Kamu kuruluşları ?hazine' buldu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine, kamu kuruluşlarından olan alacaklarının yarısına yakınını vadesi geçmesine rağmen tahsil edemedi. Kamu alacaklarının 41.5 milyar YTL'lik bölümünün vadesi geçti. TMSF ve belediyeler, borçta lider durumda. En borçlu belediye Ankara Büyükşehir.

Mayıs sonu verilerine göre Hazine Müsteşarlığı'nın alacağı 99.4 milyar YTL düzeyinde bulunuyor. Bunun 98.3 milyar YTL'lik bölümü kamu kurumlarından, 1 milyar 49 milyon YTL'si ise özel sektörden.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 79.5 milyar YTL ile Hazine'ye en çok borcu olan kurum. Belediyelerin Hazine'ye olan borcunun tutarı ise 12.3 milyar YTL. En borçlu kurumlar arasında üçüncülük ise KİT'lerin. KİT'lerin borcu 5.1 milyar YTL'ye ulaşmış durumda.

TMSF VE BELEDİYELER BORÇTA LİDER

Hazine'nin vadesi geçtiği halde tahsil edemediği alacaklarının toplamı ise 2006 sonuna göre azalsa da hala toplam kamu alacağının yarıya yakınını oluşturuyor. Mayıs sonu itibarıyla 41.5 milyar YTL'lik alacağın vadesinin geçtiği belirlenirken, TMSF ve belediyeler, bu gruplamada da lider konumda. Fon'un vadesi geçen borçları 36.8, belediyelerinki ise 4.1 milyar YTL.

EN BORÇLU BELEDİYE ANKARA BÜYÜKŞEHİR

Vadesi geçen borçlarını ödemeyen belediyelerden en yüksek borcu olansa 950.5 milyon YTL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi. Hem Ankara Büyükşehir Belediyesi hem de bağlı kuruluşları olan ASKİ ve EGO'nun borçları artarak sürerken ASKİ'nin vadesi geçen borcu 220.5 milyon, EGO'nun borcu ise 1 milyar 155 milyon YTL'ye yükseldi.

Hazine'ye en çok borcu olan KİT ise 469.4 milyon YTL ile TCDD Genel Müdürlüğü oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber