Mevzuatçı mantık kahretti: Asker ailesine 'kurşun' gibi fatura

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüfeğinin ateş alması sonucu yaşamını yitiren askerin ailesinden, öldüren kurşunun parasının alınmasına karar verildi. Tebligat masrafı kurşun parasını aşınca vazgeçildi

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nü kazanınca Diyarbakır'da oturan ailesinden ayrılarak Ankara'ya gelen Ali Mayda, okulunu bitirdikten sonra bir süre Başkent TV'de çalıştı. Mayda, daha sonra askere gitti. Kayseri 12. Askeri Hava Üssü'nde askerlik yapan Mayda, nöbet sonrası silahını teslim etmek için diğer nöbetçi askerlerle birlikte askeri araca bindi.

Tüm askerler araçtan indiği sırada bir silah sesi duyuldu. Araçta, dinlenmek için silahını iki bacağının arasında tutarak, yüzünü silahın namlusuna yaslayan Mayda'nın, silahının ateş alması nedeniyle kafatasının parçalandığı anlaşıldı.

Olaya takipsizlik

Şehit düşen Mayda'nın ölümüyle ilgili olarak yürütülen soruşturmada, olayın kaza mı yoksa intihar mı olduğu anlaşılamadı ve soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Ailesi, bir kız arkadaşı bulunan Mayda'nın intiharı gerektiren bir durumu olmadığını belirtirken, komutanları iyi silah kullanamadığını, bu nedenle uyarılara rağmen silahın emniyetini nöbette açık tuttuğunu anlattı.

Mayda'nın görev yaptığı kışlada, evli olduğu ve 2 çocuğu bulunduğu, ekonomik sıkıntı nedeniyle bunalıma girdiği gibi söylentiler yayıldı. Ancak bekâr olan Mayda'nın herhangi bir ekonomik sıkıntısının da bulunmadığı anlaşıldı.

'Tahsilat gerekir'

Askeri Savcılık, her iki koşulda da ölümün Mayda'nın kusurundan kaynaklandığı görüşüyle dosyayı kapatırken, ölüme neden olan kurşunun parasının tahsilinin gerektiğine hükmetti. Savcılık, Kayseri Muhakemat Müdürlüğü'ne, çocuklarının ölümüne neden olan 1 YTL 75 YKr'lik kurşunun parasının Mayda'nın ailesinden tahsili için yazı gönderdi.

Muhakemat Müdürlüğü ise yaptığı araştırma sonunda, posta ücretlerinin 4 YTL'yi bulması nedeniyle aileye ödeme emri göndermedi.

Ancak paranın tahsilinin gerektiğine ilişkin savcılık kararı aileye de ulaştı. Bir kez daha yıkılan aile, İdare Mahkemesi'nde iyi silah kullanamayan Mayda'nın silah verilerek nöbete gönderilmesi nedeniyle tazminat davası açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber