekranı ile bağlantı kurularak verilerin doğruluğu teyit edilecektir. Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra (16.10.2007 tarihinden itibaren) Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilen tıbbi malzemelerden, onaylanmış ürün numarası  (barkod) bulunmayan ürünlerin bedelleri kayıt edilinceye kadar ödenmeyecektir.

7- Sağlık kurumlarınca temini zorunlu olmayan (Ek?5 Listesinde yer alan tıbbi sarf malzemeleri, Ek?5/A ve Ek?5/B'de yer alan tıbbi sarf malzemeleri hariç) tıbbi malzemelerin reçete edilmek suretiyle hastane dışından temini için ilgili daldan üç uzman hekimin
katılımıyla, aynı daldan üç uzman hekim bulunmaması halinde ise ilgili dal uzmanı ile birlikte öncelikle bu uzmanlık dalına en yakın uzmanlık dalından olmak üzere başhekimin seçeceği diğer dallardan uzman hekimlerin katılımı ile en az üç uzman hekimden oluşan sağlık kurullarınca sağlık raporu düzenlenmesi zorunludur. Ancak, Tebliğ ve eki listelerde uzman hekim raporu ile verilebileceği belirtilen tıbbi malzemeler için sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık raporu şartı aranmayacaktır.

8- Protez ve ortezlerin yenilenmesi için düzenlenecek sağlık raporlarında ?önceden verilen protez ve ortezin yenilenmesi gerektiğine? dair ibareye yer verilecektir.
B) Tıbbi Malzeme Ödeme Esasları:
Sözleşmeli Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarınca Temin Edilen Tıbbi Malzeme Bedellerinin Ödenmesi
1- Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 günlük süre içerisinde (16.10.2007 tarihine kadar) resmi sağlık kurum ve kuruluşlarınca temin edilen tıbbi malzemelerden; Tebliğ ve eki EK?5/A ve EK?5/C Listelerinde yer alan malzemeler bu listelerde belirlenen birim fiyatlar üzerinden belirlenen birim fiyatları aşmayacak şekilde fatura edilecek ve bedeli Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenecektir.

Tebliğ ve eki listelerde yer almayan tıbbi malzemeler ise KDV dâhil alış fiyatı üzerine, % 15 işletme gideri ilave edildikten sonra bulunan tutar üzerinden hazine kesintisi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kesintisi ilave edilerek fatura edilecek ve bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumunca fatura eden sağlık kurumumuza ödenecektir.

2- Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra (16.10.2007 tarihinden itibaren) sağlık kurum ve kuruluşlarımızca temin edilen tıbbi malzeme bedelleri; tıbbi malzemenin KDV dâhil alış fiyatı üzerine; % 15 işletme gideri ilave edildikten sonra bulunan tutar üzerinden hazine kesintisi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kesintisi ilave edilerek fatura edilecek ve bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenecektir.
3- Sağlık kurumlarınca temin edilerek hastalara kullanılan faturalandırılabilirtıbbi malzeme bedelleri, ayrıca belirtilmesi ve yazılı olarak talep edilmesi kaydıyla, faturaların Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde avans
olarak ödenecektir.

4- Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra (16.10.2007 tarihinden itibaren) yatarak tedavilerde temini zorunlu tıbbi malzemelerin, reçete düzenlenerek hastaya aldırılması durumunda; fatura tutarı hastaya ödenerek ilgili sağlık kurumunun alacağından mahsup edilecektir. Ancak, mahsup edilen malzemenin sağlık kurumunca ihale yöntemi ile temin edilemediğinin başhekimlik onayı ile belgelendirilmesi halinde; Tebliğin 20.2.2 nci maddesine göre tespit edilen tutar sağlık kurumuna iade edilecektir.

2) MALİYE BAKANLIĞI TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN UYGULAMA TEBLİĞİ KAPSAMINDA YER ALAN AKTİF ÇALIŞAN DEVLET MEMURLARI VE YEŞİL KART SAHİPLERİ İÇİN;
A) Tıbbi Malzeme Temin Esasları
1- Tedavi sırasında hastaya hastanede kullanılan her türlü tıbbi malzemelerin hastane tarafından temin edilmesi zorunludur. Bu şekilde hastalara kullanılan tıbbi malzemeler hastanın kurumuna fatura edilecektir.
2- Sağlık kurumlarında yapılan tedavilerde kullanılan tıbbi malzemelerin sağlık kurumunca temin edilme zorunluluğu, sağlık kurumlarımız için Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra (16.10.2007 tarihinden itibaren) uygulamaya konulacaktır. Ancak, bu süre içerisinde Tebliğ eki ?Fiyatlandırılmış Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi?nde (EK? 5/A) yer alan tıbbi malzemeler kesinlikle hastalara aldırılmayacaktır. Tıbbi malzemenin hastaya dışardan aldırılması halinde ilgili fatura tutarı hastaya ödenerek sağlık kurumundan mahsup edilecektir.
3- Sağlık kurumu tarafından temin edilerek hastalara kullanılan tıbbi malzemeler Tebliğ esaslarına göre hastanın kurumuna faturalandırılacak olup, Tebliğ eki (EK?5/A) Listesinde belirtilen tıbbi malzemeler bu listede belirtilen birim fiyatları aşmayacak şekilde fatura edilecektir.
4- Sağlık kurum ve kuruluşlarımız tarafından; Tebliğ eki listelerde yer almayan tıbbi malzemeler, malzemenin KDV dâhil alış fiyatı üzerine; % 15 işletme gideri ilave edildikten sonra, bulunan tutar üzerinden hazine kesintisi ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu kesintisi ilave edilerek kurum ve kuruluşlara fatura edilecektir.

5- Sağlık kurumumuzca temin edilmesi zorunlu olduğu halde temin edilmeyerek hastaya aldırılan tıbbi malzemelere ait fatura bedeli hastaya ödeneceğinden hastaya malzemeyi aldıran sağlık kurumumuzun alacağından mahsup edilecektir.
B) Basit Sıhhi Sarf Malzemelerinin Temini:
Sağlık kurum ve kuruluşlarındak  tedavi sırasında kullanılacak sarf malzemelerinin tedaviyi yapan sağlık kurumunca temini zorunludur. Bu Tebliğin ekinde bulunan Sağlık Kurumları Fiyat Listesinde (EK?8) yer alan birim fiyatlar ?basit sarf malzemeleri dâhil? olarak tespit edildiğinden, basit sarf malzemeleri listesinde (EK?5/B) yer alan sarf malzemeleri hiç bir şekilde hastalara aldırılmayacak ve hastane faturalarında ayrıca gösterilmeyecektir.
C) Organ protez ve ortezlerinin temini:
1- Tebliğe ekli EK?5 Listesinin protez ve ortezler kısmı ve EK?5/C Listelerinde gösterilen organ protez ve ortezler, öncelikle sağlık kurumları tarafından temin edilmek suretiyle hastalara kullanılacaktır. Bu şekilde hastalara kullanılan protez ve ortezler hastanın kurumuna fatura edilecek, bedeli en kısa süre içerisinde hastanın kurumu tarafından faturayı tanzim eden sağlık kurumuna ödenecektir.
2- Tebliğin eki EK?5/C Listesinde yer alan ?Vücut Organ Protez ve Ortezler Listesinde? birim fiyatları tespit edilen protez ve ortezlerin bedelleri, sağlık raporuyla öngörülmeleri kaydıyla, bu fiyatları aşmayacak şekilde ödenecektir. Pes planus (düz tabanlık)
için gerekli görülen ortopedik bot bedeli ödenmeyecektir.
3- Anılan listede birim fiyatları belirtilen protez ve ortezler fatura edildiğinde, kurum veya kuruluş, Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinde belirtilen esaslara uygun malzemeler sağlamak zorunda olup ayrıca, kurum ve kuruluşlarımız, kullanılan ithal malzemeye ait fatura ile diğer bilgi ve belgeleri istenildiğinde ibraz etmek durumundadırlar.
4- Protez ve ortezlerin yenilenmesi, Yönetmelik gereğince sağlık raporu ile tevsik edilme şartına bağlı olduğundan, kurumlar protez ve ortezlerin yenilenmesine ilişkin sağlık raporlarında ?önceden verilen protez ve ortezin yenilenmesi gerektiğine? dair kayıt arayarak ödeme yapacaklardır. Tedavi amacıyla kullanılan araç, gereç, organ protez ve ortez bedellerinden hasta katılım payı alınmayacaktır.
5- Hastalara dışarıdan aldırılan ilaç, protez ve ortezler ile çeşitli sarf malzemelerinin bedelleri hastanın kurumunca ödendiğinden, tahakkuk memurları, saymanlar ve diğer ilgililer mükerrer ödemeyi önlemek üzere sağlık kurumunun gönderdiği faturalar üzerindeki
incelemede gerekli hassasiyeti göstereceklerdir.
6- Ortopedik ve acil müdahaleler, gastroenteroloji, diyaliz, radyodiagnostik vb. girişimsel işlemler ayakta da verilen sağlık hizmetleridir. Hastaya yatış işlemi yapılmadan ayakta verilebilen bu işlemler sırasında kullanılan ilaç ve sarf malzemeleri tedaviyi yapan sağlık kurumlarımız tarafından sağlanması halinde bedeli ilgili kuruma fatura edilecektir.

Mezkûr Tebliğ hükümleri doğrultusunda sağlık kurumlarımızca 120 günlük geçiş süreci içerisinde (16.10.2007 tarihine kadar) temini zorunlu olan malzemelere ilişkin ihale süreçlerinin hızlandırılarak bütün malzemelerin temin edilmesinin sağlanması hem
hastalarımızın mağdur duruma düşmemesi, hem de kurumlarımızın işleyişi için büyük önem arz etmektedir.

Faturalandırma ve diğer uygulamalarda anılan Tebliğ hükümlerine titizlikle riayet edilmesi ve 120 günlük geçiş süresi içinde Tebliğ hükümlerine uyum sağlanması için gerekli hassasiyet ve özenin gösterilmesi hususunun ilgili tüm sağlık kurumlarımıza imza mukabilinde tebliğini önemle rica ederim.

Uzm. Dr. Orhan GÜMRÜKÇÜOĞLU
Bakan a.
Müsteşar V.
Dağıtım Gereği:
81 İl Valiliğine
(Sağlık Müdürlüğü)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber