Küresel ısınmaya perdeli çözüm

ABD'li bilim insanları küresel ısınmaya karşı güneşe perde çekme yöntemi üzerinde çalışıyor. Harvard ve Yale üniversitelerinden profesörler atmosfere güneş ışınlarını engelleyecek kimyasallar salmayı planlıyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 25 Kasım 2018 08:15, Son Güncelleme : 25 Kasım 2018 22:47
Küresel ısınmaya perdeli çözüm

Amerikalı bilim insanları küresel ısınmaya yeni bir çözüm önerisi getirdi. Harvard ve Yale Üniversitelerinden araştırmacılar, Dünya'nın atmosferine Güneş ışınlarını engelleyecek kimyasallar salarak küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabileceğini gösterdi.

Sadece teorik olarak yürütülen çalışmalar, yılda yaklaşık 2,25 milyar dolara mal olacak yöntem sayesinde dünya genelinde yükselen sıcaklıklara bir son verileceğini ortaya koydu.

Bilim insanlarının geliştirdiği hipotez kapsamında yeryüzünden yaklaşık 20 kilometre yukarıdaki stratosfer katmanına düzenli olarak sülfat tanecikleri sıkılması öneriliyor. Araştırmada henüz bu tekniği uygulayabilecek bir aracın var olmadığına, ancak bu iş için özel uçak benzeri araçların kolayca üretilebileceğine de değiniliyor.

'Stratosferik Aerosol Enjeksiyonu' (SAI) olarak da adlandırılan yöntemin altyapısı için 15 yıl çalışılması gerekeceğini söyleyen araştırmacılar, fikrin sadece hipotetik bir senaryo olduğunu söylüyor.

Rapor, söz konusu tekniğin yürürlüğe konmasının ne kadar cazibeli ve pratik olacağı konusunda değerlendirme yapılmadığını ama uygulandığı durumda yöntemin göreceli olarak oldukça 'ucuza' mal olacağına değiniyor.

Yöntemi eleştiren bilim insanları ise stratosfere parçacıklar yerleştirmenin kuraklık ve ekstrem hava durumlarına sebep olabileceği konusunda uyarıyor.

Bu durumun dünyanın çeşitli bölgelerinde tarımı ve insan sağlığını çok olumsuz etkileyebileceği konusunda da uyarılar yapılıyor. Konunun bir de uluslararası boyutuna değinen Profesör Phil Williamson, "Bu senaryolar problemlerle dolu, böyle bir yöntemi yürürlüğe sokmak için gerekli uluslararası desteği almak neredeyse imkansız." ifadelerini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber