Para bol, faiz düşmeli

Kur saldırısının ardından 7 bankanın yurt dışından sağladığı sendikasyon kredilerinin miktarı 6,5 milyar doları buldu. Üç katılım bankası da Ekim başından bu yana yaklaşık 1 milyar liralık kira sertifikası ihraç etti. Bankalar yurt dışından kolayca kaynak bulup yurt içinde mevduat toplarken kredi faiz ve maliyetlerinin yüksek olması eleştiri konusu oldu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Aralık 2018 08:00, Son Güncelleme : 23 Aralık 2018 09:02
Para bol, faiz düşmeli

Kur saldırısı şokunun atlatılmasının ardından 7 bankanın yurt dışından sağladığı sendikasyon kredilerinin miktarı 6,5 milyar doları buldu.

Üç katılım bankası ise Ekim başından bu yana 1 milyar lira kadar kira sertifikası ihraç etti. Yurt dışından kolaylıkla kaynak sağlayabilen bankaların eli yurt içinde de mevduat toplamada rahatlamasına rağmen, kredi finansman maliyetlerinin hala yüksek seyretmesi dikkat çekiyor.

Türkiye'yi hedef alan kur saldırısı şokunun atlatılmasının ardından bankaların yurt dışından sendikasyon almaları arttı. Ekim ayının başından bu yana yaptığı borçlanmanın duyurusunu yapan 7 bankanın yurt dışından sağladığı sendikasyon kredilerinin miktarı 6,5 milyar doları buldu.

Garanti Bankası 1,3 milyar dolarla son aylarda en büyük sendikasyonu sağlayan banka olurken, Yapı Kredi 1,1 milyar dolar, Akbank ise 1 milyar dolar ve İş Bankası ise 935 milyon avroluk borçlanmayı kolaylıkla yapabildi. Vakıfbank 855 milyon dolar, QNB Finansbank 750 milyon dolar ve Türkiye Ekonomi Bankası ise 465 milyon avroluk sendikasyona imza atan diğer bankalar oldu.

KATILIM BANKALARINDAN 1 MİLYAR LİRALIK KİRA SERTİFİKASI

Mevduat toplama konusunda katılım bankaları da konvansiyonel bankalardan geri kalmadı.

Son üç ayda üç katılım bankasının kira sertifikası ihraç etme yöntemiyle topladığı mevduat miktarı 1 milyar lirayı buldu. Vakıf Katılım, Ekim ayının ilk haftasında iştiraki Vakıf Varlık Kiralama AŞ aracılığı ile 300 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Vakıf Katılım bu son rakamla birlikte kira sertifikası ihracında son 15 ayda 4,7 milyar liralık bir kaynak sağladı.

MEVDUATLAR ARTTI

Albaraka Türk ise 27 Kasım'da tamamladığı kira sertifikası arzıyla 350 milyon liralık kaynak elde etti. Bu işlem ayrıca Albaraka Türk'ün gerçekleştirdiği ilk kira sertifikası halka arzı olarak kayıtlara geçti. Türkiye Finans Katılım Bankası ise 350 milyon lira değerinde, 97 gün vadeli kira sertifikası halka arzını geçen ay başarıyla tamamladı ve toplamda 3 milyar lira ihraç tutarına ulaştı.

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 16 Aralık ile biten haftada 14,5 milyar lira artarak 2 trilyon 97 milyar liraya çıktı.

Bankalardaki mevduatlar artmasına rağmen aynı hafta ticari krediler ile tüketici kredilerinin miktarı azalması dikkat çekti.

Yurt dışından kolaylıkla kaynak sağlayabilen bankaların eli yurt içinde de mevduat toplamada rahatlamasına rağmen, faiz oranlarının hala yüksek seyretmesi çelişki olarak değerlendiriliyor. Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle birçok sektör finansmana erişemediği için büyük sıkıntılarla karşı karşıya.

BUNLAR DA YENİ İZİNLER

Son olarak Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Yapı Kredi Bankası'na 23 milyar lira borçlanma, Aktifbank'a 900 milyon lira borçlanma ve Pasha Yatırım Bankası'a ise 500 milyon liralık tahvil/finansman bonosu ihraç başvurusunu onayladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve üye banka genel müdürleri

"FAİZLER DÜŞER" BEKLENTİSİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın'ın ev sahipliğinde üye banka genel müdürlerinin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Bankacıların gündemindeki konular, sektördeki gelişmeler ve yeni yıla ilişkin beklentiler değerlendirildiği toplantıda konuşan Aydın, "Özkaynaklarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz.

Yurtdışı borçlanmanın artmasına ve mevduat artışında beklenen hızlanmaya bağlı olarak likidite baskısı azaldıkça, faiz oranlarında aşağı yönlü, kredilerde ise yukarı yönlü bir seyir olacaktır" dedi.

RİSKLER AZALIRSA

Aydın, şunları kaydetti: "2019 ve sonrasının büyüme için tehditlerin ve risklerin azaldığı, fırsatların ön plana çıktığı bir dönem olmasını bekliyoruz. Finansal sektörü daha büyük, daha güçlü kılmak için eksikliklerimizi tamamlamaya ve ülkemize destek olmaya devam edeceğiz. Güçlü yanlarımızı geliştirmek, zayıf yanlarımızı güçlendirmek için çaba sarf edeceğiz."

İbrahim Acar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber