Eczacı İşverenler Sendikası, sağlık uygulama tebliğini eleştirdi

Haber Giriş : 22 Haziran 2007 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, 15 Haziran günü uygulanmaya başlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin mesleki kuruluşların hiçbiriyle ortaklaşa hazırlanmadığını belirterek, bunun eczacılara zarar vereceğini dile getirdi.

Sağlık Uygulama Tebliği ile eczanelerde yeni bir kaos dönemi başladığını öne süren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, yürürlüğe giren yeni uygulama tebliğinin eski yıllarda yayınlananlar gibi mesleki kuruluşların hiçbiriyle ortaklaşa hazırlanmadığını, bu yıl, tarihinde ilk defa mevzuata aykırı bir şekilde eczacılarla protokol imzalanmadan yürürlüğe sokulduğunu savundu.

Eczacılara danışılmadan, görüş alınmadan yapılan düzenlemelerin uygulamada hekim, hasta ve eczacı açısından ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Saydan, bu tip düzenlemelerde mutlaka mesleki kuruluşların görüşlerine başvurulması gerektiğine işaret etti.

Saydan, yeni tebliğ ile eczacıların kabul edemeyeceği uygulamaların, imzalanmış bir protokol olmaksızın hukuka aykırı bir şekilde hayata geçirildiğini ifade ederek şöyle devam etti:

?Özel hastanelerin ilaç ödemelerinde 15 günlük ödeme süresi ve önceliği tanınmasıyla sağlıkta tasarruf yapılacağını söyleyenlerin aksine, hastanın tetkik ve tahlillerini yapan, buna bağlı olarak tedavi planını belirleyip rapor çıkaran ve reçete eden yer ile ilaçları temin edip uygulayan yer aynı hastane olacağı için bu reçetelerin içerikleri, miktarları, hastalıkların gerçekliği ile tedavinin gerekli olup olmadığının kontrolü mümkün olmaktan çıkacak, bu tip tedavilerin sayısında ve maliyetinde kamunun karşılayamayacağı oranda büyük artış yaşanacak ve serbest eczanelerin geri ödemelerinin ucunu açık bırakacak, bu düzenlemeler, eczacıların kabul edemeyeceği hukuka aykırı dayatmalardır. Eczacılar sağlık harcamalarında tasarruf adı altında hukuka aykırı düzenlemelere uymaya mecbur bırakılmaktadır. Bu yaklaşım yanlıştır ve bu yanlıştan vazgeçilmesi gerekmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber